Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου....

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Μπαράζ καταγγελιών στο Δ. Αμφίκλειας - Ελάτειας!

 Νέα καταγγελία για συνεδριάσεις και υπογεγραμμένες αποφάσεις-“φάντασμα” των σχολικών επιτροπών!

Για τα ίδια με την Ε. Γιαλούρη για την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εγκαλεί και η Ασ. Σταύρου. Μείζον ζήτημα νομιμότητας, τη στιγμή που μεγεθύνονται τα ερωτηματικά για τον τρόπο διοίκησης και η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Λαμίας με μηνύσεις κατά Στιβακτή και Κοντούνη....

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη μπορεί να παραμείνει σύμπτωση; Αυτό είναι ένα καθοριστικό ερώτημα που προκύπτει στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και, μοιραία, εν γένει για τον τρόπο άσκησης διοίκησης από πλευράς δημοτικής Αρχής.

Στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας η Εν Δελφοίς δημοσίευσε την καταγγελία στην οποία είχε προβεί προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες η σύμβουλος της μειοψηφίας και μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελένη Γιαλούρη, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε χαρακτηριστικά:

“Η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής δεν ακολουθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Χωρίς να στέλνονται προσκλήσεις, χωρίς να συνεδριάζει η επιτροπή, παίρνονται αποφάσεις, αναρτώνται στη διαύγεια ως ομόφωνα ψηφισμένες, χωρίς να υπάρχουν πρακτικά ή τουλάχιστον χωρίς υπογραφές των μελών, οι εκ του νόμου προθεσμίες δεν τηρούνται στις διαδικασίες και καλούμαστε σε συνεδρίαση 20/5/24 για πρώτη φορά από αρχή του έτους!!”, ενώ πρόσθετε ότι, όπως διαπίστωσε στη “Διαύγεια”, έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναφορικά με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας “χωρίς να έχω καμία ενημέρωση, χωρίς να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιουδήποτε είδους συνεδρίαση και φυσικά χωρίς να έχω υπογράψει κανένα πρακτικό”!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το θέμα έχει φτάσει μέχρι την Εισαγγελία της Λαμίας, στην οποία έχει κατατεθεί από πλευράς της παράταξης μηνυτήρια αναφορά για το θέμα εναντίον της Δημάρχου, Αθανασίας Στιβακτή, και του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, αλλά και ταμία της (!) Θωμά Κοντούνη (φώτο).

Σήμερα, δημοσιεύουμε ανάλογη καταγγελία με τους ίδιους αποδέκτες με την καταγγελία Γιαλούρη για πανομοιότυπη “λειτουργία” της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας από την επίσης σύμβουλο της μειοψηφίας Ασημίνα Σταύρου (φώτο).

Κι εκείνη, όπως ακριβώς η Ε. Γιαλούρη, καταγγέλλει πως “στη Στην Διαύγεια διαπίστωσα, με έκπληξή μου, ότι έχουν αναρτηθεί αποφάσεις που πάρθηκαν ”ομόφωνα” χωρίς να έχω καμία ενημέρωση, χωρίς να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιουδήποτε είδους συνεδρίαση (δια ζώσης, τηλαδιάσκεψη) και χωρίς να έχω υπογράψει κανένα πρακτικό. Ποτέ δεν έλαβα μέχρι σήμερα πρόσκληση σε συνεδρίαση Σχολικής Επιτροπής (email, μήνυμα, τηλεφωνικά)”, ενώ παραθέτει τις ΑΔΑ των συγκεκριμένων αποφάσεων.

“Η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής δεν ακολουθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Κατά πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής να είναι ταυτόχρονα και ταμίας;  Χωρίς να στέλνονται προσκλήσεις, χωρίς να συνεδριάζει η επιτροπή, παίρνονται αποφάσεις, αναρτώνται στη διαύγεια ως ομόφωνα ψηφισμένες, χωρίς να υπάρχουν πρακτικά και υπογραφές των μελών!!! “, προσθέτει η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ζελιαναίου.

Η νέα καταγγελία, από την Ασ. Σταύρου αυτή τη φορά, επιτείνει τα ερωτηματικά, τόσο για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών ειδικότερα όσο και για τον τρόπο του πολιτεύεσθαι και της άσκησης διοίκησης από πλευράς δημοτικής Αρχής στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, ενώ, σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες τουλάχιστον και το τεκμηριωτικό υλικό που προσκομίζουν, κάνουν λόγο και για ανύπαρκτες υπογραφές τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπαχθεί σε επίπεδο πέραν του διοικητικού και μετά, ιδίως, την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Λαμίας.

Το όλο θέμα, μετά την αρχική καταγγελία Γιαλούρη έχει πάρει διαστάσεις στην περιοχή -και όχι μόνο- και οι εξελίξεις, ύστερα και από την πανομοιότυπη καταγγελία Σταύρου, αναμένονται οπωσδήποτε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

 H καταγγελία της Ασημίνας Σταύρου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας Ασημίνας Σταύρου του Σταύρου περί της λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προς: Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού Φθιώτιδας, Γραφείο Διοικητή ΕΑΔ

Στην Διαύγεια διαπίστωσα, με έκπληξή μου, ότι έχουν αναρτηθεί αποφάσεις που πάρθηκαν ”ομόφωνα” χωρίς να έχω καμία ενημέρωση, χωρίς να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιουδήποτε είδους συνεδρίαση (δια ζώσης, τηλαδιάσκεψη) και χωρίς να έχω υπογράψει κανένα πρακτικό. Ποτέ δεν έλαβα μέχρι σήμερα πρόσκληση σε συνεδρίαση Σχολικής Επιτροπής (email, μήνυμα, τηλεφωνικά). Οι ”συνεδριάσεις” με την υποτιθέμενη παρουσία μου έχουν αριθμούς ΑΔΑ, όπως είναι αναρτημένες στην Διαύγεια : 08/02/2024  ΑΔΑ 68Π8ΟΞ8Γ-ΒΚΘ     08/02/2024  ΑΔΑ ΡΒΦΚΟΞ8Γ-7ΥΓ   12/02/2024  ΑΔΑ ΡΘΤΒΟΞ8Γ-77Δ   19/02/2024   ΑΔΑ ΡΩΕ9ΟΞ8Γ-ΠΜΑ   18/04/2024   ΑΔΑ  ΨΒΦ8ΟΞ8Γ-ΜΤ0   17/04/2024   ΑΔΑ  9ΘΙ7ΟΞ8Γ-Η6Λ   01/05/2024   ΑΔΑ  69ΤΣΟΞ8Γ-Χ0Ε   25/04/2024    ΑΔΑ  ΨΡΧ0ΟΞ8Γ-ΤΟΨ  09/04/2024   ΑΔΑ  9ΝΦΘΟΞ8Γ-ΦΜ7   16/05/2024   ΑΔΑ  6ΦΚΚΟΞ8Γ-ΖΚ8

Για τις άνωθεν συνεδριάσεις δεν τηρείται καμία νόμιμη διαδικασία και παρακαλώ να προχωρήσετε σε ανάλογες ενέργειες για τα πειθαρχικά παραπτώματα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

  1. Στην παρ.2 του άρθρου 240 του Ν.3463/2006 ορίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 234, εφαρμόζεται και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Στην παρ.    1    ορίζεται ότι <<Τα θέματα, τα σχετικά με τις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου, την πρόσκληση των μελών του και της εκτελεστικής επιτροπής σε συνεδρίαση, την απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεως πλειοψηφίας, τον έλεγχο και την εκτελεστότητα των αποφάσεων του, το κώλυμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις, στην αστική και πειθαρχική ευθύνη των οργάνων διοίκησης του ρυθμίζονται με ανάλογη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν το δημοτικό συμβούλιο, τη δημαρχιακή επιτροπή και τα μέλη τους.>> Τα ίδια αναφέρει και η πρόσφατη εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. 36133/17-4-2024
  2. Κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 103 του Ν. 3852/2010 και Ν. 3463/2006 εκδόθηκε η 8440/2011 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β’ 318) στην οποία ορίζεται ότι << 5. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς στη παρούσα εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κ.Δ.Κ. (ν.  3463/2006)>>. Αναλογική εφαρμογή άρθρων 95 και 97 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 περί συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και τήρησης πρακτικών. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Σχολικής Επιτροπής, κατά παράβαση των άρθρων 234, 240, 243 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σε συνδυασμό με το άρθρο 5 του Ν. 1894/1990 και της απόφασης 8440/2011, παραλείπει απο βαριά αμέλεια να καλέσει τα μέλη του Συμβουλίου  σε συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα ή δεν μεριμνήσει για την τήρηση πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή δεν αποστείλει στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου αυτούσια τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας, στην περίπτωση που τούτο επιβάλλεται από τις διατάξεις του άρθρου 225 του Ν.3852/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 18 παρ. 10 περί του Ν. 3870/2010,στοιχειοθετείται πειθαρχική του ευθύνη.

Επίσης σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 3 της αριθ.8440/24-2-2011 απόφασης ΥΠΕΣΑΗΔ:

α) Οι διευθυντές των σχολείων αποστέλλουν στην Σχολική Επιτροπή εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιανουαρίου του επόμενου έτους τα πρωτότυπα των καταστάσεων εισπράξεων και πληρωμών με τα αντίστοιχα παραστατικά.

β) Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής υποβάλλει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους στο διοικητικό συμβούλιο αντίγραφο του βιβλίου <<ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ>>, καθώς και συνοπτικό ετήσιο πίνακα απολογισμού προηγούμενου οικονομικού έτους μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρου 3 της αριθ.8440/24-2-2011 απόφασης ΥΠΕΣΑΗΔ:

Το διοικητικό συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής με βάση το βιβλίο <<ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ>> και τον απολογιστικό πίνακα προβαίνει στον έλεγχο των στοιχείων της οικονομικής διαχειρίσεως και αποφασίζει για την έγκρισή του με απόφαση, η οποία λαμβάνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπόκειται στην έγκριση  του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής δεν ακολουθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Κατά πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής να είναι ταυτόχρονα και ταμίας;  Χωρίς να στέλνονται προσκλήσεις, χωρίς να συνεδριάζει η επιτροπή, παίρνονται αποφάσεις, αναρτώνται στη διαύγεια ως ομόφωνα ψηφισμένες, χωρίς να υπάρχουν πρακτικά και υπογραφές των μελών!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου