Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Με στόχο την επικράτηση η κεντροαριστερά στον Δήμο Δελφών

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τη νέα παράταξη στον Δήμο Δελφών
Στόχος η κατάκτηση του Δήμου – Τα φαβορί για υποψήφιοι δήμαρχοι....
Την αναγκαιότητα και την αγωνία που νιώθουν τα στελέχη της κεντροαριστεράς στην Παρνασσίδα να εκφραστεί δυναμικά ο χώρος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ενσαρκώνει η νέα δημοτική κίνηση που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να δώσει το πρώτο της δημόσιο στίγμα και να μεταβάλει με την εμφάνισή της τους συσχετισμούς στο διαμορφούμενο προεκλογικό τοπίο.
Με την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2018 να έχει άτυπα ήδη αρχίσει από καιρό, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς στον Δήμο Δελφών οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Με πρωτοβουλία πολιτών που πρόσκεινται ιδεολογικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και της οικολογίας οι επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με στόχο τη σύμπηξη ενός κοινού ψηφοδελτίου που θα “κατέβει” στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και που θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο.
Οι πολίτες που δηλώνουν παρών στις διεργασίες εκκινούν από τη διαπίστωση του κενού που άφησε ο χώρος αυτός στις εκλογές του 2014, με αποτέλεσμα να μείνει ο χώρος χωρίς “φωνή” και έκφραση στον Δήμο Δελφών για μια πενταετία. Ιδίως από τη στιγμή που ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις υποψηφιότητες που λίγο ή πολύ θεωρείται ότι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς στον Δήμο Δελφών -ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου, η παράταξη Ταγκαλή και η “Δελφική Δημοκρατία” υπό τον Γ. Δρακάκη- τα στελέχη αυτά της κεντροαριστεράς θεωρούν κάτι περισσότερο από απαραίτητο, ζωτικό και καθοριστικό για τις μελλοντικές προοπτικές του χώρου την έκφρασή του στον στίβο των δημοτικών εκλογών και μάλιστα με σχήμα που θα στοχεύει με κατηγορηματικό τρόπο στην επικράτηση και στην ανάδειξη του υποψηφίου τους ως νέου Δημάρχου Δελφών.
Παράλληλα, θεωρούν ότι το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής το διάστημα που πέρασε είναι, αν όχι μηδενικό, σε κάθε περίπτωση πολύ κατώτερο των απαιτήσεων του καιρού και των αναγκών του τόπου. Επιπρόσθετα, συγκλίνουν ότι με τα δεδομένα που διαμορφώνει ο “Κλεισθένης 1” και τις συνθέσεις που αξιώνει η απλή αναλογική το πρόσωπο του νυν Δημάρχου Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου για μια σειρά από σοβαρούς λόγους είναι ακατάλληλο για τη θέση αυτή.
Κοινός παρανομαστής και κοινή εδραιωμένη πεποίθηση στους πρωτεργάτες της κίνησης είναι η κατακόρυφη πτώση του επιπέδου του δημόσιου λόγου και της δημόσιας πρακτικής στα ζητήματα του δήμου, ο φατριασμός και ο κατακερματισμός της δεξιάς παράταξης σε φράξιες με αναποτελεσματική παρουσία και παντελή έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας, αλλά και ακόμα ισχυρότερα η ορατή διολίσθηση σε συνθήκες σχεδόν εκφασισμού στο κοινωνικό επίπεδο και στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως διαπιστώνεται σε πληθώρα συμπτωμάτων, είτε αφορά στην αυξημένη παραβατικότητα είτε την περίπτωση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, καθώς και σε πληθώρα άλλων. Οι διαπιστώσεις αυτές, πάντα κατά τους πρωτεργάτες της κίνησης, εγείρουν την αναγκαιότητα για μια δημοκρατική απάντηση και τη μη εγκατάλειψη του δημόσιου πεδίου σε ακραίες, τοπικιστικές και διχαστικές φωνές.
Στόχοι της κίνησης είναι να πλαισιωθεί με άτομα έξω από κομματικά στεγανά και να μην έχει την πατρωνία και τη σφραγίδα κανενός από τα δύο κόμματα κρατώντας αμιγή αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις δηλώνουν στο “AmfissaFace” ότι είναι ευπρόσδεκτοι δημότες από τις παρυφές της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς έως και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που είναι διατεθειμένα, τουλάχιστον για τον χώρο του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, να βάλουν κατά μέρος κομματικές καταβολές και να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ απόψεων και κατευθύνσεων που πρέπει να λάβει η Παρνασσίδα την επόμενη τετραετία.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη γίνονται συναντήσεις σε όλη την επικράτεια του δήμου, στις οποίες τίθενται τα ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής που θα χαρακτηρίζουν τη νέα παράταξη στον Δήμο Δελφών και γίνονται οι διερευνητικές κρούσεις προς άτομα που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν και να την εμπλουτίσουν. Αποτέλεσμα των διεργασιών είναι η δημοσίευση το αμέσως προσεχές διάστημα μιας ιδρυτικής διακήρυξης με υπογραφές πολιτών από όλη την επικράτεια του δήμου, χωρίς κατ’ ανάγκην οι υπογράφοντες να είναι όλοι και υποψήφιοι, και εν συνεχεία να σχηματιστεί ο συνδυασμός ανά δημοτική ενότητα με τελική στόχευση όχι απλώς τη “δήλωση παρουσίας” στον στίβο των εκλογών και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στη νικηφόρα πορεία, στην επικράτηση στις εκλογές του Μαΐου και στην κατάκτηση του δήμου.
Από τις συζητήσεις και τις ιδέες που κατατίθενται δεν απουσιάζουν βέβαια και οι προτάσεις για το όνομα του επικεφαλής. Ένα από τα πρόσωπα που έπεσαν στο τραπέζι για τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου Δελφών ήταν της τέως Βουλευτή και στελέχους του ΚΙΝ.ΑΛ. Αφροδίτης Παπαθανάση, η οποία εν τέλει δεν αποδέχθηκε την πρόταση, καθώς επιθυμεί να είναι απλώς υποψήφια του συνδυασμού ως δημοτική σύμβουλος έχοντας όμως ενεργό και καίριο ρόλο στον πολιτικό λόγο του συνδυασμού και συμβολίζοντας με τη συμμετοχή της το ύφος της παράταξης. Στις συζητήσεις ενεπλάκη και το όνομα του πρώην Δημάρχου Ιτέας Νίκου Εμμανουήλ, του τέως περιφερειακού συμβούλου και υποψήφιου Βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αγγελέτου, αλλά εν τέλει το πρόσωπο που προκρίνεται για τη θέση του επικεφαλής του συνδυασμού είναι εκείνο του Σάββα Γιαννοσπύρου. Ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας δηλώνει στρατιώτης του εγχειρήματος από όποια θέση, δεν εμφανίζεται να έχει ενστάσεις για την επιλογή του ως αρχηγού της παράταξης και πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι εκείνος που θα διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Δελφών για λογαριασμό του νέου συνδυασμού, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη σημαντικών παραγόντων του ιδεολογικού αυτού χώρου στην περιοχή, καθώς και τη συναίνεση και την απαραίτητη συνδρομή του Βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου.
Πάντως, το σύνολο των στελεχών που ήδη έχουν προσχωρήσει στην κίνηση δηλώνουν ότι το πλέον βασικό είναι η χάραξη των κατευθύνσεων του τόπου για την επόμενη τετραετία και ο πραγματιστικός, εφαρμόσιμος και στέρεος προγραμματικός λόγος, χωρίς βέβαια να αρνούνται την κρισιμότητα του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Δελφών και θα ενσαρκώσει στο πρόσωπό του το στίγμα και το ύφος του συνδυασμού. Στίγμα που αναμένεται να δώσει η διακήρυξη αρχών που πρόκειται τις προσεχείς μέρες να δει το φως της δημοσιότητας και η οποία θα εστιάζει στην αναγκαιότητα συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, όχι μόνο κάτω από το πρίσμα της απλής αναλογικής που πρεσβεύει ο «Κλεισθένης 1» αλλά πρωτίστως εξ αιτίας των κρίσιμων συνθηκών για τον δήμο και τη διαρκή οπισθοδρόμηση του που τον χαρακτηρίζει καθ’ όλη τη διανυόμενη δεκαετία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στελέχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, και την αδυναμία της πολυδιασπασμένης δεξιάς παράταξης να παράσχει τις απαιτούμενες λύσεις και το αναγκαίο σχέδιο για την υπέρβαση της διολίσθησης του Δήμου Δελφών σε όλα τα επίπεδα.
amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου