Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων - ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΜΙΕΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων(21/2/2018) η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε εκτός Ημερήσιας Διάταξης ορισμένα Ειδικά Ζητήματα τα οποία θεωρεί πολύ σοβαρά, εκκρεμούν για καιρό, και επιβάλλεται να συζητηθούν. 
Ειδικά Ζητήματα....


«Δέσμευση του Δημάρχου ήταν η πραγματοποίηση συζήτησης γύρω από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας.
Περιμέναμε να συζητήσουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τα ζητήματα της παιδείας - την πορεία των συζητήσεων με τον Υπουργό Παιδείας.

Σε αυτή τη βάση περιμέναμε κάποιες εισηγήσεις, που θα αποτελούσαν την βάση μιας ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εισηγήσεις, όμως, για αυτά τα θέματα, δεν ήρθαν.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δεν θα περιμένουμε άλλο. Θα θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και την ουσία των απόψεων μας,  φροντίζοντας - ταυτόχρονα - για την ενημέρωση των δημοτών μας, του λαού συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

1.     Η νέα τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης απορριμμάτων πώς επιδρά στο σχεδιασμό της Περιφέρειας και στο Δήμο μας; Τι προϋποθέσεις προβλέπει για την χρηματοδότηση των έργων και κατά πόσο αυτές εκπληρώνονται ώστε να πραγματοποιηθούν τα όποια έργα σχεδιάζονταν;
2.     Τι γίνεται με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που μετά την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να θεωρήσει ως μη νόμιμο τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ και να αναθέσει τον Σχεδιασμό στην αιρετή Περιφέρεια, μένει μετέωρος;
3.     Πώς ζητείται παράταση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λαμίας, όταν αυτή είχε προσωρινό χαρακτήρα και είχε δοθεί με την προϋπόθεση, σε μια πορεία, να φτιαχτούν νέα κύτταρα, που πολλά χρόνια έχουν βαλτώσει και η περίπτωση του Τριλόφου έχει πλέον ματαιωθεί ;
4.     Τι γίνεται με την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μας, μετά την ανατροπή των σχεδίων σας για διαγωνισμό εγκατάστασης ενός εργολάβου για ολόκληρο τον χώρο ευθύνης μας, που οι ίδιοι εκτιμήσατε πως είναι ασύμφορη επιλογή;
5.     Πόσο νόμιμος είναι ο ΦοΔΣΑ, που έχει αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Αύγουστο και πώς πληρώνεται μέχρι σήμερα; Μήπως παρακάμπτοντας την Επίτροπο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, πληρώνεται, μη νόμιμα, από τη ΔΕΗ;
6.     Τι θα γίνει με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου; Με τις προσλήψεις που μπορεί και πρέπει να κάνει; Με τη συντήρηση και την αναγκαία προοπτική ανάπτυξης του στόλου αυτοκίνητων – μηχανημάτων που διαθέτει;
7.     Τι θα γίνει με την Ανακύκλωση και όσα μένουν ασαφή και απροσδιόριστα από το Τοπικό Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, που φτιάχτηκε βεβιασμένα και όπως – όπως;

Σε αυτά τα ζητήματα ζητάμε πειστικές απαντήσεις, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη μας :

·        Η Διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους ( αποκλειόμενης της καύσης ) και χωρίς την ανάμιξη του ιδιωτικού κεφαλαίου. Χωρίς Α.Ε. και επιχειρηματική λογική. Είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους που υπερφορολογεί τον λαό.
·        Φορέας Διαχείρισης είναι οι Δήμοι αυτοτελώς ή σε συνεργασία καθ’ ομάδας, που θε λειτουργούν απαιτώντας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από του Δημότες.
·        Στο κοινωνικά άδικο σύστημα που ζούμε, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιδιώκεται η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του λαού και φυσικά η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των κοινωνικά αδύναμων.
·        Καλά οργανωμένη, αποτελεσματική και εξελισσόμενη δημοτική υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη μας, που θα συμπεριλαμβάνει και την ανακύκλωση.
·        ΧΥΤΥ στη Λαμία και, ενδεχόμενα, Μονάδα Εξεργασίας Απορριμμάτων, σύμφωνα με πλατιά συλλογικά επεξεργασμένο ΠΕΣΔΑ, που θα προβλέπει όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, η κατασκευή των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μας απασχολεί ιδιαίτερα η πολιτική των συγχωνεύσεων, που είναι στοιχείο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων και, φυσικά, στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Με αυτές, πέραν της οικονομίας προσωπικού και δαπανών, επιδιώκουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, που να μην εξασφαλίζει ουσιαστική μόρφωση και κατοχυρωμένο επαγγελματικό μέλλον. Αντίθετα αναβαθμίζουν την εκπαίδευση με πληρωμή. Την εκπαίδευση για λίγους, που δεν θα προέρχονται, βέβαια, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Όλα αυτά εξυπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες, που θέλουν φτηνούς  εργαζόμενους με αδύναμα κριτήρια και λίγα «θέλω».

Η συγκεκριμένη πολιτική αφορά όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, αλλά εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε μια από αυτές.

Τούτη την περίοδο στην υποχρεωτική εκπαίδευση οι συνενώσεις προωθούνται στο επίπεδο των σχολικών συγκροτημάτων και αφορούν την ενοποίηση των διευθύνσεων, που, σε επόμενη φάση, θα οδηγήσουν σε πολυπληθέστερα σχολικά τμήματα και σε λιγότερους εκπαιδευτικούς. Σε μάθημα όπως – όπως και με αποτελέσματα ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας, που θα είναι συνάρτηση της αξιολόγησής της με τα κριτήρια που τους βολεύουν.

Αντίστοιχα συμβαίνει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εκεί, πέρα από την λογική των συγχωνεύσεων, πρέπει να ικανοποιήσουν και την οδηγία της Ε.Ε για δύο επίπεδα εκπαίδευσης και όχι τρία, που έχουμε σήμερα. Τα 35 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ, που υπάρχουν στη χώρα προβλέπεται να γίνουν 13 ή 14.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η πρόταση Γαβρόγλου για συνενώσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, που όμως αφήνει και περιθώρια δημαγωγικών παρεμβάσεων και εξαγγελιών του τύπου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ.  

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσεται και ο τοπικός μεγάλο-ιδεατισμός, που παραβλέποντας την σχέση των ΑΕΙ με το συνολικό παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας και χωρίς να εξετάζει πώς αυτός εξελίσσεται, ζητά ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Σε αυτή τη συγκυρία και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, επειδή κεντρικός σχεδιασμός σε όφελος του λαού δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και λογική ισομετρίας ή αναλογικότητας  στον καταμερισμό της παραγωγικής δραστηριότητας και του κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στήνονται εκεί, όπου και όπως βολεύει τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους.

Με αυτή τη λογική και χωρίς να υπάρχει καμιά αυταπάτη, κρίνουμε σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο να αναπτυχθεί αγώνας του λαού, προσανατολισμένα :
·        Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, με ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, επαρκώς χρηματοδοτούμενη, χωρίς επιχειρηματική λογική και ιδιώτες.
·        Για να μην κλείσει, συγχωνευθεί ή μετακινηθεί καμιά σχολή των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην περιοχή μας.
·        Για να προστατευθεί, να διευρυνθεί και να βαθύνει το περιεχόμενο των σπουδών που προσφέρουν, με σύγχρονα προγράμματα, καλά οργανωμένα εργαστήρια, δωρεάν βιβλία και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό σε λειτουργικά πρόσφορες εγκαταστάσεις. Για να συνδέεται ουσιαστικά  κάθε πτυχίο με τα αντίστοιχα επαγγέλματα, χωρίς πληρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές.
·        Με καλά οργανωμένη φοιτητική μέριμνα, που θα επιτρέπει να σπουδάσουν άνετα τα παιδιά φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών, (σίτιση, στέγαση και περίθαλψη).

Σε κάθε περίπτωση να κατανοηθεί πως την ευθύνη λειτουργίας των ΑΕΙ – ΤΕΙ έχει το Υπουργείο Παιδείας και η κεντρική Κυβέρνηση και όχι η Τοπική ή Περιφερειακή Διοίκηση.
Αυτά που μπορούν και πρέπει να κάνουν, οι τοπικοί φορείς, είναι :
ü Να διαβιβάζουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας στους αρμόδιους της κυβέρνησης απαιτώντας την λύση τους, συμπορευόμενοι με τη νεολαία που παλεύει για  όσα προαναφέρουμε.
ü Να αξιοποιούν τη ζωντάνια, το ριζοσπαστισμό και τη γνώση που θα κατακτούν οι νέοι για τη διαμόρφωση κοινωνίας προσανατολισμένης στη μόρφωση, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την κοινωνική προκοπή, στη λογική του « ένας για όλους και όλοι για έναν », χωρίς κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις.

Να γίνει κατανοητό πως δεν μπαίνουμε στις λογικές τοπικιστικών αντιπαραθέσεων ή σε αντιθέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών. Δεν ανακατευόμαστε με τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων που διεκδικούν ρόλο στην εκπαίδευση. Αυτά μας βρίσκουν αντίθετους. Τα πολεμάγαμε και θα τα πολεμάμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
Ασχολούμαστε με το θέμα, όχι γιατί πιστεύουμε πως η έκθεση θα λύσει τα προβλήματα του τόπου και θα εξασφαλίσει την αναπτυξιακή προοπτική του, αλλά για να αποκαλύψουμε το πώς λειτουργούν οι διαχειριστές στου συστήματος απέναντι σε ένα εργαλείο καλλιέργειας αυταπατών.

Πρόκειται για ένα σχήμα, που αποσκοπεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εν λόγω διαχειριστών, στην προώθηση του εμπορίου που, φυσικά, θα είχε αξία, αν προωθούσε την τοπική παραγωγή.

Σιωπούν, όμως για την τοπική παραγωγή! Για την αγροτική δραστηριότητα που μειώνεται συνεχώς, για την κτηνοτροφία που εξαφανίζεται, για την αλιεία που δοκιμάζεται, για την μεταποίηση που ο ανταγωνισμός -που έχουν σαν θεό– συρρικνώνει.

Αδιαφορούν για τα περιουσιακά στοιχεία της Έκθεσης, που φτιάχτηκαν με το λαϊκό ιδρώτα και για το πώς πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν σε όφελος του λαού και του τόπου.

Αδιαφορούν για το τι έγινε μέχρι σήμερα! Για τα τεράστια χρέη που υπάρχουν. Για το ρεύμα που χρωστάει και της το έχει κόψει η ΔΕΗ.

Ενδιαφέρονται, όμως να γίνει η έκθεση! Να γίνουν ομιλίες και να δοθούν συνεντεύξεις! Ενδιαφέρονται για το Rally ACROPOLIS και το “φαίνεσθαι”!

Κάνουν απανωτές συσκέψεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολούνται τάχα και οι βουλευτάδες  της Φθιώτιδας για να βρουν τρόπο να δείξουν πως η Έκθεση υπάρχει και κάτι κάνει!

Από θέση αρχών, επειδή η  Έκθεση υπάρχει και επειδή δεν είναι ιδιοκτησία κάποιων συγκεκριμένων, ΖΗΤΑΜΕ:
·        Να διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ως λαϊκή περιουσία.
·        Να γίνει μελέτη αξιοποίησής της σε μια κατεύθυνση που θα κερδίζει κάτι συγκεκριμένο ο λαός.
·        Να ξεκαθαριστούν τα χρέη της και να πληρώσει κάθε υπεύθυνος.


Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΑΣ

ΛΑΜΙΑ 21/2/2017»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.