Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ 5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΘΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΩΤΟ


     Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 1384/24-4-2018.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, .....
ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας, η Γεν. Γραμματέας Ντίνα Τσούμα και το Μέλος Γιώργος Αναγνώστου επισκέφτηκαν  στις 9-2-2018 – μετά από πρόσκληση – το 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, όπου και μίλησαν στους μαθητές για την αξία της ελληνικής γλώσσας, ως οικουμενική και ξεχωριστή γλώσσα, καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
     Η Ελληνική αναγνωρίζεται διεθνώς ως ξεχωριστή γλώσσα, γιατί μιλιέται συνεχώς επί 4000 χρόνια και γράφεται συνεχώς επί 3500 χρόνια.
     Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η διεθνής γλώσσα της επιστήμης σχημάτισε και σχηματίζει τους περισσότερους όρους σε διάφορες περιοχές της επιστήμης ( ιατρική, φυσική, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, τεχνολογία) καταφεύγοντας σε ελληνικές ρίζες, λέξεις ή συστατικά.
     Η ελληνική γλώσσα λόγω ακριβώς των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών και της ιστορικής της εξέλιξης αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση πολιτισμικής και ευρωπαϊκής γλώσσας, που ως όργανο έκφρασης των κλασικών κειμένων της αρχαιότητας, του Ευαγγελίου, των Πατέρων της Εκκλησίας και της βυζαντινής υμνογραφίας ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και της ανθρώπινες αξίες.
Οι νομπελίστες μας ποιητές αναφέρουν χαρακτηριστικά για την ελληνική γλώσσα :
Γιώργος Σεφέρης :
«Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα […[
 Για κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς,
 πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, 
 μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.
 Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ,
είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα,
είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα,
είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι.»
Οδυσσέας Ελύτης :
«Σε καμιά άλλη γλώσσα δεν ισχύει αυτό
που συμβαίνει με τον Έλληνα
να λέει τη λέξη άνεμος, φως, θάλασσα, ουρανός, γη
και να επικοινωνεί κάθε στιγμή
με τις πηγές της γλώσσας του, με τις ίδιες τις ρίζες του.»
     Το Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων ευχαριστεί θερμά τη Διευθύντρια Γιώτα Καραφέρη και τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου  για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, καθώς και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον που έδειξαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αξία και την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

                                                       Κώστας  Τσιαλαφούτας 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.