Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Διονύσιος Σολωμός 1798 – 1857

Στο  τέλος  του  αφιερώματος του sansimera.gr και  ανεξάρτητα από αυτό,   αλλά  σχετικά  με τον  Εθνικό  μας  Ποιητή, εικόνες  και  βίντεο......
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
 Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.
Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον και ακολούθησαν Η καταστροφή των ΨαρώνΗ ΦαρμακωμένηΟ ΛάμπροςΕις ΜοναχήνΟ ΚρητικόςΟι ελεύθεροι πολιορκημένοιΟ Πορφύρας.
Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ' ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ




ΟΙ  ΕΙΚΟΝΕΣ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΚΑΙ  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ  ΕΙΝΑΙ
 ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΟ  ΘΕΜΑ ΚΑΙ  ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΙΕΡΩΜΑ   ΑΛΛΑ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ  ΑΠΟ  ΑΥΤΟ.

Ο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΣΟΛΩΜΟ




                                                                                 Θ. Βρυζάκη, "Η Εξοδος του Μεσολογγίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΟΛΙΟΡΗΜΕΝΟΙ  -ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ  -ΧΑΛΚΙΑΣ





ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ -ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ  -ΞΥΛΟΥΡΗΣ


                                                                                           144
»H Διχόνια, ποὺ βαστάει
ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ
καθενὸς χαμογελάει,
πάρ᾿ το, λέγοντας, κι ἐσύ.
145
»Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει,
ἔχει ἀλήθεια ὡραῖα θωριά·
μὴν τὸ πιᾶστε, γιατὶ ρίχνει
εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.
146
»Ἀπὸ στόμα ὅπου φθονάει,
παλικάρια, ἂς μὴν ῾πωθῇ,
πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.
147
»Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
«Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους,
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά».

ΞΑΝΘΟΥΛΑ -ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΑΓΙΟΣ-ΑΛΙΚΗ  ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ




"ΑΛ ΗΛΙΟΣ  ΑΛ ΑΟΡΑΤΟΣ"-ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ -ΑΛΚΙΝΟΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.