Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εδώ ή δόση, εκεί η δόση, πού είναι η δόση;


Η επιβράβευση που περίμενε η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της φαίνεται πως παίρνει παράταση και μάλιστα μεγάλη. Μια ημέρα μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή....
οι πληροφορίες για καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένει εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση, προσλαμβάνουν επίσημο χαρακτήρα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα μιλώντας στο Bloomberg τοποθετεί την απόφαση για την δόση στις 26 Νοεμβρίου. Από την πλευρά της η ΕΕ καλωσόρισε την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ αλλά παραπέμπει στην ψήφιση του προϋπολογισμού που θα είναι επίσης «χρήσιμη» ενώ η ΕΚΤ αποκλείει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Για την Ελλάδα η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε» ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.  
Bloomberg: Καθυστέρηση εβδομάδων

Για εβδομάδες θα καθυστερήσει η απόφαση για την βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε, τοποθετώντας μάλιστα στις 26 Νοεμβρίου την επικρατέστερη ημερομηνία για τη λήψη απόφασης για την καταβολή της δόσης. Πρόσθεσε ότι οι υπ. Οικονομικών περιμένουν την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας.

Ευχαριστημένοι αλλά δεν πληρώνουν οι ευρωπαίοι εταίροι

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα, και μαζί με την Ελλάδα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η ΕΕ καλωσόρισε την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικό βήμα», ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση. «Θυμάμαι ωστόσο ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013» δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση» πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, επισήμανε ο Ο' Κόνορ. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «τις ερχόμενες ημέρες».

Η διορία της 16η Νοεμβρίου

«Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα, έχει φτάσει στο μηδέν», διαμήνυε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης άμεσης έγκρισης των μέτρων για την καταβολή της δόσης. Μία μέρα μετά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το παρόν στο συμπέρασμα ότι τα λεφτά θα καθυστερήσουν.
Το επερχόμενο Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την περιβόητη εκταμίευση των 31,5 δις για την Ελλάδα, μία εξέλιξη η οποία είτε θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων οικονομική ασφυξία στη χώρα είτε απλώς θα εκθέσει την κυβέρνηση. «Θα ξεκουραστώ μετά τις 16 Νοεμβρίου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στις παραινέσεις των γιατρών όταν ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος με συμπτώματα υπερκόπωσης.
Πληροφορίες τις οποίες μετέδωσαν ανάμεσα σε άλλους οι Financial Τimes τοποθετούν την καταβολή της δόσης το Δεκέμβριο. Μάλιστα, από τη στάση παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών αφήνεται να διαφανεί ότι δεν αποκλείεται η τμηματική καταβολή των 31,5 δις, ενώ εξακολουθεί να πλανάται η προοπτική κατάθεσης των ποσών σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό.
Οι όποιες εξελίξεις θα κρίνουν την αξιοπιστία τόσο των Ευρωπαίων εταίρων, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.
Στο μεταξύ, στις 16 Νοεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 6 δις, τα οποία είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο για την κάλυψη ομολόγου που βρισκόταν στην κατοχή της ΕΚΤ.
Σημειωτέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την εκταμίευση της δόσης θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μέρες για να φτάσουν τα χρήματα στα ταμεία.
Ντράγκι: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την ελληνική βοήθεια

«Πολύ σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη χθεσινή υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη βουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «νομισματική χρηματοδότηση», η οποία προσκρούει στο καταστατικό της ΕΚΤ που απαγορεύει την χορήγηση άμεσης βοήθειας. Σημείωσε ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στη νέα ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό.

«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής». Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις.

«Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να δουν τι θα κάνουν τα κέρδη αυτά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις αποφάσισαν ήδη από τις αρχές του έτους να τα αποδώσουν στην Ελλάδα. «Η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια» κατέληξε.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.