Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΟΤΕΡΕΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

Παρουσιάζει:  ο Βίκτωρ Σαμπώ
Σχεδόν σε όλα τα Ελληνικά βουνά, ακόμη και σε αυτά που βρίσκονται σε νοτιότερες ξηροθερμικές περιοχές, συναντά κανείς ορεινές φυσικές υδατοσυλλογές,......
μικρές λίμνες, οι περισσότερες από τις οποίες εξαφανίζονται αργά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο όταν δεν έχουν νερό, αναμένοντας να γεμίσουν πάλι με νερό από τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα.
Στις ορεινές Λίμνες διαβιεί ο ελληνικός Αλπικός Τρίτωνας (Mesotriton alpestris sub.veluchiensis) ή Τρίτωνας του Βελουχιού που είναι συνώνυμο  παλαιότερων ονομασιών (Triturus alpestris ή Ichthyosaurus alpestris). Συνήθως προτιμά υψόμετρα από 1.200 έως 2.200m. , έχει μέγεθος έως 12cm ή και περισσότερο. Τα θηλυκά άτομα που είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά γεννούν 250-300 αυγά μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Τη χειμερινή περίοδο και αυτός ο τρίτωνας πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

Οι νοτιότερες ορεινές λίμνες των ελληνικών βουνών: 
Στις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδος, υπάρχουν πολλές φυσικές υδατοσυλλογές που όμως είναι όλες σχεδόν εποχιακού χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν θρύλοι σχετιζόμενοι με δράκους.  Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθούν οι πιο κάτω ορεινές λίμνες εποχικού χαρακτήρα.
Στην Οίτη, στο οροπέδιο Λιβαδιές δίπλα στον δρόμο που συνδέει τα χωριά Καστανιά και Παύλιανη υπάρχουν δυο πανέμορφες, μόνιμες, μικρές λίμνες που επίσης φιλοξενούν Αλπικούς Τρίτωνες. Στο ίδιο βουνό την άνοιξη στο οροπέδιο της Καταβόθρας, αλλά και αλλού, σχηματίζονται επίσης άλλες εποχιακές μικρές λίμνες με αφθονία υδρόβιων φυτών και με υπέροχους νάρκισσους στις όχθες τους.
                                                            Φωτ. Η ορεινή λίμνη Καλλιδρόμου

Στη Γκιώνα, στην τοποθεσία Βαθιά Λάκκα κάτω από την υψηλότερη κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.) σχηματίζεται, στο τέλος του χειμώνα με το λιώσιμο των χιονιών, μια εποχιακή λίμνη, η οποία αργότερα δίνει την θέση της σε ανθισμένο χαλί από τον κρίνο Crocus velouchensis.
Στα Βαρδούσια, σε υψόμετρο 1650μ. περίπου, στην αρχή του οροπεδίου Πιτιμάλικο, στην θέση Σταυρός, πάνω από το χωριό Αθανάσιος Διάκος, σχηματίζεται άλλη εποχιακή λίμνη, που τροφοδοτείται από τα ρυάκια που δέχονται τα νερά των χιονιών που λιώνουν από τις γύρω πλαγιές.
Στο Καλλίδρομο, σε οροπέδιο κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο όχι πολύ μακρυά και πάνω από το χωριό Παλαιοχώρι Δωριέων, σχηματίζεται την άνοιξη στη θέση Λούτσα Παλαιοχωρίου ορεινή λίμνη, η οποία περιβάλλεται από έλατα. Έχει ελληνικούς  Αλπικού Τρίτωνες και πλήθος βατράχων.


Στον Ελικώνα, σε μικρό οροπέδιο νοτιοδυτικά της κορυφής Παλιοβούνα, σχηματίζεται την άνοιξη εποχιακή λίμνη που ξεδιψά τα ζώα που βόσκουν εκεί στο άνυδρο αυτό βουνό.
Στη νότια πλευρά του Παρνασσού, σε οροπέδιο, κοντά στο χωριό Δεσφίνα, δεξιά του δρόμου που συνδέει το Δίστομο με την Ιτέα, σχηματίζεται εποχιακή λίμνη την άνοιξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.