Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδήλωση μνήμης για την ιστορική Μάχη της Πανάσσαρης το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Δελφών και η Κοινότητα Βάργιανης διοργανώνουν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου  2023 εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ιστορική Μάχη της Πανάσσαρης. ....

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το πρωί στον Αϊ Λια της Κοινότητας Βάργιανης και περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία και ακολούθως στις 10:15 επιμνημόσυνη δέηση, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.  

«Την δε 14 Σεπτεμβρίου συνήφθη μάχη κατά την Πανάσαρην όχι μακράν του εχθρικού στρατοπέδου. Το χωρίον τούτο καθώς και άλλας τινάς θέσεις μέχρι της Σκάλας της Βάργιανης κατέλαβαν οι Έλληνες επί σκοπώ να προκαλέσωσι τους εχθρούς εις μάχην. Επήλθαν οι προκληθέντες, και πολεμούντες έβαλαν ανελπίστως τους Έλληνας εις μέγιστον κίνδυνον, εξ ου τους απήλλαξεν ο Βασίλης Δαγκλής φονεύσας επί της μάχης τον αρχηγόν των εναντίων, διότι μετά το συμβάν τούτο οι πρότερον νικηταί ετράπησαν και κατεδιώχθησαν. Πέντε εκ των Ελλήνων εσκοτώθησαν και επτά επληγώθησαν· απέθανε πληγωθείς και ο χιλίαρχος Γκιώκας Χορμοβίτης»

Σπυρίδων Τρικούπης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου