Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Εργατική Πρωτομαγιά - Παγκόσμιο σύμβολο εργατικών λαϊκών αγώνων

 


Τιμάμε την 1η Μάη, την Εργατική Πρωτομαγιά που αποτελεί το σύμβολο των εργατικών – λαϊκών αγώνων. Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, από το Σικάγο το 1886, ως τις φετινές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, τη μακροχρόνια σκληρή πάλη των εργατών της ΛΑΡΚΟ και τους μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζομένων στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ευρώπη.....

Για την εργατική τάξη της χώρας μας ημερομηνία σταθμός είναι η 1η Μάη 1944. Η ημέρα που επέλεξαν οι Γερμανοί κατακτητές να εκτελέσουν, ως αντίποινα, 200 κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν τότε που η αντίσταση του λαού στις πόλεις και τα χωριά φούντωνε. Ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, είχαν δημιουργηθεί λαϊκοί θεσμοί στις απελευθερωμένες περιοχές, το Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή) και η ΠΕΕΑ (κυβέρνηση). Κι όταν άρχισε να πλησιάζει η μέρα της ήττας τους, ιδιαίτερα με την προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τις νίκες της Σοβιετικής Ένωσης, τόσο μεγαλύτερη αγριότητα έδειχναν οι φασίστες. Ο αγώνας και η θυσία των εκτελεσμένων καρποφόρησε. Έγινε σύμβολο, ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες ηρωικές πράξεις, που έγραψαν τις λαμπρές σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού, προσφοράς και θυσίας του έπους της λαϊκής απελευθερωτικής πάλης 1940-1944 και της ένοπλης ταξικής πάλης 1946-1949. Του αγώνα του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ, που μας δίδαξε πως όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει τον ταξικό αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν αυτός φαίνεται.

Σήμερα, η 80ή επέτειος των «200» και παγκόσμια μέρα της εργατιάς βρίσκει τη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων ευρωΝΑΤΟϊκών κομμάτων, μπλεγμένη βαθιά σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέχρι στιγμής, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αφού αυτή είναι η επιλογή της κυρίαρχης στην ελληνική κοινωνία τάξης. Την ίδια ώρα, ο λαός μας, όπως κι άλλοι λαοί, πληρώνει βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, που έρχονται να προστεθούν στα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της Ευρωένωσης -μισθοί, συντάξεις, υπερφορολόγηση λαϊκών εισοδημάτων, κατάργηση εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, βίαιο ξερίζωμα βιοπαλαιστών αγροτών, αφανισμός επαγγελματιών,  μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων.   

Ως Παράρτημα Λαμίας, με πίστη στο δίκιο του λαού, στεκόμαστε για άλλη μια φορά, όπως τότε, το 1940-1949, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μαζί με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας. Διαδηλώνουμε τη θέλησή μας να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους και τις βαρύτατες συνέπειές τους. Καλούμε τα μέλη μας, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και τους φίλους της Ε.Α. και του ΔΣΕ σε μαζική, δυναμική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας την Τετάρτη 1/5 ώρα 11.00 την Πλ. Ελευθερίας στη Λαμία.  

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Λαμίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου