Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου) - Ο καπετάνιος της Ρούμελης.




Ο Γιάννης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1914 στην Κάτω Αγόριανη Φθιώτιδας (Λιλαία) από φτωχή αγροτική οικογένεια......
Ο προπάππος του, Λουκάς Αλεξάνδρου ήταν συμπολεμιστής του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς τιμημένος από τον Όθωνα με ευαρέσκεια. Όταν ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο της Αμφίκλειας, μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στα φοιτητικά του χρόνια γίνεται μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας ΟΚΝΕ και έπειτα μέλος του ΚΚΕ. Υπηρετούσε τη θητεία στο 42 Σύνταγμα Ευζώνων στη Λαμία το 1935. Στην δικτατορία του Μεταξά υπέστη βασανιστήρια και υπέγραψε δήλωση μετανοίας στις 9/4/1940 και πολέμησε ως λοχίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο ανδριάντας του Διαμαντή, στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)

Στην Εθνική Αντίσταση

Μετά την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στο χωριό του όπου μαζί με άλους συγκρότησε το κομματικό γραφείο της περιοχής. Ήταν από τους πρωτοπόρους της Αντίστασης στην περιοχή του Παρνασσού και εντάχθηκε γρήγορα, το καλοκαίρι του 1942, στην ανταρτική ομάδα του Άρη Βελουχιώτη με το πολεμικό όνομα Διαμαντήςαγωνιστικό ψευδώνυμο. Που το πήρε από ένα τυχαίο περιστατικό. <<Πήγε σε μια παράνομη σύσκεψη στη Λαμία, προπολεμικά. Έπεσαν σε παρακολούθηση. Ξέφυγε. Στο κοντινό χωριό Κόμμα καταφθάνουν οι χωροφύλακες. Στο καφενείο που κάθισε, έριξαν μια ματιά. Εσύ πώς λέγεσαι; ρώτησαν. Διαμαντής, απάντησε. Οι Διαμανταίοι είχανε καλό όνομα στο χωριό. Δεν τον γνώριζαν. Και γλίτωσε. Όταν βγήκε αντάρτης, το ανέσυρε από το παρελθόν και έγινε ο Καπετάν Διαμαντής>>.
 Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες στο ξεκίνημα του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη (Κρίκελλο, Ρεκά, Γοργοπόταμο, Μικρό Χωριό, Άμφισσας κ.ά).
Έγινε πολιτικός καθοδηγητής του Αρχηγείου Παρνασίδας (κατόπιν του ανεξάρτητου Τάγματος Παρνασσίδας), στη συνέχεια όταν ο ΕΛΑΣ οργανώθηκε σε τακτικό στρατό έγινε καπετάνιος στο 34ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας με χώρο ευθύνης κυρίως την Αττικοβοιωτία. Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά με το σύνταγμά του και συμμετείχε κυρίως στις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή του "Νοσοκομείου Σωτηρίας" της Αθήνας, υπερασπίζοντας τον τομέα του.

Δεύτερος από αριστερά ο καπετάν Διαμαντής  και δεξιά δίπλα του ο υπεύθυνος του ΕΑΜ Θεόδωρος Καμαράς.

Στον Εμφύλιο

Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ταγματάρχη Π.Ε.Ε.Α διωκόμενος από την επονομαζόμενη «Λευκή τρομοκρατία» βγήκε πάλι στο βουνό αρχικά τελείως άοπλος και στη συνέχεια (1946) ηγήθηκε ομάδας ανταρτών στην περιοχή της Φθιώτιδας-Φωκίδας. Οργάνωσε σε μάχιμο τμήμα πολλούς διωκώμενους πρώην αντάρτες του ΕΛΑΣ και έλαβε μέρος με επιτυχία σε πολλές μάχες με αποσπάσματα χωροφυλακής και εθνοφυλάκων (ΜΑΥ) αλλά και με μονάδες του Εθνικού Στρατού (ΕΣ), προκαλώντας την αναγνώριση και το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του.
Στα τέλη Ιανουαρίου του 1947, τρεις μήνες μετά την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), ο Διαμαντής μαζί με τον Ερμή (Βασίλη Πριόβολο) θα γίνουν διοικητές του Αρχηγείου Παρνασσίδας που υπαγόταν στο Αρχηγείο Ρούμελης με διοικητή τον Γούσια (Γ. Βοντίτσιος).Ο Διαμαντής θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις "Τέρμινους" και "Λαίλαψ" του Εθνικού Στρατού την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1947. Η αντάρτικη τακτική του Διαμαντή με χτυπήματα αποτελεσματικά, εφαρμογή του υποχωρητικού ελιγμού, πέρασμα στα μετόπισθεν του εχθρού κι αιφνιδιαστικά χτυπήματα στα νώτα και στα πλευρά του, με σκοπό τη φθορά και την απόσπαση εφοδίων και πυρομαχικών στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Τα "Τέρμινους" και "Λαίλαψ" απέτυχαν. Ούτε ο ΔΣΕ συνετρίβη, ούτε ο ΕΣ κατόρθωσε να διατηρήσει τις περιοχές που προσωρινά κατέλαβε.

Στη φωτογραφία η διοίκηση του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στο μέσο της πρώτης σειράς, με το μουστάκι, ο καπετάν Διαμαντής. Στα δεξιά του ο στρατιωτικός διοικητής του Συντάγματος, Χρήστος Δαλιάνης.
Το 1948 με τη δημιουργία του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας) και την αναδιοργάνωση των δυνάμεων του ΔΣΕ ο Διαμαντής έγινε διοικητής της ρουμελιώτικης 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και έφερε με επιτυχία εις πέρας τις αποστολές που του ανατέθηκαν από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ που είχε έδρα στο Γράμμο. Οι επινοήσεις του στον ανταρτοπόλεμο και οι απροσδόκητοι ελιγμοί που πραγματοποιούσε έφερναν σε δύσκολη θέση τους στρατηγούς του 
Πάντα στις δύσκολες στιγμές ο Διαμαντής με το οπλοπολυβόλο στο χέρι, ας ήτανε στρατηγός, πολεμούσε στην πρώτη γραμμή (Χαρακτηριστικές μάχες: Πυργούλι, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Γέφυρα Κοράκου, Λιδωρίκι). Τιμήθηκε στις 22/1/1949 με το μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας Β' κατηγορίας της Π.Δ.Κ.
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αναφερόμενης ως "επίλεκτης" 2ης Μεραρχίας ήταν η κατάληψη του Καρπενησιού στις 21 Ιανουαρίου του 1949, οπότε και του απονεμήθηκε από την ηγεσία του ΔΣΕ ο βαθμός του υποστράτηγου (μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη). Μετά την ανακατάληψη του Καρπενησιού από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις 8 Φεβρουαρίου 1949, επακολούθησε ένα ανηλεές κυνηγητό της μεραρχίας Διαμαντή σε όλη την κεντρική Ελλάδα από την Άρτα μέχρι τη Βοιωτία από πολλαπλάσιες και επαρκώς εφοδιασμένες μονάδες του ΕΣ.
Τον Ιούνιο του 1949 τα απομεινάρια της μεραρχίας Διαμαντή βρέθηκαν στη Φθιώτιδα όπου στο χωριό Μάρμαρα στις 21 του ίδιου μήνα ο Καπετάν Διαμαντής βρήκε το θάνατο. Οι κυβερνητικοί μετέφεραν τη σορό του νεκρού Διαμαντή στη Λαμία για δημόσια έκθεση, όμως η πολύ ζέστη που επικρατούσε τη ματαίωσε. Οι αρχές δεν επέτρεψαν να ταφεί ο Διαμαντής στο νεκροταφείο της Λαμίας έτσι θάφτηκε έξω από τη μάντρα του νεκροταφείου.
Για το θάνατο του Διαμαντή έχει αναφερθεί και η εκδοχή ότι μπορεί να προήλθε από φίλιες σφαίρες. Μετά το θάνατό του, από την ηγεσία του ΔΣΕ, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιστράτηγου - τιμημένου νεκρού του ΔΣΕ.
Το σπίτι του, από τα τελευταία του χωριού καθώς ανεβαίνουμε προς τις κορφές του Παρνασσού, μετατράπηκε σε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και λαογραφικό, μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με την πολύτιμη συνεισφορά των απογόνων του καπετάν Διαμαντή και φίλων του,  και κάθε χρόνο την 21η Ιουνίου τιμάται η μνήμη του με σειρά εκδηλώσεων.
 Παράλληλα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Διαμαντή, που κοσμεί πλέον την αυλή του σπιτιού, ενώ, τιμήθηκαν τα αδέρφια του Διαμαντή - Τάσος, Ανδρέας και Θύμιος - που γεννήθηκαν στο ίδιο σπίτι και έπεσαν μαχόμενα για τα ίδια ιδανικά.
Εγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, 52 χρόνια μετά το θάνατο του κομμουνιστή καπετάνιου. Ο Γιάννης Βούζας (Λαδιάς), πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, είπε ότι «οι αγωνιστές που πολέμησαν με τον Διαμαντή και επέζησαν μετά τη δραματική ήττα του ΔΣΕ, κρατάνε ζωντανό στη μνήμη τους τον Διαμαντή και θεωρούν καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά την πραγματική ιστορία της πατρίδας μας, που συστηματικά και συνεχώς διαστρεβλώνεται».

Ο Γ. Μαντζώρος, συναγωνιστής του καπετάν Διαμαντή, φίλος του από το δημοτικό σχολείο και δωρητής του ανδριάντα, θα πει: «Ο Διαμαντής αγωνιζόταν για την ελευθερία του λαού και τον αγώνα αυτόν είχε καταστήσει σκοπό και νόημα της ζωής του». Επίσης, ήταν ο εμπνευστής του ρητού που υπάρχει κάτω από τον ανδριάντα: «Πολλούς γενναίους άνδρες γέννησε η Παρνασσίδα που υπερείχαν κατά την ανδρεία και τις άλλες αρετές. Αλλά όσο ο ήλιος υπερέχει των άστρων, τόσον ο Διαμαντής υπερτερεί των άλλων και κατά τα δύο».

Γιάννης Αλεξάνδρου - Διαμαντής, Χαρίλαος Φλωράκης - Γιώτης.

                                                      
Το σώμα του νεκρού Διαμαντή.


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΗΝΑΣ(ΙΟΥΝΙΟΣ) ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ . 
1 Τετάρτη: Ώρα 3 φθάνουμε αντέρεισμα Αη Λια και μένουμε – εχθρός κατέχει και Ζερελάκι – ώρα 8 κατεβαίνουμε προς Πύργο για να πάμε Αη Γιάννη Μαρμάρων – εχθρός φαίνεται στον Αη Κων/νο Διλόφου – διακρίνουμε φωτιά στου Τσέλιου, εξαναγκαζόμαστε σταματήσουμε πλησίον Πύργου – έρχεται Συνεφιάς – σφάζουμε ένα άλογο – κονομάμε 7 οκάδες αλεύρι – παίρνουμε επαφή με Νώντα – βρίσκεται μισή ώρα κοντά μας – δοκίμασα κεράσια – μαθαίνουμε για στριμώγματα Χαρίση – για ενέδρα Ζαχαριάδη και χάσιμο ασυρμάτου – το βράδυ κινούμαστε για Νικολίτσι με Νώντα – να περάσουμε από μέσα εχθρικής διάταξης – οδηγός ο Τσέλιος.

2 Πέμπτη: Φεύγουμε Δοκίμη και εξαναγκαζόμαστε καλυφθούμε επί Νότιες όχθες του ποταμού κοντά στο….

Υπόλοιποι ελισσόμαστε προς Νικολίτσι μεσημέρι φθάνουμε κερασιές – μαζεύουμε χόρτα και μαγειρεύουμε με κρέας – δίνουμε λίγο κρέας και στο τάγμα Τσ… – Μπαμπάνης δεν ήρθε που πήγε για αλεύρι – αφήνουμε κατεύθυνση και το σούρουπο κινούμαστε για Αη Λια Πίτσι – αφήνουμε μια διμοιρία στο γαύρο για επιμελητειακή επιχείρηση προς Λάσπη.

3 Παρασκευή: Θαμπά μπαίνουμε χωριό Πίτσι μαχητές ρίχνονται κερασιές – εξαναγκάζομαι τους διώξω και κυνηγήσω – κορυφή χωριού είμαστε μέρα – ανεβαίνουμε Αη Λια – ώρα 9 εχθρός καταλαμβάνει Καρυές και κατευθύνεται θέσεις μας – αφήνουμε διμοιρία Νώντα τους αντιμετωπίσει – υπόλοιποι ελισσόμαστε προς Κούκο – από βαθιές γραμμές – στο Μύλο έρχεται Μπαμπάνης με 20 οκάδες αλεύρι – το μοιράζουμε – Πυθαγόρας βρίσκεται Πουγκάκια στέλνω σημείωμα για συνεννόηση – μετά συμπλοκή Αη Λια εχθρός στρέφεται προς Πουγκάκια – ανεβαίνει στον Αη Θόδωρο Γαρδικιού – από Σαράνταινα κατεβαίνει Κούκο – το βράδυ μαγειρεύουμε στον Κούκο κατσαμάκι – ώρα 24 ξεκινάμε για περιοχή Λάσπης – Αποστολόπουλος δεν ήρθε.

4 Σάββατον: Ώρα 3 φθάνουμε δρόμο Κρικέλου και καταυλιζόμαστε λίγο – συνεχίζουμε και μένουμε στο απέναντι μέρος. Εκεί ακούσαμε να κόβουν ξύλα – βρίσκουμε κάποιο Σιαφάκα Λασπρώνη22 – μας έδωσε ως μια οκά ψωμί – μάθαμε από Κοτσαϊμάνη για εκκαθάριση στον τομέα Δυτικής Στερεάς – εχθρός επέμεινε ακόμα. Υστερα από 16 μέρες – το μεσημέρι εχθρική διμοιρία κινιέται στο Νεραϊδοβούνι – κατευθύνεται Μυρίδη – βράδυ κινούμαστε για Συγκρέλο – για εξεύρεση τροφίμων – γυρίζει περίπολος – μας πληροφορεί ότι υπάρχει εχθρός – εξαναγκαζόμαστε επιστρέφουμε δάσος Λάσπης – καιρός μισοβροχερός.

5 Κυριακή: Παραμένουμε πάλι Λασπιώτικο – Σιαφάκας μας δίνει 8 οκάδες βρίζα και μαγειρεύουμε – πυρά ακούγονται προς Πουγκάκια και προς Τούφα – εχθρικός λόχος κινιέται από Νεράκια – Νεραϊδοβούνι – με κατεύθυνση Μυρίδη – αποφασίζουμε περάσουμε Βόρεια για εξεύρεση τροφίμων – η εξάντληση φαίνεται ζωηρή στα πρόσωπα των μαχητών μας – επιτελάρχης23 με παρακάλεσε να τον αφήσουμε – Σιαφάκας τον παρελαμβάνει με χίλια βάσανα – ώρα 18 ξεκινάμε για το πέρασμα – πάνω από 50 εχθρ. αυτοκίνητα κινούνται από Ράχη προς Καρπενήσι – δύσκολα βαδίζω αυτό το βράδυ με πονάει η κοιλιά μου τρομερά – ζαλάδες – τα πόδια από δρόμο μέχρι Αγιοι Απόστολοι το κάναμε δυο ώρες – αιφνιδιάστηκε Κούμαρος24.

6 Δευτέρα: Ώρα 3 φθάνουμε υψ. Μαυρίλου 100 μέτρα ΝΔ χωριού και παραμένουμε – ημέρα κάνουμε παρατήρηση δε φαίνεται τίποτα – Μερκαδόραχη είδαμε μεμονωμένα άτομα – μαζεύουμε χόρτα και μαγειρεύουμε – στέλνουμε για κεράσια – Κλιτσάκι και Μπαμπάνη στέλνουμε στον Αη Χαράλαμπο για τρόφιμα – Νιχώρι συναντούν Κλιτσάκι με 16 οκάδες καλαμπόκι το μαγειρεύουμε και συνεχίζουμε – μας πληροφορούν για σύνδεση του Κλιτσάκι – το βράδυ κινούμαστε για Νιχώρι – τρώμε το καλαμπόκι – Δ/ση 55 Μονάδας συνένωση – αλλάζουμε σκέψεις και παραμένουμε Β. Α. Νιχωριού σε Κλιτσάκι στέλνουμε Στόκα.
7 Τρίτη: Ώρα 1.30 Δ/ση 55 κινιέται για συνάντηση τμήματός της. Εχθρός από Κόκκαλα κινιέται εκκαθαριστικά προς Παλιόκερδο – Δ/ση 55 ξεκόβεται – Κλιτσάκης έχασε Μπαμπάνη – δε βρήκε τρόφιμα παρά 20 οκάδες καλαμπόκι – στέλνουμε να το φέρουν – σκεφτόμαστε να περάσουμε προς Φουρνιώτικα, μάθαμε για σύλληψη Παπούα25 και 2 άλλων στελεχών – δεν έχουμε μαγειρέψουμε τίποτα – από Λουφατζήδες κατοίκους Παλιοκάστρου παίρνουμε 20 οκάδες καλαμπόκι και 5 οκάδες άλευρα.

Κλιτσάκης φέρνει άλλες 15 – μαγειρεύουμε καλαμπόκι και κατσαμάκι – οι μισοί πηγαίνουν για κεράσια Ζίρυμα – εχθρός πήρε ως 55 με 70 οκ. αλεύρι και 3 ζώα – από γελάδες κατοίκων – 71 Ταξιαρχία έχει διάταξη Πετράλωνα – υψ. Βράχας – Κόκκαλα – 95 μονάδα βρίσκει λόχο της – αποφασίζουμε μείνουμε στο ίδιο περίπου σημείο – στέλνουμε Θεογιάννη για τρόφιμα.

8 Τετάρτη: Ώρα 2 έρχονται απ” τα κεράσια και φέρνουν αρκετά – ώρα 3 μοιράζουμε το κατσαμάκι – ώρα 5 μοιράζουμε το καλαμπόκι – ώρα 5.30 μετακινούμαστε και λημεριάζουμε – μένουμε στο Ανατολικό υψ. του Νεχωριού στην Πλαγιά του – λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικότερα μένει η 55 μονάδα η Πλαγιά είναι πυκνά δασωμένη από ανακατεμένα χαμηλά και ψηλά δένδρα και έλατα – μεσημέρι εχθρικές κινήσεις φαίνονται Πικροβούνι. Πιθανόν εχθρός ενεργήσει παραπάνω χώρο – φθάνει όμως βγήκε τυχαία ή από τυχόν ερεύνηση Λασπιώτικο – Καραγιώργης με δυο τρία κορίτσια ήρθε Νεχώρι – Παύλος φέρνει από Λουφατζήδες Μερκάδας 15 οκάδες καλαμπόκι – στέλνουμε αλευροποίηση με Κατσόγιαννο – σκεφτόμαστε κινηθούμε Βορειότερα για εξεύρεση τροφίμων – αποφεύγουμε τυχόν ενέργεια εχθρού – ειδοποιήσαμε Κατσώνη επιστρέφει – στείλαμε Καραγιώργη για ανακάλυψη καταφυγίου – έρχεται Μπαμπάνης – ώρα 22 ξεκινάμε για Παληόκαστρο.

9 Πέμπτη: ώρα 3 φθάνουμε καλυπτόμαστε ΒΔ χωριού. Παρούσης ερωτάει για πατριώτες του για Καλεμπάνη – Λόχος Κέντρου βρίσκεται Καρρά ράχη – φτιάνουμε ένα κατσαμάκι – εχθρική κίνηση δεν εκδηλώνεται – στο Πικροβούνι εξακολουθεί παραμένει εχθρός – από Πετράλωνα αποσύρεται – έπιασαν πολίτες σπηλιές – ηρωισμοί και σώσιμο ορισμένων οικογενειών Χουλιάρα – βρίσκουμε περίπου 100 οκάδες καλαμπόκι – από παρατήρηση – Πυρκαϊά γίνεται Χονδρογιάννη – σκεφτόμαστε για ελιγμό για εφοδιασμό προς Πάπα – ελισσόμαστε προς Νεχώρι26 για Αη Χαράλαμπο.
10 Παρασκευή: Ώρα 1 ξεκινάμε για Παύλο και ώρα 6 φθάνουμε σε δημόσιο ανάμεσα Νεχώρι Παληόκαστρο όπου και διανυκτερεύουμε – εχθρός δεν υπάρχει Κόκκαλα – ούτε Πικροβούνι – αραιοί πυροβολισμοί ακούγονται προς Χονδρογιάννη – φτιάχνουμε κατσαμάκι και το βράδυ φασόλια – στέλνουμε για κεράσια – μήλα – πατάτες – πιάνουμε Αη Λια Νεχωριού – ώρα 24 ξεκινάμε Αη Χαράλαμπο 55 μονάδα μένει εκεί – αποστολή της ενεργήσει Ασπρόκαμπο για σφάγια – Τυμφρηστό για κρυμμένες κονσέρβες.

11 Σάββατον: Έχουμε φάει πολλά κεράσια – βαδίζω τελευταίος στη φάλαγγα – μέχρι υψώματα Αη Χαράλαμπου κάνουμε 3 ώρες – ώρα 3 φθάνουμε και σταματάμε. Κατσώνης μας στέλνει μια γελάδα – στέλνουμε και Κατσόγιαννο στον Κλιτσάκη για εξεύρεση τροφίμων – έρχεται αποστολή από Θεογιάννη με λίγα τρόφιμα – Πληροφορίες ότι εχθρός από Κόκκαλα αποσύρθηκε Τριφύλα – μια διλοχία επιστρέφει και ομάδα Γερακοφωλιά – Διαβάζουμε «Καθημερινή» της 2/6 μιλάει για διάλυση Κλιμακίου27 – με αποκαλεί Πονηρό – από Κούμαρο ξεκόπηκε Σοφοκλής και Χόντος – ήρθε Αγία Τριάδα – μιλάει για αιφνιδιασμό και χάσιμο οπλισμού Κούμαρο – μαθαίνουμε νέα από Βοριαλή – διάγγελμα Ζαχαριάδη – εχθρός αποσύρει δυνάμεις από περιοχή μας για μέτωπο – μαζέψαμε ωραία κεράσια.

12 Κυριακή: Μοιράζουμε από μια οκά ψωμί στους μαχητές μας – κάνουμε τρία συσσίτια – στέλνουμε δυο φορτία στο μύλο Παληοκάστρου για άλεσμα – παίρνουμε ένα φακό από 55 μονάδα – για ενέργεια χώρο Ρεντίνας – εγκρίνουμε – 14 προς 15 πρέπει να βρίσκεται με τρόφιμα Χώρο Νεχωριού – για πέρασμα Νότια – παρατηρητήριο σημειώνει28 εχθρό Κόκκαλα – περίπολος επιβεβαιώνει – τρώμε αρκετά κεράσια – μαχητές μας σήμερα είναι ξεκούραστοι – αναπολώ περασμένα – σκέφτουμαι μια σειρά νεκρούς μας αγωνιστές – διαβάζω εφημερίδα – Μάο τσε Τουγκ – υποδείχνω επίτροπο για ασύρματο – … με φως κλπ – δικαιολογείται – έρχεται Παπαγγέλης Δ/της της Πολ/κής – Σοφοκλής μου διηγείται για Κούμαρο – πώς έχασε οπλισμό – Νώντας – ώρα 4 φεύγουμε για ΝΔ Παληόκαστρο.

13 Δευτέρα: Ωρα 3.30 φθάνουμε στο Λημέρι – μαγειρεύουμε φασόλια – βράδυ κατσαμάκι – στέλνουμε για κεράσια στο Μύλο – διαβάζω Δ.Σ.29 και έτσι πολεμήσαμε στο Στάλιγκραντ – από Αη Λια Παληοκάστρου κινείται φάλαγγα προς κατεύθυνσή μας – μετακινούμαστε – διαπιστώνουμε ότι η 55 μονάδα ήταν Παλαιόκαστρο – βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος – δεν ήρθε Κλιτσάκης με Κατσόγιαννο – βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος – στέλνουμε για κεράσια.

14 Τρίτη: Προς κατεύθυνσή μας κινιέται φάλαγγα από Αη Λια Παλαιοκάστρου – μετακινούμαστε λίγο – διαπιστώνουμε ότι είναι 55 μονάδα – λόχος εχθρ. κινείται από Αη Γιώργη – δίκαστρο και εγκαθίσταται Παναγιά Παλαιοκάστρου. Ανατινάζεται νάρκη – Παρούσης δεν επέστρεψε – βράδυ μετακινούμαστε με 55 μονάδα Αη Λια Νεχωριού – Νεχώρι βρίσκουμε Κατσόγιαννο, Κλιτσάκη – φέρνουν 3 γελάδια – Αλέθουμε καλαμπόκι.

15 Τετάρτη: Παραμένουμε Αη Λια Νεχωριού – εχθρός δεν εκδηλώνει καμιά κίνηση – στέλνουμε Κλιτσάκη για Στόκα Πετράλωνα – ώρα 10 Παύλος ξεκινάει για Αγίους Αποστόλους για παρατήρηση προς Ευρυτανία ετοιμάσει πέρασμα – ώρα 14 ξεκινάμε για Αγ. Αποστόλους – ώρα 21 βρισκόμαστε Μαυρίλο – τρώμε κεράσια – ώρα 21.30 στην έξοδο χωριού έρχεται σύνδ. από Παύλο30 με πληροφορίες για Δήμο Ευρυτάνων – εχθρός κατέχει Νεραϊδοβούνι – υψ. Λάσπης – Μυρίκης τριγωνομετρικό – βλέπουμε δύσκολο το πέρασμα και επιστρέφουμε Ν.Δ. αντέρεισμα Νεχωριού (εκκλησάκι).
16 Πέμπτη: Φθάνουμε ώρα 2 – Παύλος ώρα 9 έρχεται από Αγ. Αποστόλους – αποφασίζουμε βράδυ περάσουμε προς Χονδρογιάννη – εχθρός δεν κατέχει Κόκκαλα – Στόκας ήρθε με λίγα σφάγια σφάζουμε και μαγειρεύουμε – ώρα 12 εχθρός κινιέται προς Νεχώρι από Β. Αντέρεισμα – ειδοποιούμε όλους συγκεντρωθούν. 55 μονάδα δεν παίρνει κρέας το εγκαταλείπει – Τασία άφησε χλαίνη της – Ζαχαρόπουλος και Καρακώστας γίνονται αντιληπτοί από εχθρό τους τουφεκάει – προς κατεύθυνσή μας ρίχνει πολλά πυρά – ανεβαίνουμε από πάνω πιάνουμε θέσεις και περιμένουμε.

Ώρα 16 εχθρός κινιέται Μαύρος εγκαθίσταται εκεί – ώρα 19 κατεβαίνουμε Αυχένα – ώρα 20 ξεκινάμε για πέρασμα Ν. – οδηγοί μας ρίχνουν δύσβατο μέρος – εξαναγκαζόμαστε επιστρέψουμε – Λιποτακτούν Τσεκούρας, Κοτούζης.

17 Παρασκευή: Ώρα 2 φθάνουμε ιδιώματα (Β. αντέρεισμα Νεχωριού). Παρατηρητήριο Αγ. Αποστόλων δε φάνηκε ούτε Στόκας – εχθρός από Μαυρίλο ώρα 9 ξεκινάει προς Αγ. Αποστόλους – πάει για εξερεύνηση στο σημείο που ήμαστε χθες – διμοιρία μας στα Ταμπούρια παρατηρεί εχθρό στα Κόκκαλα – εχθρός επιστρέφει Μαυρίλο – βράδυ κινούμαστε για Ν. Καρπενησίου ώρα 19.30 – ώρα 21 βρισκόμαστε Ζηρίλια – φθάνουμε κεράσια – και ώρα 21.30 συντασσόμαστε για κίνηση – από Ζηρίλια μέχρι Μεγ. Κάψη έχουμε 15 λιποτάκτες Λούφας31. Μεγ. Κάψη χάνω φάλαγγα – τρέχω παίρνω άλλο δρόμο – τέλος επιστρέφουμε και παίρνουμε τον κατ. δρόμο – δε βρίσκω τη φάλαγγα – συνεχίζω φθάνω Τυμφρηστό – σκοπός εχθρού βήχει – φωνάζω ποιος είναι – δεν απαντά – Κατσόγιαννος νομίζει για σκύλο – ψάχνω για το δρόμο.

18 Σάββατον: Ώρα 2 ακούω μερικές ριπές και πυροβολισμούς – εχθρός αντιλήφθηκε τη φάλαγγα – συνεχίζω από δύσβατο μέρος προς 959 υψ. δυσκολευόμαστε πολύ – πριν κατεβούμε ρέμα ακούμε πίσω μας πατήματα – ώρα 4.30 φθάνουμε 959 σε λίγο έρχεται Αλεξίου με διμοιρία μου διηγείται για τη φάλαγγα – συνεχίζουμε μαζί προς τα Κάτω – φθάνουμε κοντά Παληοέλατα – ακούμε φωνές – υπάρχει εχθρός παραμένουμε μέσα στο δάσος και καθόμαστε όλη μέρα – υπάρχουν μεγάλες φτέρες – …

Χωρίς να “ρθουν κοντά μας – είμαστε όλοι 12 – στεναχωριέμαι για τη φάλαγγα – δεν ξέρω αν πέρασε και πού βρίσκεται – αποφασίζω κινηθούμε για Αργύρια – είναι το σημείο που πιστεύω στη σύνδεση – ανηφορίζω Κοκκάλια – Κούκο – δεν έχω κανένα να ξέρει δρομολόγιο – ώρα 20 ξεκινάμε για Γαρδίκι με δρομολόγιο κορυφογραμμής. Χάνουμε και βγαίνουμε δάσος Παληοχωριού.

19 Κυριακή: Το λίγο κρέας που είχαμε το φτιάσαμε χθες βράδυ – τώρα ελάχιστο αλεύρι υπάρχει στα σακίδια ορισμένων – ώρα 2 βρισκόμαστε Ν. Παληοχωριού – σε μια συστάδα έλατα – προς το Σπανό – ώρα 9 εχθρική ομάδα ανέβηκε Αη Λια Παληοχωριού – Αη Θόδωρο παρατηρούμε εχθρό.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Οι τελευταίες μέρες του καπετάν Διαμαντή.
Το Ημερολόγιο του διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2009/05/blog-post_2802.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.