Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΑΡΗΣ στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα

Ο "Άρης" επέστρεψε στην καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα, μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και σε ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη. ....
Εκεί, που τον Μάη του 1942, ξεκίνησε με την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ τον ένοπλο αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

 "Γιατί ήρθα σήμερα εδώ; Μα εδώ είμαι πάντα. Σήμερα όμως κάτι θέλετε. Μπορεί κι εγώ να θέλω κάτι. Κάτι θέλουμε...", ήταν ο προβληματισμός που έβαλε στους εκατοντάδες θεατές, ο "Άρης" ( Τάσος Σωτηράκης), βγαίνοντας από την πόρτα της καλύβας του Στεφανή, το κατώφλι της οποίας είχε διαβεί ο Άρης Βελουχιώτης πριν από 76 χρόνια ξεκινώντας για τα βουνά της Ρούμελης και το αντάρτικο της ΕΑΜικης εθνικής αντίστασης.

 Και ανεβαίνοντας στη σκηνή, ενσαρκώνοντας το ρόλο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ με μια καταπληκτική ερμηνεία, συνέχισε να "μπολιάζει" το κοινό με προβληματισμούς και ανησυχίες για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Κρατώντας ..."το φανάρι που κάποτε έδειχνε που βρισκόμαστε για να συναντηθούμε με τους άλλους που είχαμε αποκοπεί..." και κάποιοι κρατούν αναμμένο μέχρι σήμερα δείχνοντας το δρόμο που χάραξαν οι πρωτοπόροι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και της ταξικής πάλης.

Η εμπνευσμένη σκηνοθετική προσέγγιση του σεναρίου της Σοφίας Αδαμίδου, – για την ζωή του Άρη Βελουχιώτη ( Θανάση Κλάρα ) από την εποχή που εντάχθηκε στο ΚΚΕ μέχρι τον θάνατό του στη Μεσούντα τον Ιούνη του 1945, – από τον Βασίλη Μπισμπίκη και η συγκλονιστική ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη στο ρόλο του Άρη, καθήλωσαν τους εκατοντάδες θεατές που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου στην "αυλή" της καλύβας του Στεφανή. 

 Η συναισθηματική φόρτιση ήταν ιδιαίτερα έντονη στους συντελεστές της παράστασης από τη στιγμή που βρέθηκαν στον ιστορικό χώρο. Μια συναισθηματική φόρτιση που κυρίευσε και τους θεατές από την πρώτη στιγμή της παράστασης, η οποία  σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι την έζησαν από κοντά.

 Η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης στο χώρο του ιστορικού μνημείου της καλύβας του Στεφανή στη Σπερχειάδα διοργανώθηκε από το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ– ΔΣΕ, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερη συμβολική αξία και που μάλιστα αποτελεί την πρώτη εκδήλωση τέτοιου είδους στο συγκεκριμένο χώρο. Η υλοποίηση της, με τρόπο που να σέβεται απόλυτα την ιστορική αξία και σημασία του χώρου, αποτελεί παρακαταθήκη για την συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη και την διαστρέβλωση.


Στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας της εθνικής αντίστασης και την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ , Χρήστος Φουσέκης, προσδιορίζοντας ότι εμπνευστές όλων αυτών στοχεύουν στο χτύπημα της εργατικής και λαϊκής αντίστασης και στην διάχυση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.  Παράλληλα ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης για την αποδοχή της πρόσκλησης, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι σκοπός της εκδήλωσης εκτός από τον συμβολικό χαρακτήρα ήταν το να συμβάλλει στο να μένει αναμμένο το "φανάρι" της αντίστασης και της ταξικής πάλης.







5 σχόλια:

  1. πότε ωρέ, πότε θα 'ρθει της ξαστεριάς το πότε, οργή κι αντιλαλιά στενάζουν μες τα στήθια γιατί δεν πρόκαμαν να πουν την άγραφη αλήθεια...13 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8:04 μ.μ.

    ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΛΑΡΑ

    Οι τελευταίες ημέρες του Άρη Βελουχιώτη Μουσική βασισμένη στα δημοτικά και παραδοσιακά μας τραγούδια. Τιμή για εμάς που συμμετέχει με το κλαρίνο του ο Πετρολούκας Χαλκιάς Από το album του λαβύρυθμου ''Πόλη - Εποχές - Άνθρωποι''

    Τραγούδι: Νίκος Κωνσταντινόπουλος
    Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς
    Λαούτο :Βασίλης Τριάντης
    Κιθάρα : Άγγελος Καλοριζικάκης
    Βιολί : Πέτρος Γιωρκάτζης
    Νταούλι : Γιώργος Χαρωνίτης

    https://www.youtube.com/watch?v=NNaiEJblWc8

    Λένε ότι λαλούν τ' αηδόνια κι αμάν αμάν
    κηλαηδούν κι οι πέρδικες στ' απλάγια και στις ρεματιές
    Χαρά και δυστυχιά ποτίσανε το χώμα

    Πόσοι μ' εμίσησαν και θεν το θάνατό μου
    μέρες και νύχτες περπατώ δίχως ψωμί δίχως νερό
    ξένοι και ντόπιοι φύλακες ψάχνουν για να με εύρουν

    Τζαβέλα μου περήφανε αγκάλιασέ με τώρα
    αγκάλιασε και τίναξε το σώμα μου στο χώμα
    για να στοιχειώσει ο όρκος μας της λευτεριάς το πότε

    Στο φανοστάτη κρέμασαν τα δυο μας τα κεφάλια
    πόσο ν' αντέξει κι ο καημός της προδοσιάς τα γλέντια
    μην φοβηθείς μη γελαστείς πως πέθανα εχάθη

    Και 'σεις βουνά μου κλάψτε με και πάρτε με μαζί σας
    η άνοιξη κι αν λαχταρά ο κούκος δεν τη φέρνει
    πότε ωρέ, πότε θα 'ρθει της ξαστεριάς το πότε,
    οργή κι αντιλαλιά στενάζουν μες τα στήθια
    γιατί δεν πρόκαμαν να πουν την άγραφη αλήθεια...

    Ο.Δ.Ξ (Ο ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σύσκεψη στην καλύβα του Στεφανή και το ξεκίνημα του ΕΛΑΣ από τα βουνά της Ρούμελης

    Το ξεκίνημα του ΕΛΑΣ

    Μετά την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) το Σεπτέμβριο του 1941, ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) στέλεχος του ΚΚΕ και υπέρμαχος του αντάρτικου αποσπά την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος έρχεται στη Φθιώτιδα με εντολή του κόμματος για να διερευνήσει την δυνατότητα για ξεκίνημα της ένοπλης λαϊκής αντίστασης. Για το σκοπό αυτό στις αρχές Νοεμβρίου του 1941 ο Αρης άρχισε την περιοδεία του στις περιοχές της Φθιώτιδας, Θεσσαλίας και Ευρυτανίας (Χουλιάρας, σελ.13). Στη Ρούμελη οι συνθήκες ήταν δύσκολες και οι κομματικές οργανώσεις αδύναμες. Δεν υπήρχαν παραδόσεις μαζικής πάλης υπήρχαν όμως επιβιώσεις ένοπλης αντάρτικης δράσης, συνέχεια από την κλεφτουριά και τα αρματολίκια. Και ήταν αρκετοί οι ανυπότακτοι πατριώτες που άρπαζαν τα όπλα και έβγαιναν στα βουνά (κλαρίτες) (Χατζής, 284). Το ΚΚΕ έστειλε στη Φθιωτιδοφωκίδα για να ανασυγκροτήσει τις κομματικές οργανώσεις και να οργανώσει τον αγώνα τον Γιώργο Γιαταγάνα ένα από τα εκλεκτά στελέχη του που τη περίοδο της κατοχής είχε δραπετεύσει από το στρατόπεδο της Φολέγανδρου. Ο Άρης με την οξυδέρκειά του από τη πρώτη στιγμή είδε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του ορεινού όγκου της Ρούμελης για ανάπτυξη του αντάρτικου. Και ήταν ευτυχής σύμπτωση που οι ο Θανάσης Κλάρας βρήκε υποστηρικτή της προσπάθειάς του το Γιαταγάνα. Οι δύο Ρουμελιώτες συμφώνησαν πως εδώ πρέπει να πιάσουν τον ειδικό αυτό κρίκο που θα τους συνδέσει με το λαό-που είναι η αντάρτικη παράδοση της Ρούμελης στο ‘κλαρί’. Οργανωμένες από το ΕΑΜ ανταρτοομάδες δεν υπάρχουν στη Ρούμελη εκτός από την ομάδα του παλιού κομμουνιστή Ψαρρού από το Χρυσό της Παρνασσίδας που κρατούσε επαφή με το Γραμματέα του ΕΑΜ Ν. Διάνη (Παπούα).
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ../
    Όλο το Φλεβάρη και το Μάρτη ο Θανάσης Κλάρας δούλεψε εντατικά. Με την επιστροφή του στην Αθήνα υπέβαλε την έκθεσή του στην ΚΕ και το Μάιο του 1942 κατορθώνει με την επιμονή του να υπερνικήσει τους δισταγμούς της ηγεσίας και να πάρει εντολή να συνεργαστεί με την περιφερειακή οργάνωση της Λαμίας του ΚΚΕ για τη δημιουργία ένοπλων ομάδων αντίστασης στη Ρούμελη. Ο ΣιάντοςΓ.Γ του ΚΚΕ ύστερα από επιμονή του Τζήμα δέχεται να ανατεθεί στον Άρη η αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη. Ο Αρης χωρίς να ρωτήσει και πολλά την ηγεσία γιατην ακριβή θέση του στο αντάρτικο φεύγει με ενθουσιασμό , έχοντας την πεποίθηση πως κάνει στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, το λαό και το κόμμα του (Χατζής, 284). Βάση για τη συγκρότηση των πρώτων ανταρτικών ομάδων στη Ρούμελη αποτέλεσε η πατριωτική οργάνωση Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (ΜΕΣ) που αφομοιώνεται στο ΕΑΜ και ανασυγκροτείται. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Γ. Χουλιάρα- Περικλή, το ΜΕΣ ιδρύθηκε στη στη Λαμία, από τις πρώτες μέρες της κατοχής με πρωτοβουλία των ξεκομμένων κομμουνιστών Γιώργου Χουλιάρα, Γ. Φράγκου, Ανδρέα Δημόπουλου, Κ. Νταμάτη και Α. Παπαλάμπρου. Σκοπός του (ΜΕΣ) ήταν η συσπείρωση όλων των πολιτών σε εθνική βάση ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες διαφορές ώστε να αγωνιστούν για την επιβίωση του λαού και να αρχίσουν σιγά-σιγά την αντίσταση ενάντια στον κατακτητή (Χουλιάρας, 2006:46).
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
    Στις 4 Μάη στη Λαμία στη συνοικία Νέα Σφαίρα στην οδό Δωριέων κάτω από το κάστρο στο σπίτι του Μήτσου Μυρεσιώτη σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Α. Χουλιάρα συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη οι Περιφερειακές Επιτροπές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, και άλλα στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Κλάρας, με εισηγητή τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Φθιωτιδοφωκίδας Γιώργη Γιαταγάνα. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αμέσως ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και να αρχίσουν δράση εναντίον των κατακτητών και των εθνοπροδοτών. Η διοίκηση κάθε τμήματος αποφασίστηκε να είναι τριμελής. και να αποτελείται από ένα στρατιωτικό Διοικητή, ένα καπετάνιος και έναν πολιτικό και οι αποφάσεις να παίρνονται από κοινού. Στην αρχή όλες οι ομάδες θα είναι αυτοτελείς και θα καθοδηγούνται από την Περιφερειακή επιτροπή του ΕΑΜ με στόχο να συνενωθούν αργότερα σε ένα Αρχηγείο της Ρούμελης. Στις 14 Μαΐου 1942 στο ίδιο σπίτι στη Νέα Σφαίρα έγινε η ιστορική σύσκεψη των τριών υπεύθυνων στελεχών για την ανάπτυξη του αντάρτικου στη Ρούμελη του Θανάση Κλάρα, Γιώργη Γιαταγάνα και Γιώργου Χουλιάρα-Περικλή. Με εισηγητή το Θανάση Κλάρα πάρθηκαν όλα τα μέτρα για την άμεση έξοδο στα βουνά της Ρούμελης αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ. Ο Άρης αναλαμβάνει να δημιουργήσει αντάρτικη ομάδα στις περιοχές της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Δομοκού. Ταυτόχρονα στο Γιώργο Χουλιάρα-Περικλή ανατίθεται να δημιουργήσει αντάρτικη ομάδα στις περιοχές της Παρανασσίδας και της Λοκρίδας. Η σύσκεψη ενέκρινε και την πρώτη φλογερή διακήρυξη για το αντάρτικο προς το λαό της Ρούμελης γραμμένη από τον Θανάση Κλάρα με τον τίτλο «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ» που καλεί τους Ρουμελιώτες να δημιουργήσουν τους καινούργιους αρματολούς και κλέφτες. Η διακήρυξη τυπώθηκε στα τυπογραφεία του Λαμιακού Τύπου σε χιλιάδες αντίτυπα και μοιράστηκε στην περιοχή ( Λαδάς σελ. 44, Χατζής1982: 286).

    Ύστερα από τη σύσκεψη της Λαμίας γίνηκε η συνάντηση στο σπίτι του Φώτη Μαστροκώστα (Θάνου) στη Σπερχειάδα όπου ο Κλάρας απευθύνει το ερώτημα ‘Ποιος θαρθεί μαζί μου;’(Λαγδάς,σελ. 47). Η πρώτη αυτή εθελοντική ομάδα του λαϊκού εθνικοαπελευθερωτικού στρατούριν βγει οριστικά στο βουνό. κρύφτηκε στην καλύβα του Στεφανή που βρίσκεται στην τοποθεσία Αλώνια 500 μέτρα έξω από τη Σπερχειάδα. Την απαρτίζουν ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Στεφανής (ιδιοκτήτης της καλύβας) ο Φώτης Μαστροκώστας από τη Σπερχειάδα, οι αδελφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας από την Ομβριακή και ο Βασίλης Ξυνοτρούλιας από τους Βελεσιώτες με οπλισμό πέντε περίστροφα και έναν γκράς (Λαγδάς, σελ. 51). Σιγά –σιγά άρχισαν να φτάνουν από τα γύρω χωριά και άλλοι αγωνιστές έγιναν όλοι- όλοι δεκατέσσαρες. Δέκατος πέμπτος λογαριάστηκε ο νεαρός Βασίλης Λαγός που ο Άρης θα χρησιμοποιούσε για σύνδεσμο με την οργάνωση της Σπερχειάδας.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

    Έτσι το Μάιο του 1942 η πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΛΑΣ εναντίον του κατακτητή υπό την αρχηγία του Άρη Βελουχιώτη ξεκίνησε από τηκαλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα και κατευθύνθηκε τη Γουλινά το μικρό βουνό πάνω και νοτιοδυτικά από τη Σπερχειάδα. Εκεί ο Θανάσης Κλάρας γίνεται ο θρυλικός Αρης Βελουχιώτης και όλοι οι καπετάνιοι για λόγους συνωμοτικότητας παίρνουν τα ψευδώνυμα με τα οποία θα γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο και θα περάσουν στην ιστορία. Εκεί, δίνουν τον όρκο του αντάρτη που ετοίμασε ο Άρης: «Εγώ παιδί του εργαζόμενου ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ για να διώξω τον εχθρό της πατρίδας μου από τον τόπο, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Να αγωνιστώ μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ για τις ελευθερίες του λαού».

    Στη Δομνίστα Ευρυτανίας στις 7 Ιουνίου του 42 ο Άρης με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κάνει την πρώτη εμφάνιση του παρελαύνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων κρατώντας την ελληνική σημαία και τραγουδώντας. Στη λαϊκή συγκέντρωση που ακολούθησε στην πλατεία του χωριού ο Αρης με λόγια απλά και πάθος εκλαϊκεύει τους στόχους του αγώνα. Μιλάει για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που συνεχίζει την Επανάσταση του 21, «κηρύσσει την Επανάσταση κατά των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους» (Λαγδάς, τόμος 2, σελ. 18)και ζητά την ενίσχυση τους στον αγώνα. Από στόμα σε στόμα η είδηση για εμφάνιση ανταρτών απλώθηκε αστραπιαία στην ύπαιθρο και φτάνει στις σκλαβωμένες πολιτείες….

    Χαρά Παρμενοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.