Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Εισήγηση του Δημάρχου Δελφών προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου 2015 για τα μεταλλεία.

Η εξόρυξη βωξίτη και η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ορυκτού μετρά στον τόπο μας πολλές δεκαετίες, πριν ακόμη το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή.....

Στη δεκαετία του ‘50 και αργότερα η συγκεκριμένη δραστηριότητα απέκτησε χαρακτηριστικά κυριαρχίας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας και απέφερε στη Φωκίδα και ειδικότερα στην περιφέρεια του σημερινού Δήμου Δελφών πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη.
Την ίδια στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, με την εντατική της προσέγγιση και με την έλλειψη τότε αυστηρού πλαισίου περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οδηγούσε σταδιακά πολλές περιοχές μας σε μονομερή προσανατολισμό και απέκλειε ή εμπόδιζε άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Από τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε στη Φωκίδα να υπάρχει και να μεγαλώνει ο προβληματισμός, τόσο για τις άμεσες επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, όσο και για τις ασυμβατότητες που αυτή προκαλούσε με άλλες αναπτυξιακές προσεγγίσεις στο παρόν, αλλά και στο μέλλον, όταν η εκμετάλλευση βωξίτη θα έχει εξαντλήσει τον ορίζοντά της.
Το ζητούμενο για την πιο μετριοπαθή και ανεπηρέαστη μερίδα του πληθυσμού μας μπορεί σήμερα να συνοψιστεί στους εξής άξονες: α) Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης βωξίτη και της εξορυκτικής δραστηριότητας (καθώς δεν πιστεύουμε ότι το κράτος μπορεί και πρέπει να ασκεί έναν τέτοιο ρόλο), β) Οριοθέτηση του περιβαλλοντικού πλαισίου στο οποίο αυτή θα ασκείται, γ) Αυστηρή τήρηση της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δ) Οριοθέτηση των περιοχών όπου μπορεί η εξορυκτική δραστηριότητα να ασκείται (σαφώς δεν μπορεί να επιτρέπεται η εξόρυξη σε ολόκληρο το Δήμο Δελφών, αλλά ρητά πρέπει να εξαιρεθούν πολλές περιοχές και τοπία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, μια ρύθμιση που αποτελεί αντικείμενο κυρίως του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού), ε) Απαγόρευση της επιφανειακής εξόρυξης στις περιοχής που θα ασκείται η εξορυκτική δραστηριότητα, στ) Σεβασμό από τις μεταλλευτικές εταιρείες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και του τοπικού πληθυσμού και ιδίως στο δικαίωμα της εργασίας και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο και ζ) Απόδοση στην τοπική κοινωνία του οφειλόμενου «κοινωνικού ανταλλάγματος», δηλαδή μια απτή, συγκεκριμένη και μετρήσιμη απόδειξη τους ενδιαφέροντος και της βούλησης των εταιρειών να ανακουφίσουν τον τόπο από τις προφανείς πληγές και από τα αναπτυξιακά εμπόδια για το μέλλον που η δραστηριότητά τους προξενεί.
Αυτήν τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας εκφράσαμε και αυτές τις βασικές αρχές διακηρύξαμε κι εμείς προεκλογικά και ενστερνιζόμαστε σήμερα ως δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών. Υπενθυμίζω την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας στο δημοσιευμένο και αναλυτικά συζητημένο προεκλογικό μας πρόγραμμα, στο κεφάλαιο «Ορυκτός Πλούτος»:
 ¨Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από τις μεταλλευτικές εταιρείες με τη λογική της μεγιστοποίησης της τοπικής ωφέλειας, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος και του τοπίου. Οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιώσουν το σύστημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ την ίδια ώρα οφείλει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και στην προσπάθεια για αρμονική συνύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με τους υπόλοιπους άξονες ανάπτυξης της περιοχής μας¨.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το Σεπτέμβριο του 2014, συμπέσαμε με την περίοδο κατά την οποία η τότε ιδιοκτησία της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» επιχειρούσε τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού της κεφαλαίου σε διαφόρους υποψήφιους αγοραστές. Η διαδικασία αυτή κατέληξε στην μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των «Ευρωπαϊκών Βωξιτών» περί το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2015 στη γαλλική εταιρεία «ΚΕΡΝΕΟΣ», που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει, απ’ όσο γνωρίζουμε, το ρόλο του διευθυντή και ταυτόχρονα του ισχυρού μετόχου της άνω εταιρείας (Ευρωπαϊκοί Βωξίτες).
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών κλήθηκε (αναρμοδίως) να γνωμοδοτήσει προς το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας σχετικά με το θέμα ¨Παράταση ισχύος του δικαιώματος χρήσης χώρου εντός της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα Ιτέας (σκάλες φόρτωσης) από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.»¨, δηλαδή για μια ζώνη επιφάνειας περίπου 12 στρεμμάτων στην οποία είναι χωροθετημένες οι σκάλες φόρτωσης του βωξίτη.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο στη συνεδρίασή του αυτήν κατέληξε στην υπ’ αριθμ. 38/2015 Απόφασή του, ληφθείσα κατά πλειοψηφία, η οποία ανέφερε:
«Επί του αιτήματος της εταιρείας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ» προς το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας, παρέχουμε θετική γνωμοδότηση υπό τους εξής όρους, οι οποίοι ζητούμε να συμπεριληφθούν στη σύμβαση παράτασης μίσθωσης (μεταξύ Λ.Τ. Φωκίδας και της αιτούσας εταιρείας):
Α.  Πλήρης και εμπρόθεσμη συμμόρφωση με τους όρους της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης του 2013, καθώς και της όποιας τυχόν νεώτερης μελέτης ισχύσει μέχρι τη λήξη της μίσθωσης.
Β.    Να ζητήσουμε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (κυρίως το ΥΠΕΚΑ) την πλήρη εγρήγορση και την τακτική παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης της περιβαλλοντικής μελέτης.
Γ.   Να δεσμευτεί η εταιρεία για μεγιστοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την Ιτέα και το Δήμο Δελφών.
Δ.  Με τη λήξη των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη μέσα στο 2018 πρέπει να γίνει πιστοποίηση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας) ότι εκτελέστηκε η μελέτη, άλλως να καταγγελθεί η μίσθωση. Τη διαδικασία αυτή θα την παρακολουθήσει ο Δήμος Δελφών σε κάθε περίπτωση.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
            Ο Δήμος δημιουργεί παράλληλο άτυπο ελεγκτικό μηχανισμό, με τη συγκρότηση  (σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας)  διαπαραταξιακής επιτροπής Περιβάλλοντος από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ζητήσει στα πλαίσια των καθηκόντων της, αυστηρούς και ανεξάρτητους ελέγχους, επιμένοντας ιδιαίτερα στο γενικό όρο (14) της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης περί των απορρίψεων στη θάλασσα.
            Ζητούμε από το νέο υπουργό Περιβάλλοντος να υπάρχει διαρκής αυστηρός έλεγχος (αλλά και να υπάρξει άμεσα) στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση μάλιστα που προκύψουν ευρήματα περί σημαντικών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι πολίτες, τότε ο Δήμος θα ζητήσει πρώτος την άμεση και δραστική επέμβαση του Κράτους  διά των νομίμων οργάνων του.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ο Δήμος δεν υπεισέρχεται στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά κάνει πολιτική τοποθέτηση, καθώς οφείλει αφού ζητείται η γνώμη του. Για την νομιμότητα της διαδικασίας πρέπει να αποφανθούν οι συναρμόδιοι εμπλεκόμενοι (Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συναρμόδια Υπουργεία), που λαμβάνουν και την τελική Απόφαση, αλλά και ελέγχουν τη σειρά ενεργειών, καθώς ο Δήμος ερωτάται ως αναρμόδιο όργανο (μη προβλεπόμενη εκ του νόμου γνωμοδότηση) με τη διαδικασία που εισάγεται το θέμα από το Λ.Τ. Φωκίδας».
Λίγες εβδομάδες μετά συγκροτήσαμε, τηρώντας και στο κεφάλαιο αυτό το προεκλογικό μας πρόγραμμα, την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η οποία έχει διαπαραταξιακή σύνθεση και ήδη αποδίδει εξαιρετικά σε θέματα χωροταξίας, που σχετίζονται άμεσα με το εξεταζόμενο σήμερα πρόβλημα.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος με επισκέφθηκε στη γραφείο μου στο Δημαρχείο, όπου και σε μια σύντομη συζήτησή μας είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω και αυτοπροσώπως τις πιο πάνω απόψεις μας για το θέμα των μεταλλείων στο Δήμο μας.
Αρχές του φετινού Μαΐου ανέκυψε το ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των μεταφορέων βωξίτη (του σωματείου αυτοκινητιστών) και της διοίκησης της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες». Στη διαφωνία αυτή λάβαμε ανοιχτά θέση με λογική υποστήριξης της επιστροφής του τοπικού πλούτου στον τόπο που γεννιέται. Συγκεκριμένα με το υπ’ αριθμ. 21/2015 από 11.05.2015 δελτίο Τύπου μας τονίσαμε:
«Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της μεταλλευτικής δραστηριότητας και έχουμε ήδη δώσει συγκεκριμένες και δύσκολες μάχες για να υπερασπιστούμε τη βιωσιμότητα των σημαντικών αυτών για τον τόπο μας επιχειρήσεων.
Στις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, με σκοπό την ομαλή συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, εισπράξαμε εύλογες επιφυλάξεις αρκετών συμπολιτών μας, αλλά και κάποιες ακραίες αντιδράσεις, καθώς και λοιδορίες, αμφισβητήσεις προθέσεων κ.α.
Η συνεπής μας στάση για το ωφέλιμο της μεταλλευτικής επιχειρηματικότητας έχει ωστόσο ως απαραίτητες και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις σωρευτικά: α) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου (μέσω της εφαρμογής της αντίστοιχης νομοθεσίας) και β) τη μεγιστοποίηση της τοπικής ωφέλειας.
Σχετικά με τη δεύτερη αυτή προϋπόθεση είναι ξεκάθαρο ότι ο πλούτος που παράγεται στα βουνά μας, χαράζοντάς τους βαθιές πληγές και περιορίζοντας εδώ και δεκαετίες τη δυνατότητα μιας διαφορετικής αξιοποίησης αυτών, πρέπει να επιστρέφει στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.
Απαιτούμε την εργασιακή προτεραιότητα για τους ανθρώπους (επαγγελματίες, εργαζομένους, προμηθευτές κ.α.) του τόπου μας και μόνο όταν δεν επαρκούν ή δεν ανταποκρίνονται αυτοί, να στρέφονται οι μεταλλευτικές εταιρείες σε άλλες επιλογές.
Στεκόμαστε ολόψυχα και αγωνιστικά στο πλευρό των μεταφορέων βωξίτη της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.», που διεκδικούν το δίκιο της περιοχής μας και το δικαίωμά στην εργασία αυτών και των συναδέλφων τους από τη Φωκίδα.
Καλούμε τη νέα διοίκηση της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» να αντιμετωπίσει με το συγκεκριμένο πνεύμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο γόνιμης συνεργασίας με τον τόπο που τη φιλοξενεί.
Καλούμε ταυτόχρονα την ίδια εταιρεία να συνεργαστεί μαζί μας, ώστε να παρουσιάσει σύντομα το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που προτίθεται να εκτελέσει προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες που υφίστανται στην περιοχή μας, ιδίως στον τομέα της ανακούφισης των φτωχότερων και ασθενέστερων συμπολιτών μας».
            Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη και δίκαιη τοποθέτησή μας, η εταιρεία επέμεινε στον αρχικό της σχεδιασμό. Προχώρησε στη συνεργασία με μεταφορείς εκτός Φωκίδας, την ίδια ώρα που συμπατριώτες μας μεταφορείς αυτοκινητιστές, οικογενειάρχες και μόνιμοι κάτοικοι στον τόπο μας, παραμένουν άνεργοι και πένονται. Ταυτόχρονα το σωματείο μεταφορέων απειλήθηκε ότι θα διακοπεί η συνεργασία μαζί τους και εκάμφθη.
            Τις τελευταίες μέρες του Μαΐου (μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος) ξεκινά το σήριαλ των απολύσεων. Αξιολογήσεις που κανείς δεν έχει καταλάβει πώς και πότε γίνανε (και πάντως από πουθενά δεν τεκμηριώνεται ότι έχουν γίνει με τον προβλεπόμενο εκ του νόμου τρόπο) οδηγούν με συνοπτικές διαδικασίες συμπατριώτες μας, επί χρόνια εργαζομένους στην εταιρεία, στα σπίτια τους.
Κι όμως, κατά την πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων, η καταγγελία της σχέσεως εργασίας αποτελεί  το έσχατο μέσο και ελέγχεται δικαστικώς από την άποψη της καταχρηστικής ασκήσεως του σχετικού  δικαιώματος του εργοδότη, δηλαδή εάν η καταγγελία ήταν αναπόφευκτη ή θα ήταν δυνατή  για τον εργοδότη η επίτευξη του σκοπού της αναδιαρθρώσεως των υπηρεσιών της επιχειρήσεως του με την λήψη άλλων ηπιότερων μέτρων, όπως η απασχόλησή του υπό απόλυση εργαζομένου σε άλλη θέση, η μερική απασχόλησή του, ακόμη και με τη χρήση τροποποιητικής καταγγελίας συμβάσεώς του. Δηλαδή ο εργοδότης πρώτα οφείλει να καταφύγει στα ηπιότερα μέτρα (τροποποίηση εργασιακής σχέσης, μείωση μισθού, μείωση ωραρίου και ημερών απασχόλησης) και μετά να αποφασίσει το έσχατο και το πιο επαχθές μέτρο της απόλυσης (ιδίως αν επικαλείται οικονομοτεχνικούς λόγους).
Είναι ακόμη ανυπόστατη η επιχειρηματολογία για απόλυση λόγω εσωτερικής αξιολόγησης, καθώς επίσης κατά την ελληνική νομοθεσία και νομολογία: α) Κάτι τέτοιο πρέπει να αναγράφεται ως λόγος καταγγελίας της εργασιακής σχέσης, ενέργεια που δεν έγινε και β) Η εσωτερική αξιολόγηση εργαζομένων μιας ιδιωτικής επιχείρησης πρέπει να γίνεται σε γνώση των εργαζομένων και όχι εν αγνοία τους, καθώς η δεύτερη περίπτωση είναι παράνομη.
Την ίδια ώρα προκύπτει ότι έχουμε μια τεράστια μετατόπιση του κέντρου βάρους προς εργαζομένους προερχομένους εκτός Φωκίδας και εκτός Δήμου Δελφών, παρότι είναι γνωστό στους διοικούντες την εταιρεία ότι η ανεργία στον τόπο μας καλπάζει και ήδη έχουμε καταστεί (σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές ο πιο φτωχός Νομός της Στερεάς Ελλάδας (πίσω πλέον και από την Ευρυτανία).
            Λίγο πιο πριν (στις 30 Απριλίου) το εργοταξιακό σωματείο εργαζομένων έχει προβεί σε μια βαρύτατη καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, με κοινοποίηση προς την Εισαγγελία Αμφίσσης. Αναφέρονται σε μια διαφορετική τεχνική εξόρυξης που έχει πλέον επιβληθεί μέσα στις στοές, η οποία γεννά κινδύνους για τους εργαζομένους που εργάζονται. Περιγράφει κατ’ ουσία την ουσιαστική υποβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας στις υπόγειες εξορύξεις με πολύ έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο (πριόνισμα στύλων υποστήριξης στις στοές, «αξεσκάρωτα» ταβάνια κλπ).
            Την ίδια περίπου εποχή αντιπροσωπεία του σωματείου επισκέπτεται τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Λαφαζάνη, και του εκθέτουν την πραγματική κατάσταση.
            Κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα ανέμενε, όταν υπάρχουν καταγγελίες για κινδύνους σε ανθρώπινες ζωές, την επέμβαση της αρμόδιας Επιθεώρησης την ίδια ή το πολύ την επομένη μέρα. Ωστόσο το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος καταφθάνει μετά από σαράντα ολόκληρες μέρες κι αφού έχει προηγηθεί μεγάλη αναταραχή στην περιοχή μας κι ενώ έχει επισημανθεί το ζήτημα δημόσια και από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Ιουνίου 2015.
            Στις 5 Ιουνίου υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών. Θέμα μεταλλείων δεν έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι απολύσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, ενώ η πρόσκληση έχει εκδοθεί ήδη από την Παρασκευή, μιας και η Δευτέρα ήταν αργία. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προτείνουν την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση του θέματος, η οποία απορρίπτεται από την πλειοψηφία του Σώματος, καθώς δεν έχουν επίσημα κληθεί και δεν παρίστανται τόσο εκπρόσωποι της άνω εταιρείας, όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων, ώστε κανείς να μην επικαλεστεί αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και αποφασίζεται η συζήτηση του θέματος ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.
            Προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιληφθεί επακριβώς τη συνεπή και συνετή στάση της δημοτικής μας αρχής, σας παραθέτω αυτούσια την επιστολή που απέστειλα στον κ. Πολυχρονόπουλο, προκειμένου να τον καλέσω να εμφανιστεί και να παραθέσει τις απόψεις του ενώπιον του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και τον τρόπο που επιλέχθηκε από αυτόν να συμπεριφερθεί σχετικά. Το υπ’ αριθμ. 14.308/12.06.2015 έγγραφό μας είναι διαφωτιστικό και έχει ως κατωτέρω:
«Αξιότιμε κύριε Πολυχρονόπουλε,
Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. πρωτ. 138ΓΚ/ακ/10.06.2015 εγγράφου σας που εισήλθε στο Δήμο μας εχθές (11.06.2015) με αριθμ. πρωτ. 14308/11.06.2015 και υπογράφεται από τη συνεργάτη σας κ. Γεώργιο Καλαρίδη, σας γνωρίζουμε τα κατωτέρω:
Την περασμένη Παρασκευή, 05.06.2015 σας ενημέρωσα προσωπικά (δια τηλεφώνου) για την πρόθεσή μας να θέσουμε προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών της ίδιας ημέρας το μεγάλο ζήτημα των απολύσεων και της στάσης της νέας διοίκησης της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» απέναντι στους εργαζομένους της, στους συνεργάτες της και εν γένει στην τοπική κοινωνία.
Στην τηλεφωνική μας αυτή επικοινωνία μου δηλώσατε την αδυναμία σας να παραβρεθείτε στη συνεδρίαση αυτή και για τον λόγο αυτόν (καθώς και λόγω της αντίστοιχης αδυναμίας του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων) δε συζητήσαμε το θέμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο της ημέρας εκείνης.
Στην ίδια τηλεφωνική μας επικοινωνία σας δήλωσα ρητά ότι το θέμα θα απασχολήσει οπωσδήποτε τη συνεδρίαση του επομένου Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο και σας κάλεσα να είστε παρόντες.
Εσείς μου ζητήσατε να προηγηθεί μια ενημέρωσή μου από εσάς και τα στελέχη σας κι εγώ σας δήλωσα ότι είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή προκειμένου ενώπιον του συνόλου των αντιδημάρχων να προσέλθετε στο Δημαρχείο μας, ώστε να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας.
Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας ο συνεργάτης σας κ. Γεώργιος Καλαρίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά πρώτα με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Λιάνα Πιλάλα – Τσακίρη και στη συνέχεια μαζί μου και ζήτησε να οριστεί η ενημερωτική αυτή συνάντησή μας την προσεχή Δευτέρα 15.06.2015 σε χώρο των εγκαταστάσεών σας (51ο  χλμ. Ε.Ο. Λαμίας – Άμφισσας).
Η κ. Πιλάλα Τσακίρη κατόπιν συνεννόησης μαζί μου, αλλά και ο ίδιος προσωπικά ξεκαθάρισα κατά τις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες ότι σε καμία περίπτωση η ενημερωτική αυτή συνάντηση που έχετε ζητήσει, δεν επιτρέπεται και δεν πρόκειται να γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σας, αλλά μόνο στο Δημαρχείο μας στην Άμφισσα.
Ωστόσο εσείς επανήλθατε με το ανωτέρω έγγραφο, στο οποίο μας ορίζετε ως τόπο συνάντησης τα γραφεία σας, αγνοώντας την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας επί του ζητήματος αυτού.
Επειδή οι στιγμές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, αλλά κυρίως επειδή μας έχει ανατεθεί η βαριά ευθύνη να εκπροσωπούμε τους χιλιάδες συνδημότες μας μέσα ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας μετρά πολλές δεκαετίες και βασίζεται διαχρονικά σ’ ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο σήμερα έχει διαταραχθεί και κινδυνεύει να διαρραγεί οριστικά. 
Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να είστε παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, 17.06.2015 στις 7.00 το απόγευμα, στην οποία ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθεί το πιο πάνω ζήτημα και κατά την οποία θα έχετε την ευκαιρία να εκφράσετε τις απόψεις σας ενώπιον του Σώματος».

Είναι κατά τη γνώμη μας πλέον σαφές ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να παίξει «παιχνίδια εξουσίας» απέναντι στους εργαζομένους της και στους συνεργάτες της, απέναντι στην τοπική κοινωνία, απέναντι ακόμη και στο Δήμο Δελφών.
Εγκαίρως της επισημάναμε και τονίσαμε με κάθε τρόπο ότι η εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας βασίζεται διαχρονικά σ’ ένα άτυπο, αλλά ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο, που εξαρχής είχε ως βασικό της πυλώνα το σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (εργασία, κοινωνικό αντάλλαγμα κλπ) και στην πορεία των δεκαετιών προστέθηκε ως δεύτερος πυλώνας η ουσιαστική περιβαλλοντική μέριμνα.
Την ίδια ώρα, η περίφημη έννοια του «κοινωνικού ανταλλάγματος» αγνοείται συστηματικά. Η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» ισχυριζόταν ότι οι ενισχύσεις στις ανάγκες των πολιτών, των συλλογικών φορέων και των Δήμων ανέρχονταν περίπου στις 300.000,00 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο.
Εμείς ζητούμε επίμονα η τοπική αυτή συνεισφορά (κοινωνικό αντάλλαγμα) να τεθεί σε θεσμική βάση, ώστε να μη δημιουργούνται υπόνοιες οποιαδήποτε συνδιαλλαγής, αλλά και τα χρήματα να αξιοποιούνται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Απάντηση: μέχρι στιγμής καμία! Ακόμη χειρότερα: Λαμβάνουμε πληροφόρηση ότι η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», συμφερόντων του κ. Λυμπερόπουλου, έχει προσβάλει με αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Κ.Υ.Α. με την οποία το καλοκαίρι του 2014 καθορίστηκε το ύψος του μεταλλευτικού τέλους και ο τρόπος απόδοσής του στους οικείους Δήμους, ένα τέλος που (σε ποσοστό 20% επί των καταβαλλομένων μισθωμάτων) θα αποδίδεται εν μέρει στους Δήμους, ενώ μέχρι πρόσφατα το εισέπραττε εξ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
           
            Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι όροι του «κοινωνικού συμβολαίου» δεν τηρούνται από την πλευρά της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» και για το λόγο αυτόν η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Δελφών είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
            Συγκεκριμένα εμείς κρίνουμε ότι έχουν ήδη παραβιαστεί μονομερώς οι όροι που θέσαμε με την ανωτέρω υπ’ αριθμ. 38/2015 Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και συνεπώς προτείνουμε:
1.      Την ανάκληση της θετικής μας γνωμοδότησης προς το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας για την παράταση ισχύος του δικαιώματος χρήσης χώρου εντός της Χερσαίας Ζώνης  Λιμένα Ιτέας (σκάλες φόρτωσης) από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.»¨ με την υπ’ αριθμ. 38/2015 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, λόγω μη τήρησης των τεθέντων όρων εκ μέρους της αιτουμένης εταιρείας, τους οποίους εμείς θεωρούμε ως νομικές δεσμεύσεις της εταιρείας αυτής.
2.      Την αποστολή της ανακλητικής μας Απόφασης στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και στα συναρμόδια Υπουργεία, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει καμία σχετική απόφαση, θετική ή αρνητική.
3.      Την επιβολή με ειδική νομοθετική ρύθμιση ειδικού τέλους για την άρση των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών συνεπειών της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας (πράσινου τέλους), ώστε να θεσμοθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο το ύψος και το είδος του κοινωνικού ανταλλάγματος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για την περιοχή μας. Ο Δήμος θα επιμεληθεί ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα απευθύνει στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το οποίο ζητούμε τη σχετική νομοθέτηση. Ξεκάθαρα προηγούμενα υπάρχουν τόσο με το επιβληθέν «λιγνιτικό τέλος» υπέρ των περιοχών του Νομού Κοζάνης, Φλωρίνης και Αρκαδίας, όσο και με την πρόσφατη νομοθεσία περί αντίστοιχου τέλους υπέρ των περιοχών όπου θα υπάρχει εξόρυξη υδρογονανθράκων και πολύ περισσότερο με το τέλος που έχει επιβληθεί πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λιγότερο επιβαρυντικές από τις εξορύξεις ορυκτών.
4.      Την απεύθυνση ερωτήματος προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με το οποίο να ζητούμε να μας απαντηθεί κατά πόσο υλοποιείται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες η σταδιακή αποκατάσταση περιβάλλοντος στα εργοτάξια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Δελφών και να ζητούμε επίσης την σε τακτική βάση (τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος) διαβίβαση στο Δήμο μας των αποτελεσμάτων των ελέγχων τους.
5.      Να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος η άμεση ενεργοποίηση της εκ του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προβλεπόμενης δυνατότητας, ώστε το καταβαλλόμενο μεταλλευτικό τέλος να αποδίδεται σε ποσοστό 40% στους οικείους Δήμους από 20% που έχει καθοριστεί σήμερα, καθώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν εύλογο μερίδιο των εισπράξεων του Δημοσίου από την παραχώρηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
6.      Τέλος δηλώνουμε για ακόμη μια φορά την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγώνες των εργαζομένων της περιοχής μας για δουλειά στον τόπο τους και μάλιστα στον τόπο που παράγει το συγκεκριμένο πλούτο, καθώς και για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες, ζητώντας την ουσιαστική ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Απαιτούμε το σεβασμό απ’ όλους στα δικαιώματά μας πάνω στη γη μας! Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο και να σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας! Απαιτούμε από τη νέα διοίκηση της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» να αναθεωρήσει τη στάση της και να συμπεριφερθεί, ως οφείλει, στους ανθρώπους της περιοχής, από την εκμετάλλευση της οποίας προσδοκά και βασίζει τα κέρδη της, χωρίς ποτέ να ξεχνά ότι διαχειρίζεται δημόσιο πλούτο του δικού μας τόπου, που της έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Δήμαρχος Δελφών

Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.