Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Μπ. Καλλιαμπέτσος: Αγροτική γη: Αναζητούνται λύσεις εδώ και τώρα

(Σήμερα είναι νωρίς, αύριο θα είναι αργά)

Του Μπάμπη Καλλιαμπέτσου*

Ο αφανισμός της χώρας από τις εκτεταμένες και πολυήμερες πυρκαγιές, ο παρατεταμένος καύσωνας, η ξηρασία και η χωρίς όρια ακρίβεια σε βασικά προϊόντα της καθημερινότητας, ....

 επαναφέρει στο προσκήνιο το πολυσυζητημένο πρόβλημα της αυτάρκειας σε βασικά είδη διατροφής. 

Παράλληλα, θέτει επιτακτικά τον άμεσο σχεδιασμό για λύσεις που θα απομακρύνουν ή θα μετριάσουν τον ορίζοντα των αθρόων εισαγωγών και κατά συνέπεια την υπερχρέωση της χώρας. Μια εξάρτηση που μαθηματικά θα οδηγήσει σε νέα δεσμά με μνημόνια και στερήσεις για την πλειονότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, άμεσες λύσεις μπορούν να δώσουν οι περιφέρειες και οι δήμοι καταγράφοντας τα προβλήματα, σταθμίζοντας τα δεδομένα κάθε περιοχής, αναζητώντας λύσεις και πιέζοντας για την απαραίτητη χρηματοδότηση από την πληθώρα των προγραμμάτων που υπάρχουν και τα οποία κατευθύνονται σε λίγους και πάντα τους ίδιους «γνωστούς».

Το πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας για την «θωράκιση» της χώρας είναι γνωστό. Αρκεί να αναφερθεί ότι στα χρόνια της κρίσης, όταν ο τουρισμός και η βιομηχανία έχαναν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο αγροτοδιατροφικός τομέας ήταν αυτός που έβαλε πλάτη για να συγκρατηθούν πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Από τις αναλύσεις για τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων προκύπτει ότι ειδικά στις αγροτικές περιοχές, για κάθε χίλιες (1000) χαμένες θέσεις εργασίας, ο πρωτογενής τομέας χάνει διακόσιες δέκα (210), ο δευτερογενής τετρακόσιες εβδομήντα (470) και ο τριτογενής τομέας τριακόσιες είκοσι (320). 

Αριθμοί που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία και που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι μικρές «τοπικές κυβερνήσεις» σε κάθε Περιφέρεια.

Επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος για να γραφούν περισσότερα θα αναφέρω σύντομα μερικές σκέψεις που έχω για το τι πρέπει να γίνουν:

*Σωστός σχεδιασμός για τις καλλιέργειες με την ολοκλήρωση του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου και  του ταμιευτήρα στη θέση Χάρμισκο στην Τολοφώνα, που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές.

* Στελέχωση των υπηρεσιών με επιστήμονες γεωπόνους και κτηνιάτρους που θα λειτουργούν συμβουλευτικά στους παραγωγούς. Αυτό προϋποθέτει την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες προκειμένου οι γεωπόνοι και κτηνίατροι να επισκέπτονται τα χωράφια και τις φάρμες. 

* Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών (drones, τηλεματική κλπ) στις καλλιέργειες,, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη, ανάλυση και επιστημονική συνδρομή προς τους αγρότες.

* Ίδρυση και λειτουργία σχολών εκπαίδευσης και ημερίδες για την τυποποίηση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

*Ενημερωτική εκστρατεία για ανάδειξη και τυποποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή Λιδωρικίου.

*Κίνητρα για διαχείριση του κλήρου από επαγγελματίες αγρότες με επιδότηση της εργασίας στο χωράφι και όχι από συνταξιούχους που έχει ως αποτέλεσμα παραγωγικά χωράφια να μένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτα.

 *Ο Μπάμπης Καλλιαμπέτσος είναι Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Φωκίδας με την  Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση (Απόστολος Γκλέτσος)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου