Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΡΕΛΟΦΡΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ;

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Ο χειμώνας τραβά κρασάκι και η κεχριμπαρένια ρετσίνα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ξεφυλλίζοντας τη «Βραδυνή» του 1932 πέσαμε επάνω σε μια σειρά από δημοσιεύσεις με τον βαρύγδουπο τίτλο «Α” Οινικόν Συνέδριον». Σας μεταφέρουμε από τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν, τα πιο σημαντικά στοιχεία......

«Εις το Εμπορικόν Επιμελητήριον Αθηνών άρχισαν αι εργασίαι του Πανελληνίου Κρασοσυνεδρίου. Μαζευτήκανε μια ολόκληρη αίθουσα κόσμος που ενδιαφέρεται για το κρασί και συνεδριάζουνε πως θα μπορέσουνε να βελτιώσουνε την κατάσταση του κρασιού, να αυξήσουνε την κατανάλωση και να προσπαθήσουνε με κάθε τρόπο να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη η παραγωγή».

Οι τελικές αποφάσεις του συνεδρίου που ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους κρασοπατέρες 
«Πρώτον. Για να τονωθεί η ατονία της κρασοκαταναλώσεως πρέπει να καταργηθούν τα διάφορα μπαρ, Γιαννάκηδες, Ντορέδες, Ορφανίδηδες και τα αυτόματα αμερικανικά νεροστάσια. Όλοι πρέπει να πηγαίνουν στις Ταβέρνες.
Δεύτερον. Για τις πλείστες αρρώστιες να καταργηθούν τα κινίνα, τα νοθευμένα και η αηδίες των φαρμακείων και να εισήχθη στο φαρμακείον χύμα και σπεσιαλιτέ το μεγάλο αυτό γιατρικό της θείας συνταγής που λέγεται κρασί.


Τρίτον. Να απαγορευθεί η είσοδος των κυριών στις ταβέρνες για να μπορούνε οι άντρες να αγαπάνε την ταβέρνα και να μη την σιχαίνονται λόγω της εισόδου της γυνής σε δαύτη όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει δυστυχώς.Τέταρτον. Να καταδιώκεται επί νοθεία πας εντιμότατος ταβερνιάρης όστις νοθεύει το νερό με κρασί για να μπορέσει ο κοσμάκης, ο κρασόκοσμος να συνέρθει από την επιδημία της υδρωπικίας που τον δέρνει.
Το δίλημμα: Πες μου μωρέ καπέλα, να νιώσω δεν μπορώ στο νερό ρίχνεις κρασί ή στο κρασί νερό πρέπει να πάψη να ταλανίζει τους θαυμαστάς της κεχριμπαρένιας. Έχει δυστυχώς διαπιστωθεί ότι ουκ ολίγοι εξ αυτών κυνηγάνε πια την μπύρα και τα άλλα πιοτά!
Πέμπτον. Να εκδοθούν βιβλία οινοδιδακτικά, να πραγματεύονται για το κρασί και να εισαχθούν αυτά στα σχολεία για να μπορούνε τα παιδιά από μωρά να κρασοκατηχούνται και να βγαίνουνε μπεκρήδες με τα ούλα τους.
Έκτον. Πρέπει να αρθεί το κλείσιμο των ταβερνών από τις δέκα. Στην ταβέρνα μέσα ο Ρωμιός βρίσκει την ησυχία του και το μυαλό του συνέρχεται από το στρίψιμο που παθαίνει όλη την ημέρα Να αφήσει λοιπόν η πολιτεία τις ταβέρνες ανοιχτές όλη την ημέρα και την νύχτα για να δει ο κοσμάκης την υγειά του. Ένα καθ’ όλα οινοσωτήριον μέτρον».
Και το ρεπορτάζ κλείνει με τις εξής παρατηρήσεις:
«Αι εργασίαι του Α΄ Οινικού Συνεδρίου έληξαν και όλοι αναγνώρισαν την σημασίαν των μηνυμάτων που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αποχωρών ο Πρόεδρος ηκούσθη αναρωτώμενος «Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ τι μου χει πει η γυναίκα μου. Να πιω ένα ποτήρι και να πάω στο σπίτι στις 11 ή να πιω 11 ποτήρια και να πάω στη Μία;».
Πηγή: Η παλιά Αθήνα του Αθηναιογράφου Θωμά Σιταρά http://anonymoigr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.