Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Έναρξη των εφετινών «Σκαριμπείων» το λαμπρό τέκνο της Αγίας Ευθυμίας

Θεατρικό Αναλόγιο, συζήτηση για το πόσο σύγχρονος είναι ο Σκαρίμπας και μουσική στην έναρξη των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ....

Στην έναρξη των εφετινών «Σκαριμπείων» το λαμπρό τέκνο της Αγίας Ευθυμίας, το κόσμημα της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και των Γραμμάτων μας, ο τιμώμενος Γιάννης Σκαρίμπας, έρχεται πάλι, σαν ευεργετικός και συνάμα προειδοποιητικός άνεμος από το μέλλον, και όχι από το παρελθόν, προφητικός, όπως είναι κάθε σημαντικός λογοτέχνης, και σχολιάζει με τον τρόπο του ένα ζήτημα οικουμενικό, καινούργιο όσο και παλιό, που χαροποιεί και ταυτόχρονα ανησυχεί σοβαρά την επιστημονική, τουλάχιστον, κοινότητα.

Οι ραγδαίες, τα τελευταία χρόνια, εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, που έχουν αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο επικοινωνίας, ακόμη και τη γλώσσα που μιλούμε, αντιμετωπίζονται ως ευλογία και κατάρα μαζί, φάρμακο και δηλητήριο. Είναι βέβαια στο χέρι του καθενός να πορευτεί χωρίς απώλειες, με γνώμονα την ουσία της ταπεινής -μέσα στο θαύμα της- ύπαρξής του με τις φοβερές προκλήσεις και δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Το νέο θαύμα λέγεται «τεχνητή νοημοσύνη». Είναι ασφαλώς νωρίς να πούμε εμείς οι απλοί άνθρωποι οτιδήποτε γι’ αυτό. Μπορούμε όμως, ιδού ο μέγας διανοούμενος (κι ας χλεύαζε τον όρο), να ακούσουμε τι μας είπε κοντά ενενήντα χρόνια πριν, αλλά και στα γεράματά του, ο Γιάννης Σκαρίμπας. Αναφορά στο διήγημα «Petroleum é Dijelmen Company» (1976), γραμμένο μισόν αιώνα πριν και με ουσιαστικόν πρωταγωνιστή ένα συναρμολογημένο, βιεννέζικης προέλευσης, νοήμον ρομπότ, τον «Κινητάνθρωπο», που αποστέλλεται συσκευασμένο με τις απαραίτητες οδηγίες συναρμολόγησης και χρήσης. Οι συνέπειες από την εισβολή αυτού του μηχανικού «σερβάν σεβαλιέ» θα είναι δραματικές για όλους. Το ζευγάρι του διηγήματος, ο Ιωάννης και η Γιολάντα, θα ανακαλύψει ότι κάτι «έχει μολύνει σοβαρά τις μεταξύ τους σχέσεις». Ίσως αυτό γίνει η αρχή της ουσιαστικής επικοινωνίας του. Είπαμε: Η λύση είναι στο χέρι του καθενός.

Το διήγημα διασκευάστηκε από τον Στέφανο Γιονά σε θεατρικό έργο για δύο πρόσωπα, το «αιώνιο» ζευγάρι, και τον αναπάντεχο επισκέπτη. Τιτλοφορείται Το αλεξικέρατο, όρος δημιουργημένος από τον Σκαρίμπα. Το έργο θα διαβαστεί σε μορφή αναλογίου από τους ηθοποιούς Νίκο Παντελίδη και Χαρά Κονταξάκη. Τους σκηνοθετεί με τον τρόπο του ο Δημήτρης Καντιώτης. Εκτιμώμενη διάρκεια της ανάγνωσης: 30 λεπτά.

Ακολούθως οι συντελεστές του έργου θα συζητήσουν μαζί μας με θέμα:

«Το μυθιστόρημα Το Σόλο του Φίγκαρω (1938) και ο αυτοματισμός της εποχής».

Η ιδιαίτερα ποιοτική αυτή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δυο εξαιρετικές συνθέσεις ενός σπουδαίου μουσικού, του Δημήτρη Χιώτη. Πρόκειται για την μουσική σύνθεση - Skaribas - στην οποία περιλαμβάνει απόσπασμα από το «Θείο Τραγί». Επίσης, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Σκαρίμπα, ο Δημήτρης Χιώτης δημιούργησε μια νέα σύνθεση-αφιέρωμα. Εμπνεύστηκε από το «Ούλοι μαζί και ο έρωτας» και δημιούργησε μία σύνθεση η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον γενέθλιο τόπο του Σκαρίμπα. 


Η εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ θα λάβει χώρα στον κοινό αύλειο χώρο του σπιτιού που γεννήθηκε ο Σκαρίμπας και του πυρπολημένου σπιτιού-μνημείου, στην Αγία Ευθυμία, το Σάββατο 5 Αυγούστου και από ώρα 8.30μ.μ.




 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου