Το τελευταίο του μπάνιο έκανε στις Ράχες που τόσο αγαπούσε, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και στιχουργός Θωμάς Καλοδήμος....
Ο 77χρονος Λαμιώτης διατηρούσε εξοχική κατοικία στις Ράχες, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του. Νωρίς το μεσημερι, λίγο μετά τις 12:00΄, πήγε για μπάνιο στην παραλία μπροστά στον Αη Γιάννη, όπου είναι και το σπίτι του.
Δεν επέστρεψε όμως την ώρα που συνήθιζε. Οι δικοί του ανησύχησαν και άρχισαν να τον αναζητούν. Δυστυχώς γύρω στις 3:00΄ τον βρήκαν στην άκρη της θάλασσας, λίγο πιο πέρα από τον Αη Γιάννη.
Ο άτυχος εκπαιδευτικός δεν είχε τις αισθήσεις τους και όπως διαπιστώθηκε ήταν ήδη νεκρός. Κανείς δεν ξέρει αν τον πρόδωσε η καρδιά του την ώρα που κολυμπούσε ή αν συνέβη κάτι άλλο.
Την απάντηση θα δώσει η ιατροδικαστική έκθεση, που παρήγγειλε το λιμεναρχείο Στυλίδας που έχει αναλάβει την προανάκριση για το τραγικό συμβάν.
Αριστερά ο φιλόλογος καθηγητής και συγγραφέας Θωμάς
Καλοδήμος ( είχε υπηρετήσει ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Πολυδρόσου) σε παλαιότερη
εκδήλωση του ομίλου Φθιωτών - Λογοτεχνών και δεξιά στην εκδήλωση, που ήταν
αφιερωμένη στους Φθιωτούς
Λογοτέχνες και Συγγραφείς, με παλιούς μαθητές του . http://polydrososparnassou.blogspot.gr/2015/04/245-1930.html
Ο εκπαιδευτικός Θωμάς Καλοδήμος είχε Σαρακατσάνικες ρίζες και είχε γράψει μεταξύ άλλων το βιβλίο "Σαρακατσαναίοι- οι αρχαιότεροι Ινδοευρωπαίοι νομάδες"
Δείτε τον Θωμά Καλοδήμο στο βίντεο που ακολουθεί όταν είχε φιλοξενηθεί τον περασμένο Μάρτιο στο κανάλι "ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας":
Πηγή: lamiareport
Κρίμα, ας είναι αναπαυμένος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Θωμάς Καλοδήμος γεννήθηκε το 1938 στη στάνη Σαρακίνα, γύρω στα πέντε χιλιόμετρα έξω και ανατολικά της Στυλίδας. Μετά το 1946 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Στυλίδα. Τα παιδικά του και τα εφηβικά του χρόνια τα έζησε στη συνιδιόκτητη από το 1924 στάνη Δρύτελα στα βουνά της Γούρας(Όρθρυς), ένα λιβάδι γύρω στα 20.000 στρέμματα με γύρω στα 5.000 γιδοπρόβατα και 200 άλογα περίπου, όπου ξεκαλοκαίριαζαν ως τη δεκαετία του 1960 οι Γεωργουσαίοι, οι Μακραίοι, οι Τζουβαραίοι κ.α., μια μεγάλη στάνη Σαρακατσαναίων με 60 περίπου οικογένειες και τριακόσιους περίπου κατοίκους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖούσε , ως συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής, στη Λαμία.
Ήταν Λογοτέχνης ,Συγγραφέας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών.
Αρθρογραφούσε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες και είχε ασχοληθεί με την Λαογραφία, τη Νεώτερη Ιστορία, τον Όμηρο και ειδικότερα με τους σιναφίτες του Σαρακατσαναίους.
Tον Φιλόλογο Καθηγητή , Λογοτέχνη ,Συγγραφέα και Δάσκαλό μας συναντήσαμε πρόσφατα στη Λαμία και ύστερα μάλιστα απο πολλά χρόνια , σε εκδήλωση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών .
Μας δώρησε με προσωπική αφιέρωση δύο έξοχα βιβλία του * Σαρακατσαναίοι(Σαρακατσάνος ο ίδιος)-οι αρχαιότεροι Ινδοευρωπαίοι νομάδες ,βιβλίο που θεωρήθηκε απο πολλούς ανθρώπους των Γραμμάτων σαν ότι καλύτερο έχει γραφτεί για τους Σαρακατσαναίους και Ομήρου Ιλιάδα (αρχαίο κείμενο και δική του μετάφραση).
Τον καλέσαμε και στη Σουβάλα που υπεραγαπούσε και στης οποίας το τριτάξιο Γυμνάσιο είχε και μας είχε διδάξει.
Μας υποσχέθηκε οτι θα 'ρχόταν , αλλά δυστυχώς όμως η μοίρα τα είχε αλλιώς κανονίσει.
Καλό σου ταξίδι Δάσκαλε ,θα σε θυμόμαστε γιά πάντα .
Γιώργος Θάνος(Κοντογιάννης)