Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

«Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου» - ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στο Φαράγγι της Τιθορέας (Χαράδρα Βελίτσας).

Ο Εκ πολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ), η ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ και ο Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ), στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης «Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου» του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, πραγματοποίησαν την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024, ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στο Φαράγγι της Τιθορέας (Χαράδρα Βελίτσας)....


Η συντονισμένη δράση των συλλόγων  έγινε για να στείλει ένα ηχηρό ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την  καταστροφή του Πανέμορφου Φυσικού Περιβάλλοντος της Τιθορέας από τυχόν εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Οι ορειβάτες ανέδειξαν με την επιτόπια δράση – πεζοπορία την ολοσχερή καταστροφή του δάσους από τη σχεδιαζόμενη διάνοιξη δρόμου προς την υδροληψία, κατασκευή τσιμεντένιου φράγματος στο φαράγγι και από τη διάνοιξη ορύγματος για τον αγωγό της υδροηλεκτρικής μονάδας που επιχειρείτε να γίνει στα 160 μέτρα από τον οικισμό της Τιθορέας.

Οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριού με το σύνθημα ΟΧΙ στην εγκατάσταση του Υδροηλεκτρικού στο Φαράγγι της Τιθορέας, ανέβηκαν στον Πλατανάκο και από εκεί περπατώντας στο μονοπάτι κατέβηκαν και περπάτησαν στο επιβλητικό Φαράγγι. Έφτασαν στης «Εκκλησιάς το Μύλο», παλιός Νερόμυλος Τιθορέας, κηρυγμένο μνημείο προβιομηχανικής εποχής, που βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι. Στη συνέχεια έφτασαν στον Αι Γιάννη και αγνάντευσαν τη Σπήλια του Οδυσσέα Ανδρούτσου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από εκεί πήραν το μονοπάτι, διέσχισαν και απόλαυσαν το πανέμορφο δάσος με τα αιωνόβια δέντρα Κεφαλληνιακής ελάτης και ενδημικά φυτά της περιοχής Natura 2000 και έφτασαν στα ΔΙΠΟΤΑΜΑ σημείο που μαζεύονται τα νερά από τις πηγές ΤΡΥΠΗ και ΠΟΤΙΣΤΗΔΕΣ

Η επιστροφή ήταν λίγο δύσκολη, λόγω της μεγάλης ζέστης που είχε. Όμως δεν έλειψε ο ενθουσιασμός και τα θερμά σχόλια για την πεζοπορία που είχε μόλις ολοκληρωθεί. Η χωμάτινη πλατεία της Τιθορέας με τον αιωνόβιο πλάτανο αποζημίωσε τους ορειβάτες προσφέροντας δροσιά και φαγητό.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.