Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη κηρύσσει τον πόλεμο στην πλαστική σακούλα

Κάθε χρόνο μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί και κατόπιν πετά στα σκουπίδια περίπου 800 πλαστικές σακούλες......

Αυτόν τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα φιλοδοξεί να μειώσει κατά τουλάχιστον 60% στην επόμενη τριετία ο δήμος Θήρας με την εκστρατεία που ξεκινά άμεσα για τον δραστικό περιορισμό της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και υλοποιείται στη Σαντορίνη. Στόχος είναι αυτός που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει ότι μέχρι το 2019 η μέση ετήσια κατανάλωση θα πέσει στις 90 πλαστικές σακούλες για κάθε πολίτη και μέχρι το 2025 θα πέσει ακόμα περισσότερο, στις 40.
Με δεδομένες τις συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις της Σαντορίνης στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι φορείς του νησιού πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερο τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος Λουκάς Μπελλώνιας λέει στο «Εθνος» ότι στο παρελθόν έχουν γίνει πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης και καμπάνιες για την ανακύκλωση που αποδείχτηκαν αποτελεσματικές.
«Οποιος προσπαθεί και καταφέρνει να κάνει ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί ευκολότερα να αποτρέψει την ανορθολογική διαχείριση από τους πολίτες. Παρά τα όποια προβλήματα, καθώς και η Σαντορίνη έχει χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, έχουμε κάνει σοβαρά βήματα στην ανακύκλωση. Το 2010 είχαν ανακυκλωθεί 150 τόνοι σκουπιδιών και πλέον έχουμε φτάσει τους 2.500 τόνους. Από αυτή την άποψη είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Η υλοποίηση
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς σε ένα νησί που κάθε χρόνο κατακλύζεται από επισκέπτες και αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στην ευαισθητοποίηση και τη διαρκή ενημέρωση. Ο κ. Μπελλώνιας, ο οποίος συνεργάζεται με την περιβαλλοντολόγο Θεοδώρα Μπάμπα στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι αισιόδοξος και εκτιμά ότι ο μεγάλος αριθμός τουριστών από το εξωτερικό θα είναι πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών μας έρχεται από το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν πώς να προστατεύουν το περιβάλλον. Πιο μεγάλη είναι η πρόκληση της αλλαγής της συμπεριφοράς των ντόπιων και των Ελλήνων επισκεπτών» λέει.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, με στόχο να καταγραφούν τα πρώτα -θετικά, ελπίζουν όλοι- αποτελέσματα μέχρι τον Νοέμβριο. Αρχικά θα γίνει λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης.
Με δεδομένο ότι οι πλαστικές σακούλες διακινούνται σε συντριπτικό ποσοστό από τα σούπερ μάρκετ -υπολογίζεται ότι είναι το 80% του συνόλου- είναι απαραίτητο να μετρηθεί ο όγκος τους για να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος που υλοποιείται στη Σαντορίνη, Λουκάς Μπελλώνιας.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος που υλοποιείται στη Σαντορίνη, Λουκάς Μπελλώνιας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση του πλαστικού και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Παράλληλα, θα μοιραστούν φιλικές για το περιβάλλον πάνινες τσάντες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται συνεχώς. «Είναι προφανές ότι οι πλαστικές σακούλες δεν θα απαγορευτούν ούτε μπορούν να εκλείψουν. Μπορούμε όμως να πείσουμε τους πολίτες ότι κάθε φορά που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουν δέκα προϊόντα δεν είναι απαραίτητο να παίρνουν και τις αντίστοιχες σακούλες. Μπορούν να τα χωρέσουν και σε λιγότερες» τονίζει ο κ. Μπελλώνιας.
Η τελευταία φάση του προγράμματος θα είναι η θέσπιση ενός τέλους για κάθε πλαστική σακούλα, το οποίο όλοι ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πολίτες. Και στις χώρες του εξωτερικού στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το μέτρο, άλλωστε, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας προσεγγίζει το 70%.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν, οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακυκλωθούν ή να γίνει κάποιου άλλου τύπου διαχείρισή τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να ελαττώσουμε τη χρήση τους όσο μπορούμε περισσότερο» καταλήγει ο κ. Μπελλώνιας.
Στέλιος Βογιατζάκης
svogiatzakis@pegasus.gr
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.