Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Γιώργος Βιδάκης
Είναι μια ασυνήθιστη εκδοχή, όπου το θέμα δεν περιορίζεται στην περιγραφή της γέννησης του Χριστού, αλλά αποδίδει και τις συνέπειες που είχε το θαυμαστό αυτό γεγονός για την ανθρωπότητα.....
Οι άγγελοι κρατούν κλαδιά ελιάς και γιορτάζουν τη λύτρωση του ανθρώπου από το προπατορικό αμάρτημα και τη συμφιλίωσή του με τον Αιώνιο Πατέρα, γεγονός που εκφράζεται ακόμη πιο έντονα από τον εναγκαλισμό αγγέλων και ανθρώπων στο πρώτο πλάνο. Στις περγαμηνές που κρατούν οι άγγελοι διαβάζουμε τα μηνύματα Ειρήνη επί γης - Pax hominibus-, Δόξα εν υψίστοις Θεώ - Gloria in exelsis Deo. Οι άγγελοι στη στέγη ταυτίζονται με τη Χάρη, την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και οι μικροί διάβολοι, σε πρώτο πλάνο, τρέπονται σε φυγή, υπονοώντας το τέλος της βασιλείας του Σατανά στη Γη.
Είναι ο μοναδικός πίνακας που φέρει την υπογραφή του Μποττιτσέλλι καθώς και την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, χάρη στην αρχαία ελληνική επιγραφή που φιλοτέχνησε ο ίδιος, η οποία έγραφε:
"Εγώ, ο Αλέξανδρος, ζωγράφισα το έργο αυτό, στο τέλος του έτους 1500, σε καιρούς ταραγμένους για την Ιταλία, στο μισό του χρόνου, κατά την εκπλήρωση της προφητείας του 11ου κεφαλαίου [της Αποκάλυψης] του Ιωάννη, στην εποχή της δεύτερης πληγής της Αποκάλυψης, όταν ο διάβολος αφήνεται ελεύθερος για τρεισήμισι χρόνια. Μετά θα αλυσοδεθεί σύμφωνα με το 12ο κεφάλαιο και θα τον δούμε να συντρίβεται, όπως σε αυτό τον πίνακα."

Σάντρο Φιλιπέπι Μποττιτσέλλι :Η μυστική γέννηση, 1500, -Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου