Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Κλείνει αιφνιδιαστικά σε δέκα μέρες το τραπεζικό κατάστημα της Πειραιώς στην Αμφίκλεια!!!!

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Απρόσμενο δωράκι της Τραπέζης Πειραιώς στον τόπο μας για τις 7 Δεκεμβρίου!!! Χριστουγεννιάτικα και γιορτινά .....

Ποιος το περίμενε!! Διαβάζω και ξαναδιαβάζω και ερμηνεία δεν δίνω. Εκπλήσσομαι με την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να μας στερήσει; απ το επόμενο κιόλας δεκαήμερο , την παρουσία της στο Δαδί . Αναπάντεχη η εξέλιξη αυτή και πέραν λογικής ο τρόπος εξαγγελίας τού κοντογιορτινού «μποναμά».

Αφιέρωσα πολύ χρόνο , έψαξα επισταμένα όλες τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της Πειραιώς για επερχόμενα κλεισίματα τραπεζικών καταστημάτων της και πουθενά ΔΕΝ είδα να αναφέρεται η Αμφίκλεια . Ρώτησα φίλους σχετικούς , μήπως κάτι μου ξέφυγε εμένα και ουδείς μου είπε ότι είχε πέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο.

Απορώ λοιπόν δικαίως , πως έτσι αιφνιδίως εν κρυπτώ και παραβύστω , λαμβάνονται αποφάσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν αναστάτωση και προβλήματα στην συνηθισμένη εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής λόγω τού αιφνιδίου της απόφασης. Αλλά και έντονες αντιδράσεις απ` ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ που μεθοδεύτηκε το κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας . Σαββατοκύριακο , κεραυνοβόλα , μόλις εντός δεκαημέρου , απροειδοποίητα εντελώς και λίγες μόνο μέρες προ της μεγάλης Χριστουγεννιάτικης γιορτής και της αλλαγής του χρόνου.

Απ` την Παρασκευή αργά το απόγευμα , στην είσοδο της Πειραιώς στο Δαδί έχει ήδη αναρτηθεί σύντομο πληροφοριακό σημείωμα ( φωτογραφία του οποίου επισυνάπτω στο τέλος ), που ανακοινώνει την ενέργεια αυτή , προσδιορίζοντάς την για τις 7 / 12 / 2023 !!!

Μας «ευχαριστεί» μάλιστα η τράπεζα για την συνεργασία ( δεν ξέρω αν εννοεί την μέχρι τούδε!! ή την πιθανόν αναμενόμενη αποδοχή και συναίνεσή μας στο εξαγγελλόμενο κλείσιμο , πάντως αυτό το δεύτερο μάλλον ως ατυχής και ειρωνική έκφραση θα μπορούσε να εκληφθεί ). Και διευκρινιστικά μάς πληροφορεί ότι απ` την συγκεκριμένη ημερομηνία οι τραπεζικές εργασίες του καταστήματος Αμφίκλειας μεταφέρονται στην Λαμία !!! Ορθά -κοφτά , τελεσίδικα….. αιφνίδια , άτσαλα . 

Παρά τις συντακτικές ατέλειες του αναρτημένου σημειώματος που δημιουργούν ασάφειες και συνειρμούς , το συμπέρασμα είναι ότι το κατάστημα της Πειραιώς μαζί και το προσωπικό της , την δεκάτη από σήμερα ημέρα , «χαιρετούν» την Αμφίκλεια μετά από περίπου 70 και πλέον ίσως χρόνια (αν δεν κάνω λάθος ) αδιάλειπτης λειτουργίας στο Δαδί (είτε ως «πρακτορείο» τραπεζικών διευκολύνσεων στην αρχή , είτε μετά ως Αγροτική , είτε στη διάδοχη κατάσταση ως Τράπεζα Πειραιώς ), εξυπηρετώντας τον επιχειρηματικό και κυρίως τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και ως κάποια εποχή και την ασφαλιστική αγορά.

Προ έτους ανάλογο κλείσιμο , αλλά προγραμματισμένο όμως και συμπεριλαμβανόμενο τότε σε δύο δημοσιευμένους καταλόγους της Πειραιώς με τα προς κλείσιμο καταστήματα , είχε ανακοινωθεί και για το υποκατάστημα Κάτω Τιθορέας. Επιχειρήθηκε και ανακοινώθηκε το κλείσιμό του δύο φορές , χωρίς όμως και να γίνει. Κατόπιν προσωπικής

παρέμβασης , -όπως έγινε γνωστό- , του πρώην Υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του Νομού μας κ. Χρήστου Στα`ι`κούρα , παρατάθηκε επ` αόριστο η λειτουργία του και στάλθηκε στις Ελληνικές καλένδες η απόφαση κατάργησής του!! Με υπαρκτή και διαρκή όμως η αλήθεια είναι , την ανησυχία για το μέλλον του , καθότι τα ταξίματα

Από τότε μέχρι τώρα , μεσολάβησαν : οι εθνικές εκλογές και μετά οι Περιφερειακές και Δημοτικές. Oι πολιτικές άμυνες έκτοτε προφανώς αμβλύνθηκαν , οι εξελίξεις έτρεξαν και μεθοδευμένα στον ένα ή τον άλλο βαθμό , μάς ξημέρωσε αίφνης το κλείσιμο του καταστήματος της Αμφίκλειας που εξυπηρετεί ευρύτατες περιοχές Φθιώτιδας και Φωκίδας!!

Που ουδέποτε (επισημαίνω) συμπεριλαμβανόταν σε προγράμματα και λίστες καταργήσεως καταστημάτων ως τα χθές!!! Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον τι συνετέλεσε ως την σημερινή αναπάντεχη απόφαση και την ανατροπή των δεδομένων??

Δεν θα προχωρήσω στα συμπεράσματα που οδηγούμαι με βάση τα εικαζόμενα . Δεν το βρίσκω σωστό χωρίς την ολοκληρωμένη γνώση περί του θέματος . Από αύριο και άμεσα ας φροντίσουμε όλοι να πληροφορηθούμε τα σχετικά με το ζήτημα . Με επιμονή , μεθοδικότητα και ψυχραιμία .

Οι εποχές όντως αλλάζουν , οι τεχνολογίες επιβάλουν άλλη τραπεζική αντίληψη στην εξυπηρέτηση προσώπων και επιχειρήσεων . Η μείωση τραπεζικών καταστημάτων υπαγορεύεται απ` την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, αλλά και την ψηφιακή διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως αξιοποιώντας την τεχνολογία . Περνάμε σε μιά νέα εποχή που έρχεται με γρήγορο βηματισμό και μάς καλεί και υποχρεώνει να προσαρμοστούμε .

Δεν μας αρέσουν οι αλλαγές , αυτό είναι γεγονός. Αλλά είναι αναπόφευκτες και θα συμβούν. Και η προσαρμογή μας σ` αυτές δεν πρέπει να εμποδίζεται , να χρονοτριβεί και να αμφισβητείται από μη σοβαρούς και ικανούς λόγους .

Αυτό όμως που ΔΕΝ πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άγαρμπα , αιφνιδιαστικά και ανατρεπτικά , είναι ο σεβασμός στον πολίτη. Που επιβάλει τον διάλογο , την πειστική επιχειρηματολογία , την κατανόηση των αναγκών του και των επιφυλάξεών του για κάθε καινούργια αλλαγή στη ζωή και στις συνήθειές του , που μεταβάλλουν ή και δυσκολεύουν την καθημερινότητά του και την εξυπηρέτηση του.

Κι αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση του φορέα των αλλαγών (οικονομικού , θεσμικού , διοικητικού ή οποιουδήποτε άλλου ) όπως πχ τώρα με την περίπτωση της Πειραιώς , που αποφασίζει δίχως συνυπολογισμό των παραπάνω το «λουκέτο» στο κατάστημα του Δαδιού. Αλλά και της πολιτικής ηγεσίας βεβαίως , αφού αποδεδειγμένα κι ως ΔΕΝ όφειλε , επιβάλλει την θέληση και την άποψή της στη μιά ή στην άλλη περίπτωση κατά τα εικαζόμενα κομματικά της συμφέροντα και τις εκλεκτές πολιτικές «συγγένειες» με πρόσωπα και ‘’περιοχές’’!!

Κλείνω το σημερινό σύντομο σημείωμα ( που σκοπό είχε κυρίως να ενημερώσει για τα επερχόμενα ), επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να απαιτηθεί απ όλους μας να δικαιολογηθεί επαρκώς η ‘’σκοτεινή’’ αυτή απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος Αμφίκλειας. Και μάλιστα κατά τον τρόπο που μεθοδεύτηκε και που ασφαλώς είναι απαράδεκτος , αντιδεοντολογικός και σοκαριστικός για τους εντελώς ανυποψίαστους συμπολίτες μας!!! Δεν νομίζω πως υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στη χώρα. Κλείσιμο δηλαδή τραπεζικού καταστήματος χωρίς προηγούμενη συμπερίληψη σε δημοσιευμένη λίστα καταστημάτων προς κατάργηση και ικανό χρόνο προσαρμογής !!!!

Θα έχουμε μάλλον να πούμε πολλά στο επόμενο διάστημα. Προς ώρας όμως ας επιστρατεύσουμε υπομονή , να ενημερωθούμε πρώτα ως οφείλουμε εκτενέστερα και λεπτομερέστερα

.Το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» της Πειραιώς ας έλλειπε. Δεν μας χρειαζόταν , δεν μας χαροποίησε. Αλλά αντίθετα μας προβλημάτισε πολύ και ασφαλώς μας θύμωσε γιατί μας θύμισε πως στην Ελλάδα των καιρών μας η αυθαιρεσία , ο αιφνιδιασμός , η αγνόηση του πολίτη των αναγκών και των προβληματισμών του , ο πολιτικαντισμός και ο «υπολογισμός» που δεν ανέχεται την λαϊκή γνώμη ούτε την κατανοεί , είναι καθεστώς. Δεν ενδιαφέρεται για συναίνεση και συνεννόηση που πετυχαίνονται μόνο με διάλογο , διαύγεια προθέσεων και επιδιώξεων , παράθεση πειστικών επιχειρημάτων και πρωτίστως καλή διάθεση για ‘συνάντηση’ σε κοινά σημεία. Κατανοητά και αποδεκτά απ` όλες τις πλευρές και κυρίως απ  τις δοκιμαζόμενες και θιγόμενες ( σαν τη δικιά μας τώρα ), που θα οδηγούν σε διεξόδους και αποδεκτές λογικές λύσεις .

Γιατί έτσι μόνο κτίζονται συναινέσεις και θεμελιώνεται η εμπιστοσύνη που βοηθά τις λύσεις. Και δεν απαιτούνται παρά μονάχα λογική , σεβασμός και κατανόηση .

Καλημέρα –Καλή εβδομάδα .


Γρηγορείτε.


Ούτε μιά μέρα χαμένη για την απαραίτητη ενημέρωση περί του ζητήματος .

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

 

2 σχόλια:

  1. Εκλογές τέλος, υποσχέσεις τέλος, κλασικό μοντέλο εξαπάτησης,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. YSTERA... μην απορούμε για την συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση των παραπαρνασσιων οικισμών. Αυτή είναι η Ελλάδα που ευαγγελίζονται για την οικονομική της ανάκαμψη μετά τα μνημόνια και τους καλούς οικονομικούς δείκτες της, αγνοώντας ότι... όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι...όπου άνθρωποι οι επί 4 φορές συμβάλλοντες στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η ΄΄περί ου΄΄, ευχαριστούσα με το κλείσιμο της,τους πελάτες της καθημαγμένης σε όλους τους τομείς περιοχής......Τα χειρότερα έπονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή