Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Γιάννης Οικονόμου: «Στις Βρυξέλλες υπερασπιστήκαμε και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και τις πάγιες ελληνικές θέσεις»

Ενώπιον του Συμβουλίου και το κοινό αίτημα Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας για στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό.....

Στην ελληνική αποστολή που παρέστη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας,  κ. Γιάννης Οικονόμου.  
Στο κείμενο των 27, που συνιστά κρίσιμο βήμα για την επίτευξη της συμφωνίας η ελληνική αποστολή  κατάφερε να αποτυπώνονται όλες οι ελληνικές θέσεις που διασφαλίζουν την ορθή, παραγωγική και ρεαλιστική υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα, η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν επιπλέον από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, κ. Κώστα Μπαγινέτα, πέτυχε να μην συμπεριλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν πρακτικά αδύνατη την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ  2023 -2027,  περιορίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και διοικητικά βάρη που μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο σημαντικό μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί μας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τονίστηκε από την ελληνική αποστολή, η σημασία της νέας ΚΑΠ ως ένα όχημα για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος καθιστώντας τον βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό. 
Στο πλαίσιο αυτό και επιδιώκοντας τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών κατά τη διάρκεια των 48ωρων διαπραγματεύσεων, η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να διασφαλίσει συγκριμένους όρους, που αποτελούν και πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, όπως:
Θετικούς όρους για τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων 
Αύξηση των κονδυλίων για την ένταξη νέων γεωργών
Περιβαλλοντικό προσανατολισμό των ενισχύσεων με παράλληλη εξασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος
Ευνοϊκότερο σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις για την αποφυγή δυσανάλογων αυστηρών κυρώσεων
Ενωσιακές και διακυβερνητικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την ίση αντιμετώπιση των ευρωπαίων γεωργών σε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εμπορίας αγροτικών προϊόντων 
Ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη κατανομή και ενίσχυση των νεοεισερχόμενων γεωργών
Ποσοστό αναδιανομής προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις 
Ενίσχυση των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων
Ευέλικτο σχήμα ενεργοποίησης των οικολογικών σχημάτων προκειμένου οι αγρότες να συμμετέχουν  σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις 
Υψηλή επενδυτική χρηματοδότηση για περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις.
Διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης και της υψηλής συμμετοχής της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του δεύτερου Πυλώνα
Η συνεδρίαση διεκόπη σήμερα στις 05:00 π.μ λόγω αδυναμίας συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές κομμάτων στις οποίες μετέχουν υπουργοί Γεωργίας είχαν διαφορετικές θέσεις από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων τους. Το θέμα θα κριθεί οριστικά σε νεότερο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τέθηκε  επίσης το αίτημα της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό του Μαρτίου και Απριλίου, σε συνέχεια της κοινής επιστολής των τριών χωρών. Στο αίτημα Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας, ο Επίτροπος απάντησε θετικά τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται και αποδέχεται την ανάγκη για στήριξη των αγροτών που επλήγησαν. Επίσης, δήλωσε ότι αναμένει τα τεκμηριωμένα αναλυτικά στοιχεία των οργανισμών ασφαλίσεων για τις καταστροφές που καταγράφηκαν και στις τρεις χώρες. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα εξετάσουν το αίτημα, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Κατόπιν  αυτού θα ζητηθεί η έγκριση και από  την αρμόδια Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν θα εκληφθούν ως κρατικές ενισχύσεις και επομένως δεν θα υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα σε βάρος των χωρών που θα τις καταβάλουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.