Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Λεγεώνες ηλιθίων, θεωρητικά αφελών και πρακτικά βλακών, κατακλύζουν με τα σχόλια τους το διαδίκτυο.....



"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , είπε  ο Ουμπέρτο Έκο,  δίνουν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων (ανάθεμα κι αν ξέρουν όλοι αυτοί ποιός είναι ο Έκο, μπορεί να τον νομίζουν και για  βενζινά..) που παλιότερα μιλούσαν μόνο στα μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί .......αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν κάτοχο βραβείου Νόμπελ.

Το είπε ο  Έκο,  το καλοκαίρι του ΄15, λίγο πριν πεθάνει. Το παραθέτουμε, επειδή το αναπαράγουμε ως άποψη -χωρίς να ξέρουμε την πηγή της- πολύ συχνά και οι ίδιοι οι εθελόδουλοι των social (όποιος δεν κερδίζει χρήματα από τα social, εργάζεται στην πραγματικότητα αμισθί γι αυτά), για να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας και δημιουργώντας ένα παράδοξο:  Κάνουμε μια διαπίστωση χωρίς να περιλαμβάνουμε σε αυτή τους εαυτούς μας, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε ένα τουβλάκι του οικοδομήματος το οποίο περιγράφουμε.
Δεν δημιουργεί, φυσικά, το ίντερνετ τη βλακεία, όπως βολικά πιστεύουν πολλοί.
Δεν είπε αυτό ο Έκο, εξάλλου. Η τεχνολογία δεν είναι αυτό που ήρθε να βλακέψει και να «χαλάσει» μια πανέξυπνη ανθρωπότητα, ένα είδος που πολύ αλαζονικά αποκαλεί εαυτόν homo sapiens sapiens, ανάγοντας την αλαζονεία σε γελοιότητα με την επανάληψη του «έξυπνος». Ένα είδος που αποθεώνει την ευφυΐα και προσπαθεί να εξαλείψει τη βλακεία, με μεθόδους ευγονικής αλλά και κοινωνικής απομόνωσης για τους «κάτω του μέσου όρου».
Η τεχνολογία αποκαλύπτει αυτό που είμαστε: έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αναπαράξουμε και να διαδώσουμε τη μεγαλύτερη χαζομάρα, χάρη σε εργαλεία που υπερβαίνουν πλέον τις αντιληπτικές και αναλυτικές μας ικανότητες.

Όσο τα εξωτερικά εργαλεία ήταν κατώτερα του εργαλείου που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, φαντάζαμε ως το εξυπνότερο είδος στο σύμπαν. Τώρα δημιουργήσαμε εξυπνότερα από μας εργαλεία, τα οποία αποκάλυψαν τη συλλογική μας βλακεία και θα έπρεπε να μας κάνουν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ως είδος τους εαυτούς μας. Ίσως και τον τρόπο με τον οποίο μετράμε την ευφυΐα. Και την αξιολογούμε.
ΠΗΓΗ. harddog-sport

Ο Ουμπέρτο Έκο γεννήθηκε 5/1/1932. Ιταλός σημειολόγος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος.
Γεννήθηκε στο Πιεμόντε. Μετά τις σπουδές του στη Μεσαιωνική Φιλοσοφία και Λογοτεχνία ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο. Έκανε πολλές ακαδημαϊκές διατριβές, μέσα από τις οποίες ανέπτυσσε τις απόψεις του για τη γλωσσολογία, ενώ εστίασε στη σημειολογία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

Ο Έκο γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, τις οποίες χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του. Από την αρχή της καριέρας του έως τον θάνατό του κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και είχε δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, στις 19 Φεβρουαρίου 2016. 



Εκτός των άλλων έμεινε γνωστός για τα σοφά αποφθέγματά του, που καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεματολογίας, από την πολιτική μέχρι τον έρωτα.
Ο.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.