Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Έπαινος στο Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας [Τάξη Ε'] - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

Έπαινος στο Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας [Τάξη Ε'], για την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο:

"Διαγενεακή προσέγγιση της τοπικής ιστορίας"

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Αμφίκλειας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-13 πραγματοποίησαν πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα "Διαγενεακή προσέγγιση της τοπικής ιστορίας". ...
Με τις δράσεις αυτού του προγράμματος υλοποίησαν και τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε.ανακηρύσσοντας το έτος 2012 ως "Έτος για την ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών" Βέβαια εδώ θα παρουσιαστεί ενδεικτικά μέρος της εργασίας των μαθητών. Αρχικά έφτιαξαν το γενεαολογικό τους δέντρο, ο καθένας με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, με τη βοήθεια των γονέων τους, του παππού και της γιαγιάς. Στη συνέχεια ζωγράφισαν και έγραψαν πρόσκληση προς τον παππού και τη γιαγιά για την πρώτη συνάντηση.Επίσης τους ζήτησαν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του προγράμματος. Βρήκαν πληροφορίες για το όνομα του χωριού τους: α)Οφιτεία, προϊστορική και μυθική:Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας διηγείται το σχετικό μύθο στα φωκικά. Αναφέρει ότι ο άρχοντας των πρώτων κατοίκων που ήταν Πελασγοί, μόλις απέκτησε τον διάδοχό του, τον έκρυψε σε ένα πιθάρι για να τον διασώσει από κάποια συνομωσία. Ένας λύκος όμως κατεβαίνοντας από τον Παρνασσό επιτέθηκε στο γιο του. Τότε ένα φίδι (όφις /σύμβολο του Διόνυσου) που ήταν κουλουριασμένο γύρω από το πιθάρι απώθησε τον λύκο και διέσωσε το παιδί. Ο άρχοντας βλέποντας το φίδι κουλουριασμένο γύρω από το γιο του νόμισε ότι θέλει να τον πνίξει και με το ακόντιό του σκοτώνει το φίδι και κατά λάθος και το διάδοχό του. Έτσι η πόλη ονομάστηκε Οφιτεία. β) Αμφίκαια ονομάστηκε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, μετά την εγκατάσταση των Φωκέων και Δωριέων. γ)Δαδί,στα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. δ)Αμφίκλεια, την ονόμασε το Αμφικτιονικό Συνέδριο σύμφωνα με τον Παυσανία. Η Αμφίκλεια είναι κτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού και απέχει 160χμ. από την Αθήνα.


Εμείς οι μαθητές θέλουμε μία Ευρώπη που να σέβεται όλους τους πολίτες, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους,να επιβραβεύει τη δημιουργικότητα, να σέβεται και να ανδεικνύει τα ήθη και τα έθιμα,να προστατεύει το περιβάλλον,να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο για τους νέους,γενικά να σέβεται τον άνθρωπο αλλά και τη φύση. Το πρόγραμμα "Διαγενεακή προσέγγιση της τοπικής ιστορίας" μας βοήθησε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους μεγαλύτερους οι οποίοι πιστεύουμε ότι επωφελήθηκαν και αυτοί γιατί αισθάνθηκαν ότι η προσωπική τους ιστορία και βιωματική γνώση του παρελθόντος ενδιαφέρει τις νέες γενιές. Επίσης καταγράψαμε και αναδείξαμε έθιμα,μάθαμε να συμμετέχουμε ενεργά, να τραγουδάμε και να χορεύουμε τραγούδια που κινδυνεύουν να ξεχαστούν,να φτιάχνουμε παιχνίδια μόνοι μας. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί με όλες τις τάξεις του σχολείου. Έτσι μέσα από την δημιουργικότητα των μαθητών και τη βοήθεια των ηλικιωμένων, του ΚΑΠΗ, του Συλλόγου Γονέων, αλλά και του Λαογραφικού Συλλόγου με τους οποίους συνεργαστήκαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα συνεχιστεί και θα αναδειχτεί περισσότερο η πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αμφίκλειας. Έτσι αν κερδίσουμε τη φωτογραφική μηχανή θα έχουμε μία επιπλέον βοήθεια για τη συνέχιση του διαγενεακού προγράμματος. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ της Αμφίκλειας που πρόθυμα και με πολλή αγάπη μας βοήθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου