Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Τον περασμένο Αύγουστο ο εγκέλαδος είχε χτυπήσει την Αμφίκλεια με αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής.

Λίγες ημέρες αργότερα, κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα...
θεωρώντας πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Στις 10 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις ισχυρές δονήσεις, το zougla.gr είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του σεισμολόγου Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος ξεκαθάριζε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά στενή επιστημονική παρακολούθηση.

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου», είχε τονίσει τότε ο σεισμολόγος Χουλιάρας. Σε χρονικό διάστημα 40 ημερών ο εγκέλαδος «επέστρεψε» με ένα διπλό χτύπημα επιβεβαιώνοντας τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Ο κ. Χουλιάρας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του GR τονίζοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μετά από μία ισχυρή δόνηση (όπως η δεύτερη που σημειώθηκε σήμερα) υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Το zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος επανέλαβε πως η σεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί και ανέφερε χαρακτηριστικά «Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση». «Οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί», ανέφερε. Τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.


(ΑUTH: Η μέτρηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου/GFZ : Η προκαταρκτική εκτίμηση του Γερμανικού Ινστιτούτου/ ΝΟΑ: Εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με βάση το μέγεθος της σεισμικής ροπής) 

Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Κ. Σπυράκο, καθηγητή αντισεισμικής τεχνολογίας 

στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη σεισμική θωράκιση των κτηρίων, τονίζοντας παράλληλα ότι ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα πρέπει άμεσα να επιθεωρήσουν τα σπίτια της περιοχής, αν και τα περισσότερα, όπως ανέφερε στο zougla.gr, είναι ακατοίκητα.

Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα:



Ολονυχτία σε σπίτια συγγενών και ξενοδοχεία

Οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι είναι ανάστατοι. Η διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την περιοχή, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων, Ταξιάρχης Φακίρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια, αλλά και στην εκκλησία του χωριού.

Δεκάδες πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα,ενώ πολλοί θα περάσουν τη νύχτα σε σπίτια συγγενικών προσώπων, αναμένοντας νεώτερη ενημέρωση από τις αρχές.


To χρονικό της διπλής σεισμικής δόνησης:

Δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή της Αμφίκλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που σημειώθηκε στις 17.42, εντοπίστηκε 8 χλμ. βορειοδυτικά από την Ελάτια και 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 18.01 σημειώθηκε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο, 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 24 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Άγιο Χαράλαμπο:



Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα Φθιώτιδας...



Η πρώτη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την πρώτη σεισμική δόνηση:


Στις αρχές Αυγούστου η περιοχή είχε «κουνηθεί» από συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, ενώ ζημιές είχαν καταγραφεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας σε δεκάδες σπίτια, κυρίως παλιές κατοικίες χωριών. Το επίκεντρο της σημερινής ισχυρής δόνησης των 4,8R εντοπίζεται κοντά στο χωριό Ρεγγίνι, όπου είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές παλαιά κτίσματα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.