Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου...

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Δ. Δελφών για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την απόφαση εκκίνησης των διαδικασιών για τη μετακίνηση του καταυλισμού των Ρομά από τη θέση «Νησί-Κουμπούλοι» στην τοποθεσία «Κάμινος», ....

με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, κατά τη συνεδρίασή του, το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Μαΐου 2024. 

Η συνεδρίαση είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη λήψη απόφασης επί των συμπερασμάτων της συσταθείσας Επιτροπής για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 15 Μαΐου 2024.

Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, τόνισε ότι από τη λειτουργία της Επιτροπής εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ φωτίστηκαν και σημεία όπου η τοπική κοινωνία αγνοούσε, όπως για παράδειγμα το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να γίνει εκεί εγκατάσταση των Ρομά ή υπό ποιες είναι εφικτό να μετακινηθούν από μία περιοχή σε κάποια άλλη. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη νόμιμη τοποθεσία εκτός της θέσης «Κάμινος» που να πληροί τις προϋποθέσεις προσωρινής μετεγκατάστασης, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των Ρομά», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, εξηγώντας ότι αυτό αποτελεί συνέπεια των περιορισμών που διέπουν την περιοχή και οι οποίοι καθιστούν απαγορευτική την εγκατάσταση των Ρομά στην εκτός σχεδίου δόμηση. 

Στο σημείο εκείνο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, το 2021, η οποία απέφερε τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα την αντιμετώπιση των επαχθών περιορισμών που επιβάλλονται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Φωκίδας, καθώς και τη θέσπιση αντισταθμιστικών ωφελειών. «Στήριξα την πρωτοβουλία και εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την αναγνώριση από όλους τής αναπτυξιακής υστέρησης της Φωκίδας», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, προσθέτοντας πως θα πρέπει η τότε δέσμευση για συνεργασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων να έχει και συνέχεια. 

Ακολούθως ο Δήμαρχος επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής, ότι η νόμιμη σήμερα τοποθεσία στη θέση «Κάμινος» είναι ακατάλληλη για χωροθέτηση καταυλισμού Ρομά, σημειώνοντας όμως πως από τη στιγμή που είναι η μοναδική, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι ενέργειες των προηγούμενων ετών για εξεύρεση άλλης, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει στο σχεδιασμό εγκατάστασης των καταυλισμών στο σημείο εκείνο, έως την εξεύρεση νέας θέσης. «Πρωταρχικός στόχος και απαραίτητη προϋπόθεση -μεταξύ άλλων-, είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης  του πληθυσμού των Ρομά και των δύο καταυλισμών, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και την Ευρωπαϊκή χάρτα των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, συμπληρώνοντας ως εξής: «Ο Δήμος, στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων, θα εντάξει τη συζήτηση αυτή στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της  Άμφισσας (Γ.Π.Σ.), το οποίο έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί. Εδώ όμως θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία, επιδεικνύοντας την πολιτική βούληση που ήδη έχει εκφραστεί στην επιτροπή των Περιφερειών της Βουλής το 2021 ώστε να βρεθεί λύση». 

Ο κ. Ταγκαλής ενημέρωσε για τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος, στο πλαίσιο των ενεργειών του για την κοινωνική ένταξη του πληθυσμού των Ρομά, αναζητώντας συνεχώς νέα προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στον ίδιο σκοπό. Όσον αφορά την παραβατικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Άμφισσας, σημείωσε ότι είναι ανεξάρτητο από το σημείο που είναι εγκατεστημένοι οι καταυλισμοί, ενώ τόνισε ότι η άμεση πάταξή της είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στους οποίους έχει επανειλημμένως τεθεί ως αδιαπραγμάτευτο το αίτημα ενίσχυσης του δυναμικού της Άμφισσας. 

Κατόπιν της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατά προτεραιότητα εκκίνηση των διαδικασιών μετακίνησης του καταυλισμού από τη θέση «Νησί-Κουμπούλοι» στη νόμιμη τοποθεσία «Κάμινος», από την αρμόδια Δ/νση Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου Οικογένειας και της Ευρωπαϊκής χάρτας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου