Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία η Τρίτη 7 Απρίλη

Κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στην Υγεία την Τρίτη 7 Απρίλη
  • Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Ομοσπονδία, στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν»....
«Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, δυναμώνουμε τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού», τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ έξω από το υπουργείο Υγείας

Κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, απευθύνει σε όλα τα σωματεία των υγειονομικών η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Αττικόν», η ΟΕΝΓΕ κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Ενώσεις και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην πανελλαδική κινητοποίηση, για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Οπως επισήμανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σκοπός είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και μέσα προστασίας. «Θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου
Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα, παρά τα στοιχεία που τη διαψεύδουν. Οπως είπε, η κυβέρνηση, κινούμενη σταθερά στη λογική του «κόστους - οφέλους», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος, να βουλώσει τρύπες με μπαλώματα, που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού.
Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι με τις δωρεές σε ιατρικό υλικό από επιχειρηματίες και εταιρείες «αποφεύγεται η σπατάλη δημόσιου χρήματος». «Είναι σπατάλη για την κυβέρνηση η δαπάνη χρημάτων για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Ουσιαστικές λύσεις, όχι μπαλώματα!
Εστιάζοντας στα πραγματικά στοιχεία, είπε πως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν προστεθεί μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που πριν από την πανδημία υπήρχαν λιγότερα από 600, ενώ οι ανάγκες ήταν για 3.500.
Απαντώντας στις αλχημείες της κυβέρνησης, που μιλάει μέχρι και για 870 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, σχολίασε ότι και τόσα να είναι, μόλις τα 210 απ' αυτά διατίθενται σ' αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς.
Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επισήμανε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις και σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την ΠΦΥ, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.
Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.
Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.
Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο της 40χρονης στο σπίτι της, σημειώνοντας πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ίσως να μην είναι το μοναδικό τέτοιου είδους περιστατικό. Καλώντας τους υγειονομικούς να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, τόνισε πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».
Επείγουσα ανάγκη για προσλήψεις και κρεβάτια ΜΕΘ
Ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, χαρακτήρισε φριχτή και επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας για προσλήψεις με το σταγονόμετρο, καθώς και για μεταφορά προσωπικού και υλικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Κάλεσε το λαό να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και στήριξης του δημόσιου συστήματος, αφού «παίζεται» η ίδια η ζωή του.
Εκκληση στο λαό για συμπαράσταση και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους να στελεχώσει με επαρκή προσωπικό και μέσα τη δημόσια Υγεία.
Η Δήμητρα Σταματέλου, επίσης μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στην πληθώρα καταγγελιών γιατρών και νοσηλευτών που φθάνουν στην Ομοσπονδία για τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας και της Αττικής, ακόμα και σε αυτά που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς.
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε αύξηση των κλινών των ΜΕΘ και άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός υγειονομικών έχουν νοσήσει.
Η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, εστίασε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς που υποθετικά είναι πιο προετοιμασμένα.
Ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, τόνισε πως κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος στα καθημερινά προβλήματα των νοσοκομείων.
Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μίλησε κι αυτός για την ανάγκη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο στο οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί μόλις τρεις.
Εκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού έκανε, τέλος, ο Φώτης Κολοκάθης, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από σωματεία εργαζομένων
Από τη χτεσινή συνέλευση στον «Ευαγγελισμό»
Εκτακτη συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων και του Σωματείου Εργαζομένων. Αφορμή ήταν η επίταξη τμήματος των ειδικευόμενων από νευραλγικά τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου που ήδη λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και η μετακίνησή τους στις κλινικές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή έθεσαν το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάγκη οι υγειονομικοί να έχουν άμεσα τα μέσα ατομικής 
Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.