Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η κατηφόρα της Φωκίδας δεν έχει τέλος!

Υποβάθμιση της περιοχής και ταλαιπωρία για το κοινό η μετακόμιση τμημάτων της Δ.Ο.Υ.

Η κατηφόρα της Φωκίδας δεν έχει τέλος!
-Εντυπωσιακή είναι η απάθεια, που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας, με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα οι αιρετοί μας.
Σωρεία προβλημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες επαγγελματίες του νομού μας είναι το συνεπακόλουθο των αλλαγών που προκύπτουν από την αναδιοργάνωση και τις συγχωνεύσεις Οικονομικών Υπηρεσιών στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει.....
Κατ’ εξαίρεση 7 Δ.Ο.Υ.
Συγχωνεύτηκαν ήδη τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου και λειτουργούν στη Λιβαδειά. Αυτό έγινε με κριτήριο το μικρό αριθμό επαγγελματιών με βιβλία Β κατηγορίας σε σχέση με άλλες Δ.Ο.Υ. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το βασικό κριτήριο που είχε θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όριζε ότι σε νομούς που λειτουργούσαν άνω των μια Δ.Ο.Υ. θα παραμείνει ένα σημείο ελέγχου.
Επίσης, και με το κριτήριο ότι θα παραμείνουν γραφεία ελέγχου σε πόλεις που υπάρχουν Πρωτοδικεία για να εκδικάζονται οι υποθέσεις αυτές. Αυτά όμως δεν ίσχυσε για επτά Εφορείες και συγκεκριμένα τη δική μας, του Καρπενησίου που μεταφέρθηκε στη Λαμία, των Γρεβενών που πήγε στην Κοζάνη, της Φλώρινας που μετακόμισε στην Καστοριά, της Ηγουμενίτσας στα Γιάννενα, της Άρτας στην Πρέβεζα και του Κιλκίς που πήγε στη Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να μειώσει μέσα στο 2013, τον αριθμό των από τη Δ.Ο.Υ. σε 120, από 290 που λειτουργούσαν το 2011.
Οι επιπτώσεις στους επαγγελματίες της Φωκίδας
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά αυτές οι αλλαγές για τον πολίτη και σε τι βαθμό θίγουν τους εργαζόμενους; Αυτά είναι δυο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Άμφισσας κ. Χατζηνικολάου, τα αιτήματα για διακανονισμό χρεών και έλεγχο ΦΠΑ μπορούν να κατατίθενται στη Δ.Ο.Υ. Άμφισσας και να διαβιβάζονται στη Λιβαδειά μέχρι τις 25 Ιουλίου. Μετά προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων.
Να διευκρινίσουμε ότι αρμοδιότητα του τμήματος ελέγχου είναι οι τακτικοί, προσωρινοί και προληπτικοί έλεγχοι ΦΠΑ, Ενώ το Δικαστικό είναι το τμήμα που διακανονίζει τα χρέη μετά από αίτημα του οφειλέτη, είτε προωθεί τη δικαστική τους διεκδίκηση. Ο κύριος όγκος της δουλειάς του όμως, είναι η εξυπηρέτηση του επαγγελματία σε επίπεδο διακανονισμού χρεών.
Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκαν πλείστα προβλήματα από το κλείσιμο της Εφορείας Λιδωρικίου. Τότε και τώρα, φαίνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι ιδιαιτερότητες, κυρίως στην προσβασιμότητα που παρουσιάζει η Φωκίδα και οι οποίες οφείλονται στο πολύ άσχημο οδικό δίκτυο.
Επιπλέον, πρέπει να προσμετρήσουμε ότι οι επαγγελματίες που θα θελήσουν να βγουν σε προσωρινό έλεγχο δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στην Φωκίδα και θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν στη Λιβαδειά, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία.
Ακόμη, σημαντικό είναι ότι η Άμφισσα είναι από τις λίγες πρωτεύουσες νομού που συνεχίζει να καταγράφει απώλειες σε υπηρεσίες. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας υποβαθμίζονται ραγδαία με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και αυτή η κατηφόρα φαίνεται να μην έχει τέλος.
Οι εργαζόμενοι
Στα Τμήματα Δικαστικό και Ελέγχου εργάζονταν τέσσερις εργαζόμενοι, όπου επειδή αφορούσε τη μετακίνησή τους σε άλλο νομό, τους δόθηκε η δυνατότητα επιλογής. Οι τρεις αποφάσισαν να πάνε στη Λιβαδειά και ο ένας να μείνει εδώ.
Ακόμη όμως και αν δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας παραρτήματος, αυτό θα έχει πλημμελή λειτουργία, αφού θα μπορεί μεν να πραγματοποιεί αυτοψίες και να συντάσσει έκθεση διαπίστωσης, την οποία θα αποστέλλει στη Λιβαδειά για να εκδώσει έκθεση ελέγχου που είναι και το βασικό σε αυτή την περίπτωση.
Έρχονται κι άλλες αλλαγές
Το Σεπτέμβριο αναμένονται και άλλες ριζικές αλλαγές, αφού θα εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη Διεύθυνση και δυο Τμήματα, κατά πάσα πιθανότητα, ενώ από τους 25 εργαζομένους που τη στελεχώνουν σήμερα, εκτιμάται ότι θα μειωθούν στους 10 με 15. Δεν αποκλείεται δε να έχουμε νέα αναδιάρθρωση το 2014.
«Σιγήν ιχθύος» από τους αιρετούς μας
Το εντυπωσιακό είναι ότι καθημερινά ο νομός μας υποβαθμίζεται, άνθρωποι απολύονται, υπηρεσίες κλείνουν, η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε απομακρυσμένο χωριό και χάνουμε την αυτονομία και αυτοεξυπηρέτησή μας στην περιοχή της Φωκίδας και κανένας δεν διεκδικεί το παραμικρό.
Η βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα ακολουθεί το «λαμπρό» παράδειγμα της προκατόχου της κ. Αφροδίτης Παπαθανάση ψηφίζοντας «ναι, σε όλα», στην οπισθοδρόμηση και τον κατήφορο του νομού.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώτα Γαζή, αν και κολλητή του κυβερνητικού συνεταίρου, για το μόνο που φαίνεται να αντιδρά και να ενδιαφέρεται ακόμη, είναι για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ενώ έβγαλε μια επιστολή, υποτίθεται διαμαρτυρίας, στην οποία το μοναδικό πράγμα που δεν έκανε ήταν να διαμαρτύρεται.
Η πιο εντυπωσιακή όμως στάση είναι αυτή Δημάρχου Νίκου Φουσέκη και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι μπορεί να έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα, αλλά είναι εντολείς της τοπικής κοινωνίας να προστατεύσουν τα συμφέροντά της, την πρόοδο και την ανάπτυξή της. Μας κάνει πολλή μεγάλη εντύπωση που αν και έγιναν τόσο σημαντικές μεταβολές στη Δ.Ο.Υ., αν και καταργούν ειδικότητες στο ΕΠΑΛ, δεν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει αυτή τη πολιτική και να διεκδικήσει την άρση των αδικιών. Βέβαια, αυτό το διάστημα είναι στην επικαιρότητα το θέμα των καταργήσεων υπηρεσιών των δήμων και δυσκολεύει την κατάσταση, αλλά αυτό δεν μπορέσει να αποτελέσει σε καμιά περίπτωση δικαιολογία για μη διεκδικητική στάση.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.