Το Σάββατο 10 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Σεργιάνι στην παράδοση". ....
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Λαογραφικός - Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας "Η Δαδιώτικη Εστία". Συμμετείχαν
- Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλεσίνας
- Χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μακρακώμης
- Χοροστάτες Λαμίας
- Μουσικός Όμιλος Στυλίδας
- Λαογραφικός - Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας "Η Δαδιώτικη Εστία"
Δόθηκαν φυσικά αναμνηστικά δώρα στους συλλόγους οι οποίοι συμμετείχαν.
Φέτος τιμήθηκε ο πρόωρα χαμένος Δ. Βασιλείου, πρώην Λυκειάρχης, παλιός πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου και με μεγάλη προσφορά στο χώρο.
Η Πρόεδρος της ¨Δαδιώτικης Εστίας¨ Ελένη Γιαλούρη για την προσφορά του αείμνηστου Δημήτρη Βασιλείου
¨Απόψε είναι μια βραδιά ξεχωριστή γιατί τιμούμε τον αείμνηστο Δημήτρη Βασιλείου, πρώην Πρόεδρο του Λαογραφικού μας Συλλόγου, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από κάποιους μήνες.
Ο Δημήτρης βασιλείου υπηρέτησε ως διευθυντής Λυκείου της πόλης μας, διετέλεσε και πρόεδρός μας από το 2000 μέχρι τις αρχές του 2006.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του φρόντισε για τη διάσωση και την διάδοση των ηθών και των εθίμων της πόλης και του Δήμου μας καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.
Ταξίδεψε με τα χορευτικά σ’ όλη την Ελλάδα.
Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Μουσείου Άρτου της πόλης της Αμφίκλειας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003.
Πάλεψε με νύχια και με δόντια, η επιμονή του και η υπομονή του έφερε αυτό το αποτέλεσμα, ούτως ώστε σήμερα το Μουσείο Άρτου να είναι το Μονογραφικό Μουσείο σ’ όλη την Ελλάδα.
Εγκεκριμένο από την Ακαδημία Αθηνών που η φήμη του ξεπερνάει και τα όρια του Ελλαδικού χώρου.
Πρωτοστάτησε για τη διατήρηση των στοιχείων της παράδοσης στον παραδοσιακό οικισμό της Αμφίκλειας στις βρύσες π.χ. της χορευταριάς. Καθώς και στη διάσωση των παλαιών τοξοτών γεφυρών, όπως το παλαιό γεφύρι στο κομοπύλι
Το μεγαλύτερο επίτευγμά του το οποίο εξύψωσε τον χαρακτήρα του στην τοπική κοινωνία μας, είναι ότι εργάστηκε ακόπως εκπονώντας την ιστορική μεταπτυχιακή του μελέτη – έρευνα, καταφέρνοντας μέσα από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες να συλλέξει αποδείξεις ώστε να καθιερωθεί η μέχρι τότε άτυπη εκδήλωση για τη μάχη του Δαδιού, ως επίσημη τοπική γιορτή.
Όλα τα στοιχεία της έρευνάς του, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους τοπικούς και κρατικούς φορείς, περιέχονται στο έργο του «1821 – 1822. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ευρύτερης περιοχής του Δαδιού». Δήλωνε Ιστορικός ερευνητής με περηφάνεια, και ήταν, γιατί αυτό το φανερώνουν τα γραφόμενά του.
Βοηθοί του σε αυτή την προσπάθειά του, ο σημαντικός συντοπίτης μας Ιστορικός ερευνητής Ιωάννης Σκορδάς, η σύζυγός του Ευγενία Πανουργιά, όλα τα μέλη του συλλόγου μας. Συμπαραστάτης της επίτευξης αυτού του στόχου και αρωγός της πραγματοποίησης η Δημοτική αρχή της πόλης μας. Μάλιστα ο Δημήτρης Βασιλείου ανέλαβε να διαμορφώσει τον χώρο βόρεια από το εξωκλήσι της παλαιάς Αγίας Τριάδας. Εκεί στήθηκε κατάλληλος βράχος και διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος ώστε να καταστεί εύκολη η πρόσβαση στο μνημείο. Μάλιστα κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε εκεί μαρμάρινη ενημερωτική στήλη ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης την ιστορία του. Από την 25η Νοεμβρίου 2018 που έγινε η πρώτη επίσημη εκδήλωση, κάθε χρόνο στο χώρο της παλαιάς Αγίας Τριάδας όπου διεξήχθη η μάχη των Ελλήνων με τους Τούρκους στην οποία, κατά την παράδοση έχασε το σπαθί του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος – γίνεται τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.
Ο ίδιος εξηγούσε κάθε φορά στους παρευρισκόμενους τη σημασία της μάχης μεταξύ των οποίων ήταν και μαθητές του Λυκείου της πόλης μας το οποίο διηύθυνε.
Μπορεί να μην γεννήθηκε στο Δαδί όμως το αγάπησε.
Ήταν διορατικός, σταράτος, ντόμπρος, ο λόγος του τεκμηριωμένος και τα επιχειρήματά του ακλόνητα.
Αγέρωχος – Λεβέντης – Άρχοντας.
Δημιούργησε μια υπέροχη οικογένεια που πρέπει να καμαρώνει γι’ αυτόν. Γι’ αυτό, αυτό το αφιέρωμα σ’ αυτόν ας κλείσει με ένα τραγούδι που ταιριάζει στο Δημήτρη στο δικό μας ¨Μίμη¨.
Ελπίζω να είσαι χαρούμενος εκεί που είσαι, για εμάς είσαι ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος θα τον θυμάται για πάντα και θα τον τιμά για πάντα, γι’ αυτό απονέμει στην οικογένειά του μια αναμνηστική πλακέτα ως ¨φόρο τιμής¨ στην προσφορά του στη « Δαδιώτικη ΕστίỨ.
Σεργιάνι στην παράδοση - Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας ΦΩΤΟ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.