Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 26 Ιουνίου...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ; Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2024 - Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου - ΦΩΤΟ

Τέσσερες εξορμήσεις στη φύση και μια εσπερίδα ήταν οι φετινές δράσεις μας για την εβδομάδα περιβάλλοντος....

 Κυριακή 2 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε πεζοπορία στο Φαράγγι της Τιθορέας (Χαράδρα Βελίτσας) στέλνοντας ένα ηχηρό ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την καταστροφή του Πανέμορφου Φυσικού Περιβάλλοντος της Τιθορέας από την εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Συνοδοιπόροι μας, ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ) και η ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ 

 Δευτέρα 3 Ιουνίου, συνεχίσαμε με  πεζοπορία  ξενάγηση  καθαριότητα  ενημέρωση, στον Ξηριά Λαμίας, με τους μαθητές του 18ου Δημοτικού σχολείου. Μια ακόμη επίσκεψη στην περιοχή, κουβεντιάζοντας με τους μικρούς μας φίλους και τους εκπαιδευτικούς τους τις προοπτικές ανάπτυξής της, άλλα και τις προτάσεις μας για ανάδειξη της παλιάς δεξαμενής ύδρευσης της πόλης και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για περιπατητές και επισκέπτες αλλά και για την μετατροπή του Ξεριά σε βοτανικό κήπο και ποδηλατοδρομές εκατέρωθεν της κοίτης, για να ενσωματωθεί το ποτάμι στην Λαμία. Μιλήσαμε για τους κίνδυνους από καταπατήσεις που απειλούν ακόμη την περιοχή αλλά και για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που θέτουν το περιβάλλον σε κίνδυνο.

 Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε Εσπερίδα με θέμα "Το νερό ως κοινωνικό αγαθό", στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Ένα βροντερό και ξεκάθαρο "ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση" του, ακούστηκε απ’ όλους μας. 

Συνδιοργανωτές αυτή τη φορά είχαμε το Σύλλογο εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας και το Κάστρο Αλληλεγγύης και προσκεκλημένους ομιλητές  τον κο Κώστα Νικολάου Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, τ. Επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ , τον κο Παύλο Δραγκόλα Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και τον κο Βαγγέλη Γαλανόπουλο Κάτοικο Σταγιατών Πηλίου

 Πέμπτη 6 Ιουνίου, συνεχισαμε με  πεζοπορία ξενάγηση καθαριότητα ενημέρωση, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 23ο Δημοτικού σχολείου, στο περιαστικό άλσος της Μεγάλης Βρύσης . Ένα πανέμορφο καταπράσινο χώρο, στην ανατολική είσοδο της πόλης μας που χρήζει προστασίας και ανάδειξης. Εδώ μπορούν να γίνουν καθιστικά, παιδική χαρά σε άλλη θέση και όχι κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης για να αποτελεί ο χώρος πνεύμονα ζωής και αναψυχής. Ένας χώρος που θα αποδοθεί όχι μόνο στους κατοίκους την συνοικίας αλλά και της Λαμίας. Παρόντες όλοι οι φορείς, ο Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας κος Κοτρώνης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαμιέων, εντεταλμένος σύμβουλος κ Ψειρόπουλος, το συμβούλιο της Δ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μ.ΒΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κ Ζιάκας αλλά και ο Πρόεδρος της όμορης Δ.Κ Αγ. Παρασκευής κ. Σταύρου. Όταν όλοι μαζί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον τόπο τους είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αλλάξει όψη η περιοχή. 

και τελειώσαμε το 

 Σάββατο 8 Ιουνίου, με έναν υπέροχο περιβαλλοντικό περίπατο στο Γοργοπόταμο. Έναν Ιστορικό χώρο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απ' όπου υδρεύεται η Λαμία μας.

Σε συνεργασία με το τμήμα εθελοντισμού του Δήμου Λαμιέων, συλλόγους τις περιοχής και δεκάδες φίλους μας κάθε ηλικίας, περπατήσαμε κάτω από την ιστορική γέφυρα, κατά μήκος του ποταμού, μέχρι τις πηγές ύδρευσης. 

Το μέλος μας και στέλεχος της Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας κ Μηλιωρίτσας, μας μύησε στην ιστορία ύδρευσης από το 1930, απ’ όπου  η πόλη μας υδρεύεται με νερό άριστης ποιότητας και ποσότητας, πηγάζοντας από το βουνό της Οίτης.

Μιλήσαμε για τις απειλές που δέχεται η περιοχή από τα σχεδιαζόμενα 5 μικρά υδροηλεκτρικά στο Γοργοπόταμο, την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής για τουριστικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και για την προοπτική αναγνώρισης της περιοχής ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που θα έδινε άλλη προοπτική και προστασία της περιοχής.

Δύναμη μας είστε εσείς, φορείς, σύλλογοι, τα δεκάδες μέλη και φίλοι που 32 χρόνια τώρα μας αγκαλιάσατε και εμπιστεύεστε τον ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ και τις δράσεις του.

Συνεχίζουμε με νέες εξορμήσεις και συγκροτώντας ομάδες πυροπροστασίας όπως κάθε χρόνο, θέλοντας να σώσουμε ότι απέμεινε από το φυσικό μας περιβάλλον που είναι σε κίνδυνο και ζητά από μας ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ


Σας περιμένουμε όλους στην παρέα μας.

Ν’ αγαπάς την ευθύνη

να λες εγώ, εγώ μονάχος μου

θα σώσω τον κόσμο.

Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.


*Νίκος Καζαντζάκης






























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου