Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ...

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα χωριά του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας!

Δυναμική αρχή έκανε ο νεοσύστατος και πολλά υποσχόμενος Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίτσας «Τρίτεια», με μία πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως χρήσιμη, για τον Δήμο μας, πρωτοβουλία. ....

Κατόπιν ενεργειών του, πενήντα φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μαζί με τους Καθηγητές τους, βρέθηκαν κοντά μας από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 έως και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024. Μία πρωτοβουλία άξιας συγχαρητηρίων που στηρίζεται στη συνεργασία και αποδεικνύει ότι ακόμη κι ένα μικρό χωριό, όπως η Παναγίτσα, μπορεί να προωθήσει μεγάλες ιδέες!

 

Σκοπός της παρουσίας τους στις Δημοτικές Κοινότητες της Ελάτειας, της Αμφίκλειας, της Παναγίτσας και της Τιθορέας ήταν η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης, προκειμένου να προβάλουν τις αρχιτεκτονικές αξίες που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα  των οικισμών του Δήμου μας. Το κόστος διαμονής τους ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο Σύλλογος «Τρίτεια», ενώ ο Δήμος κάλυψε τη διατροφή τους και την παροχή κάθε αναγκαίας διευκόλυνσής τους.

 

Σύμφωνα με την πολύχρονη εμπειρία του Ε.Μ.Π., τα συμπεράσματα και τα οφέλη των εκθέσεων των εργασιών αυτών είναι σημαντικά, τόσο ως ουσιαστική συμβολή στην κωδικοποίηση και καταγραφή της παράδοσης του τόπου, όσο και ως προς την κατάρτιση ενός αρχείου ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Οι μελέτες που θα προκύψουν από την παραπάνω δράση, θα αναρτηθούν και θα εμπλουτίσουν το ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π,  το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στην ιστοσελίδα: http://5a.arch.ntua.gr/. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των μελετών, θα διοργανωθούν, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, εκθέσεις και ημερίδες, όπου θα παρουσιαστεί η Αρχιτεκτονική  Κληρονομιά της περιοχής.

 

Οι φοιτητές του Ε.Μ.Π. είχαν αναπτυχθεί σε τέσσερεις ομάδες (μία ομάδα ανά οικισμό) και προέβησαν σε καταγραφή και σχεδιαστική αποτύπωση. Ανοίξαμε τις πόρτες των παλιών σπιτιών και τους αφήσαμε να δουν, να μελετήσουν και να καταγράψουν όλα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Εξάλλου, είναι όμορφο να γεμίζουν τα χωριά μας από νέους ανθρώπους, οι οποίοι μας βοηθούν να "δούμε" τον τόπο μας μέσα από τα δικά τους μάτια...





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια θα πρέπει να είναι επώνυμα