Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός ύψους 27 εκ. € στο Δ. Αμφίκλειας-Ελάτειας - Σοβαρό “αγκάθι” το χρέος στη ΔΕΗ!


 Στη ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι σε κακοδιαχείριση απέδωσε την οφειλή των 2,3, εκ. € η Αθ. Στιβακτή, η οποία δεσμεύτηκε σε απόσβεση σε βάθος επταετίας, κάτι που αμφισβητεί ο Δ. Ζελιαναίος. ....Ενστάσεις για την ύδρευση, τους συνεργάτες στην “Αμφικτιονία” και την τουριστική προβολή από την αντιπολίτευση, που τόνισε πως θα προσβάλλει τον προϋπολογισμό

 

Με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας ψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης ο προϋπολογισμός του 2024 στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας. Ένας προϋπολογισμός που αποτελεί τον υψηλότερο στην ιστορία του Δήμου (27 εκ. €) αλλά και με πολλούς προβληματισμούς και ακόμα περισσότερες ενστάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

 

Οι ενστάσεις

Επανειλημμένες ήταν οι ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας μεταξύ άλλων θεμάτων για τους εργαζόμενους στην “Αμφικτιονία”, με την πλευρά της δημοτικής Αρχής να κάνει λόγο όχι για εργαζόμενους αλλά συνεργάτες από το συγκεκριμένο φορέα, ενώ τονίστηκε ότι τα ονόματα θα χορηγηθούν στην αντιπολίτευση εγγράφως.

Επίσης, τη συνεδρίαση της δημοτικής αντιπροσωπείας απασχόλησε το ζήτημα των τελών της ύδρευσης και των δεσμεύσεων λογαριασμών για σχετικές οφειλές, καθώς και το αν τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό είναι δυνατό να εισπραχθούν ή αν θα αναγκαστεί ο Δήμος προσεχώς να οδηγηθεί σε παραγραφές τέτοιων χρεών.

Παράλληλα, προβληματισμός καταγράφηκε και για την τουριστική προβολή του Δήμου, καθώς “το ποσό των 3.000 € είναι ανεπαρκές για ένα Δήμο που θέλει να λέγεται τουριστικός, τη στιγμή που σε σημεία-βιτρίνα της Αμφίκλειας υπάρχουν χωματερές”. Τη θέση αυτή επιχείρησε να αντικρούσει η Δήμαρχος, σημειώνοντας πως τα σχετικά κονδύλια ανέρχονται στς 16.000€, ενώ “αναμένονται επιπλέον χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό από την ΠΕΔ και την Περιφέρεια”, όπως σημείωσε η Αθανασία Στιβακτή.

 

Το χρέος προς τη ΔΕΗ

Το μείζον ζήτημα εντούτοις που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση ψήφισης του προϋπολογισμού του 2024 στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας ήταν το υπέρογκο χρέος προς τη ΔΕΗ, θέμα για το οποίο έθεσε ερώτηση ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Δημήτρης Ζελιαναίος, ζητώντας να πληροφορηθεί το ύψος του -στα 2,3 3κ. € το προσδιόρισε η Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας, Παναγιώτα Σεφερλή- με σχετική ερώτηση προς τη Δήμαρχο.

“Η οφειλή οφείλεται αποκλειστικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία διπλασίασε το κόστος του ρεύματος και πλήττει πολλούς άλλους δήμους, και σε καμία περίπτωση σε κακοδιαχείριση. Αναμένουμε το συμψηφισμό που γίνεται από το Υπουργείο με τη δημοπράτηση του φωτοβολταϊκού μας και το net-metering”, απάντησε αρχικά η επικεφαλής της δημοτικής Αρχής, για να προσθέσει: Είμαστε βέβαιοι ότι σε 6-7 χρόνια το χρέος θα έχει αποσβεστεί, ενώ διεκδικούμε, με άλλους δήμους της χώρας, και ρύθμιση από το Υπουργείο”.

Ο Δ. Ζελιαναίος αμφισβήτησε τη δυνατότητα συμψηφισμού παλαιών οφειλών μέσω του net metering. “Τα 2,3 εκ.€ θα έπρεπε να αναγράφονται στον προϋπολογισμό, διαφορετικά συνιστούν απόκρυψη στοιχείων και καθιστούν μη εφικτό τον προϋπολογισμό”, υπογράμμισε.

Αντίθετα, η Αθ. Στιβακτή επισήμανε πως είναι εφικτός ο συμψηφισμός σε όψος 350.000 €, “κάτι που θα μας επιτρέψει να αποσβέσουμε το συγκεκριμένο χρέος σε έξι με επτά χρόνια”, όπως είπε, για να απαντήσει ο Δ. Ζελιαναίος “εδώ θα είμαστε, για να το δούμε”.

 

Οι τοποθετήσεις

“Ο προϋπολογισμός είναι το σημαντικότερο θέμα της χρονιάς. Με τις ερωτήσεις που κάναμε κρίνουμε ότι ο προϋπολογισμός έχει ανακριβή στοιχεία. Εμείς τον καταψηφίζουμε και θα είμαστε εδώ στις αναμορφώσεις για να το συζητήσουμε ξανά με εμπεριστατωμένο τρόπο”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

“Όπως παραδέχτηκε πιο πριν και η κα. Σεφερλή, αν ο προϋπολογισμός αποτύπωνε την πραγματική εικόνα των οικονομικών του Δήμου, δεν θα μπορούσε να συνταχθεί. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, ως συνέχεια και των οικονομικών αποτελεσμάτων των προηγούμενων ετών, είναι ανειλικρινής και δεν μπορεί σε τίποτα να βοηθήσει στην εξέλιξη του Δήμου. Προφανώς τον καταψηφίζουμε και θα τον προσβάλουμε”, τόνισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λουκάς Σχοινάς.

“Βλέπω έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το Δήμο. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, για πρώτη φορά στο Δήμο μας ψηφίζεται τόσο μεγάλος προϋπολογισμός. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να “βάλει πλάτη” και στη θεωρία και στην πράξη”, ανέφερε από την πλευρά του ο Θανάσης Βαφειάς.

“Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του Δήμου. 27 εκ. € από τα οποία τα 15 εκ. € είναι έργα. Αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά με σκληρή δουλειά, αξιοκρατία και διαφάνεια. Το αν έχουμε στόχο το έκρινε ο κόσμος στις εκλογές. Ο προϋπολογισμός μας έχει και στόχο και όραμα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε”, σημείωσε στη δική της σύντομη καταληκτική τοποθέτηση η Αθ. Στιβακτή.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου