Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΑΔΙΩΤΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΔΑΙΡΗ

Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Όταν ένας δημιουργός αποφασίζει να εκθέσει το έργο του στη γενέτειρά του, τιμά ασφαλώς με τη πράξη του αυτή τον τόπο του και βεβαίως  τους συμπολίτες του  γνωρίζοντάς τους τις δημιουργίες του.....

  Αυτό νομίζω πως με την απόφασή του κάνει και ο συντοπίτης μας Λεωνίδας Δαΐρης, ένας διακεκριμένος και αξιοπρόσεκτος εικαστικός. Ως προσφορά  του Λεωνίδα στον τόπο του, θεωρώ πως καταγράφει και αποτιμά κι ο καθένας μας την δεκαπενθήμερη έκθεση των έργων του Αγιογραφίας και ζωγραφικής , στην Αμφίκλεια. 

Σε ένα νεοαναπαλαιωμένο Δημοτικό οίκημα της κεντρικής οδού «ΕΥΤΑΞΙΑ», που προσφέρεται ιδανικά νομίζω για την  φιλοξενία τέτοιων ποιοτικών εκδηλώσεων που υπηρετούν την τέχνη και προάγουν τον πολιτισμό.  Ο Λεωνίδας και τα έργα του θα μας περιμένουν από αύριο 5/8 έως και 15/8/2023 να τα δούμε, να τα χαρούμε, να μιλήσουμε μαζί του και να τον γνωρίσουμε  κι απ` την πλευρά τού δρώντα καλλιτέχνη και δημιουργού, να τον συγχαρούμε, να του δώσουμε με την παρουσία και τη συμμέτοχη μας την επιβεβαίωση και την ικανοποίηση που αισθάνεται κάθε θεράπων της τέχνης,  όταν μάλιστα οι πιο δικοί του άνθρωποι, οι συμπολίτες και οι φίλοι του, τιμούν και εκτιμούν τη δουλειά του, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την προσπάθειά του.

Μας τιμά ο Λεωνίδας αγαπητοί συμπολίτες και ως τόπο καταγωγής του και ως συμπατριώτες του. Μας «προσφέρει» προ οφθαλμών μας το έργο των ώριμων χρόνων του αποτυπωμένο σε 72 χειροποίητα έργα ζωγραφικής τέχνης και το εκθέτει αφήνοντάς το στην κρίση μας άφοβα. 

Σε έναν τόπο σαν το δικό μας, που δίχως άλλο θα έλεγα πως η ευαισθησία και οι γνώσεις μας περί τέχνης δεν περισσεύουν κι ούτε συνηθισμένοι σε παρόμοια είμαστε, το εγχείρημα δυσκολεύει κι ο σκοπός φαντάζει ζητούμενος. Είμαι βέβαιος όμως , πως  εν τέλει για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας η ζωγραφική σαφής «ορθότητα» και ωραιότητα των έργων Δαΐρη, θα αγγίξει προκλητικά το αισθητήριο όργανο του ματιού μας . Για να φτάσει μέσα απ` αυτή την οπτική οδό και να καταγραφεί ως εικόνα κι ως αξία πολύτιμη στη συνείδηση , στο μυαλό και στην ψυχή του κάθε ευαίσθητου παρατηρητή επισκέπτη( κι όχι απαραίτητα συνειδητού και ειδικού ή έμπειρου φιλότεχνου ) και να μείνει ως απόσταγμα αληθινής και ενδιαφέρουσας δημιουργικής δεξιοτεχνίας , που χαρακτηρίζει με βεβαιότητα τον σπουδαίο συντοπίτη μας εικαστικό.

Ο κόπος, η έμπνευση, το ταλέντο ως χάρισμα κι η αδιάκοπη καλλιέργειά του, σε αρμονική συνεύρεση στις  δημιουργίες του Λεωνίδα Δαΐρη  φιλοτεχνημένες σε 72  ζωγραφικά και Αγιογραφικά έργα της τελευταίας πενταετίας , από αύριο το απόγευμα θα  εκθέτονται σε ένα όμορφο ταιριαστό με το θέμα χώρο –πραγματική γκαλερί τέχνης για κάποιες μέρες —της οδού «ΕΥΤΑΞΙΑ» στο Δαδί. Και θα περιμένουν μαζί με τον καλλιτέχνη-δημιουργό τους  να εισπράξουν την εκτίμησή μας και την αποδοχή μας όπως και τ` αξίζουν. 

 Και επειδή τα δώρα , θέλουν και τους πρέπουν αντίδωρα, να μην αμελήσουμε να βρεθούμε εκεί στα αυριανά εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης του εικαστικού συντοπίτη μας.  Αλλά και τις επόμενες μέρες , να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και να ξαναεπισκεφτούμε τον εκθεσιακό χώρο , για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα με μια προσεκτικότερη ματιά και διάθεση διασταλτικής προσέγγισης του όλου ζωγραφικού έργου που θα  εκτίθεται. 72 δημιουργίες σε ξύλο και καμβά θα είναι εκεί για μάς και για τον καθένα μας που αποζητά να βλέπει και να εκτιμά την τέχνη και τα τεχνήματα τιμώντας κυρίως και το δημιουργό τους.

Μια εικαστική έκθεση δεν καταγράφεται νομίζω βέβαια ως επιτυχημένη μόνο απ' την ικανοποιητική αριθμητική προσέλευση και την ‘’ανέξοδη’’ παράθεση κολακευτικών σχολίων και επαίνων , που κι όλα αυτά σημαντικά και απαραίτητα είναι , αλλά κυρίως απ` τις πωλήσεις που θα σημειωθούν  επιβεβαιώνοντας και εισπρακτικά την αξία: έργων και καλλιτέχνη. Τα έργα του Λεωνίδα Δαΐρη ( από βάσιμες πληροφορίες ) δεν εκτίθενται μόνο , αλλά και διατίθενται. Νομίζω πως η πληροφορία αν επιβεβαιωθεί , θα μας δοθεί η δυνατότητα επιλέγοντας ένα έργο της προτίμησής μας εκ χειρός του καλλιτέχνη συντοπίτη μας και το έργο να τιμήσουμε και τον καλλιτέχνη να ενισχύσουμε.  Δίνοντας έτσι εμπράκτως την συναίνεσή μας αλλά και την ώθηση για να συνεχίσει να φιλοτεχνεί και να δημιουργεί. Αυτή θεωρώ θα ήταν μια πραγματική και η πλέον έμπρακτη επιβεβαίωση εκ μέρους μας, της αξίας των έργων του και του ίδιου του Λεωνίδα ως δημιουργού.  

Καλή επιτυχία από κάθε πλευρά , στην δεκαπενθήμερη έκθεση των ζωγραφικών έργων του Λεωνιδα Δαΐρη  με την σημαντική αρωγή και την πρωτοβουλία του «Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας». Που μοιάζει με τις συνεχείς πρωτοβουλίες του , να έχει αναλάβει σχεδόν «εργολαβικά» την ανάδειξη σταδιακά του εικαστικού έργου των ντόπιων δημιουργών που ήταν καιρός να αναδειχτούν και να αναγνωριστούν στη γενέτειρα , ανεβάζοντας συγχρόνως  πολύ ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες στον τόπο μας .  

 Να είμαστε όλοι εκεί.

Σάββατο  5/8  στις  8:30μμ πρώην κτήριο (ΑΤΕ ) οδός «ΕΥΤΑΞΙΑ»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου