Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ας το κάνουμε κάπως «αλλιώς» τα φετινά Χριστούγεννα στο Δήμο μας…….


 Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Προοίμιο : Όσοι θελήσετε να διαβάσετε το σημερινό σημείωμα και συμφωνείτε με την πρόταση που αναπτύσσεται , χρήσιμο θα ήταν να βοηθήσετε στην υλοποίησή της .....

***Τα τέσσερα- πέντε τελευταία χρόνια , ανελλιπώς τέτοια εποχή όπως ίσως κάποιοι προσεκτικοί θυμόσαστε , γράφουμε, ξαναγράφουμε και επίμονα επανερχόμαστε σε μιά γνωστή σε πολλούς  φίλους  πρόταση, που έχει να κάνει με τα Χριστουγεννιάτικα  Ελατάκια  που προμηθεύεται ο Δήμος μας για να στολίζουν και να ομορφαίνουν στις γιορτινές μέρες τούς κεντρικούς «εμπορικούς» δρόμους και τις πλατείες των χωριών μας.

Επισημαίνουμε  κάθε φορά , πόσο  αντιπεριβαλλοντικό , αντιοικονομικό εν τέλει αλλά και καθόλου συνετό δεν είναι , να προμηθευόμαστε Χριστουγεννιάτικα  δεντράκια «νεκρά» , κομμένα στη βάση τού κορμού τους , στερημένα από ζωή , θεωρώντας προφανώς την λύση αυτή ως οικονομικότερη και βολικότερη. Αυτή την πρακτική βεβαίως δεν την προτιμούν ευτυχώς οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας , αντιμετωπίζοντας  αυτό το θέμα του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου  με διαφορετική αντίληψη. Ωστόσο όμως υπάρχουν και μερικοί  μεταξύ των οποίων δυστυχώς και ο δικός μας , που την έχουν  «συνήθειο» !!! 

Τοποθετούμε  αυτά τα ελατάκια δεξιά κι αριστερά στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους  κι η ομορφάδα τους έτσι στολισμένα και φωταγωγημένα που τα βλέπουμε , μάς φτιάχνει την Χριστουγεννιάτικη διάθεσή μας ακόμη πιο γιορτινή. Κι αφού  προσπεράσουν οι μέρες της γιορτής , τα ξεψυχισμένα πιά αυτά δεντράκια τα πετάμε (εμείς οι κατά τα άλλα περιβαλλοντικά ευαίσθητοι όπως συχνά ισχυριζόμαστε) ως άχρηστο πλέον υλικό στις χωματερές ή κι όπου αλλού βολεύει. Δεν νομίζετε πως είναι κρίμα να ενεργούμε έτσι , ενώ θα μπορούσαμε κάπως αλλιώς και ωφελιμότερα για τον τόπο να κάνουμε??

Φέτος  οι Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες αργίες ( διακοπές ) είναι κατά συγκυρία πολυήμερες ( πενθήμερα και τετραήμερα ). Οπότε πολλοί συμπατριώτες μας ετεροδημότες αλλά κι άλλοι άνθρωποι που θα αναζητήσουν  προορισμούς  για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους , διαφαίνεται ( λόγω και της μεγάλης ακρίβειας των καιρών που δυσκολεύει άλλες πιο κοσμοπολίτικες  επιλογές ) ότι θα προτιμήσουν  να  περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες εδώ στα πατρικά τους και στα χωριά μας. Και επειδή ο τόπος μας πλεονεκτεί ως προς τις αποστάσεις από το μεγάλο αστικό κέντρο όπως κι από άλλα μικρότερα , οι Χριστουγεννιάτικοι επισκέπτες μας κι ανεξάρτητα των χειμωνιάτικων  ή όχι συνθηκών , αναμένεται να είναι μάλλον πολλοί και ορεξάτοι….. συντελούσης  και της πολυήμερης σχόλης !!                 

Καλοδεχούμενοι λοιπόν να είναι όλοι τους κι ας τους επιφυλάξουμε με την φιλόξενη διάθεσή μας και τον γιορτινό διάκοσμο στα χωριά μας , όμορφη κι από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα και χαρούμενη διαμονή , που θα ωφελήσει τον τόπο ‘’αφήνοντας’’ παρατάθηκες για το μέλλον, την καλή φήμη και την πολιτισμένη , αγαπητική και γιορτινή ατμόσφαιρα και αύρα .

Συνδυάζοντας λοιπόν το «γιορτινό» με το «ωφέλιμο», ας κάνουμε φέτος την επιλογή πρώτα- πρώτα να επιληφθούμε του εορταστικού εξωτερικού στολισμού ΕΓΚΑΙΡΑ  και σχετικά  ΝΩΡΙΤΕΡΑ από κάθε προηγούμενη χρονιά . Από τώρα , από σήμερα αν ήταν δυνατό και έως την παραμονή του Αγίου Νικόλαου( τοπικό έθιμο χόντρου ) όλα να είναι έτοιμα, ομορφοστολισμένα και γιορτινά. Υιοθετώντας όμως φέτος και μιά διαφορετική, πιο περιβαλλοντικά ορθή , λογική και τελικώς πιο συμφέρουσα και ωφέλιμη επιλογή. 

Να αγοράσουμε δηλαδή  τα φετινά Χριστουγεννιάτικα ελατάκια μας «ζωντανά», σε πλαστικούς ή υφασμάτινους σάκους όπως και τα διαθέτει το εμπόριο. Ώστε μετά να φυτευτούν σε χώρους και σημεία που θα επιλεγούν ως κατάλληλα, για να μεγαλώνουν εκεί μαζί μας τα επόμενα χρόνια πλουτίζοντας κι ομορφαίνοντας τον τόπο μας. Αν είχαμε παραδείγματος χάριν  έτσι πράξει τα τελευταία αυτά χρόνια , τώρα με ικανοποίηση πιστεύω όλοι μας , θα χαιρόμαστε ένα σωρό όμορφα ελατάκια που δεν πετάχτηκαν μαραζωμένα στις χωματερές μετά τον γιορτινό στολισμό. Αλλά αξιοποιήθηκαν  φυτεμένα στις μέρες μας , με τα χεράκια μας και μεγαλωμένα με την φροντίδα μας.  Άσχημο , ανώφελο κι επιζήμιο θα ήταν αυτό?? Τι λέτε εσείς ???

Μιλάμε συνεχώς όλοι μας για προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Διαφημίζουμε τον τόπο μας με την ελπίδα να μπούμε στην τουριστική αγορά ως αξιόλογος προορισμός. Προβάλουμε χρόνια τώρα τον δρόμο απ την περιοχή μας , ως επιλογή ασφαλέστερης και κοντινότερης εισόδου και πρόσβασης  προς Εθνικό Πάρκο Παρνασσού και ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Και εν τω μεταξύ, δεν έχουμε ούτε για δείγμα ένα έλατο ορατό κάπου σε δημόσιο χώρο ( θα πρόσθετα βέβαια και γαύρο –ως τοπικό είδος - ή  μιά βελανιδιά !!), για να «υποστηρίζει» στοιχειωδώς έστω  τις μεγαλοστομίες μας περί ορεινότητας και τουριστικού προϊόντος , μαζί και τους οραματισμούς και τις αναφορές μας για τόπο ριζωμένο στις πλαγιές του Παρνασσού μιά ανάσα απ τις ομορφιές και τις χάρες του. Δεν νομίζετε πως θα ήταν καλύτερο και ομορφότερο, αν αντί να στολίζουμε για λίγες μόνο μέρες ψεύτικα ή «πεθαμένα» δεντράκια , το κάναμε σε φυσικά ολοζώντανα έλατα που θα είχαμε την πρόνοια κάποτε να φυτέψουμε για να τα καμαρώνουμε ολοχρονίς και για πάντα ??? 

Το «φτηνό νεκρό» Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το ακριβότερο απ όλα ( όπως θα σας έλεγε κάθε ορθολογιστής ). Γιατί αποσύρεται σε μερικές μέρες και πετιέται ως άχρηστο !!  Το ζωντανό όμως δεντράκι αν φυτευτεί ριζοβολά , θεριεύει , έχει αξία διαρκή και ολοζώντανο μαζί με τ` άλλα καθώς θα μεγαλώνει κι έχοντας τις χάρες όλες θα δίνει χρώμα κι ομορφιά , αίσθηση και ταυτότητα ορεινότητας στον τόπο , που είναι κατά κάποιο τρόπο και ένα απ` τα ζητούμενα για μάς. 

Ας δώσουμε από τούτη τη χρονιά στον τόπο μας την ευκαιρία να αναθρέψει στη γή του  τέτοιας ομορφάδας αειθαλή δέντρα, για να συνεχίσουν κι εκείνα εδώ μαζί μας την δική τους  ζωή!! Κι ας μην προβάλουμε το «κόστος»  ως εύκολη δικαιολογία μιάς όποιας  άλλης επιλογής!! Είπαμε παραπάνω τι θεωρείται ακριβότερο και τι φτηνότερο. Τόσα έξοδα άλλωστε κάνουμε , σε πολλές περιπτώσεις  χωρίς ικανό λόγο και καμιά ανταπόδοση. Εδώ τουλάχιστον  τα λίγα χρήματα που θα δοθούν  θα πιάσουν τόπο. Και για τα πολλά επόμενα χρόνια  θα αυγαταίνουν σε υπεραξία ομορφάδας την προίκα του χωριού μας. 

ΠΡΟΤΑΣΗ : ( όπως το συνηθίζουμε άλλωστε ). Μαζί με τον ΔΗΜΟ και τις Τοπικές μας Κοινότητες , οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  ας δουν και την δική τους συμβολή  ως μιά μικρή έμμεση επένδυση για τις δουλειές και τις μελλοντικές καλύτερες μέρες τους. Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ μας που δεν είναι και λίγοι , ας υιοθετήσουν την ιδέα για την αγορά δυό-τριών δέντρων ο καθένας και την μετέπειτα φύτευση και φροντίδα τους. Τα  ΣΧΟΛΕΙΑ μας , μαθητές, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων , ας κάνουν το ίδιο  συμβάλλοντας στη  κοινή αυτή προσπάθεια , δίνοντας την χαρά και την ικανοποίηση τής προσφοράς στον εαυτό τους και το καλό παράδειγμα σ` όλους τους άλλους για συμμετοχή στο ωφέλιμο για τον  τόπο. Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΔΙΩΤΩΝ της Αθήνας  θα μπορούσε κι αυτός  να συνδράμει προσφέροντας με αγάπη κι έγνοια  για  τον τόπο λίγα χρήματα για αγορά ζωντανών Χριστουγεννιάτικων δέντρων , που μεθεόρτια  θα φυτευτούν κι ως ζωντανά μνημεία  θα θυμίζουν πάντα την προσφορά του. Η ομάδα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο ΣΥΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ που η δράση τους διέπεται κι από περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση,  ας πρωτοστατήσουν  κι αυτοί στην νέα αυτή προσπάθεια. Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  Σύλλογος , ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ  επίσης , όπως και τόσοι άλλοι. 

Τουλάχιστον αγαπητοί φίλοι απ` αυτή τη χρονιά, ας κάνουμε κάτι όλοι μας κι ότι μπορούμε  περισσότερο , ώστε τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια που θα στολίσουν φέτος τον τόπο μας ( έστω μερικά απ` αυτά ) να είναι ζωντανά κι έτοιμα για φύτευση!!  Κι όχι ‘’πεθαμένα’’ για τη ματαιοδοξία ενός λιγοήμερου γιορτινού στολισμού που απερίσκεπτα στερεί ζωή , για να δώσει υποτίθεται  χαρά γιορτινή σε ανθρώπους σαν εμάς , που φαίνεται πολύ λίγο ή και καθόλου τελικά  να μας απασχολούν αυτά που ‘καμωνόμαστε’ πως τόσο πολύ μάς νοιάζουν! Η περιβαλλοντική ευαισθησία  για το φυσικό μας πλούτο , η σοβαρή αισθητική άποψη και οι αξίες ζωής. 

Εύχομαι και ελπίζω, κάτι πραγματικά να αλλάξει από φέτος στο συγκεκριμένο θέμα. Κι όσοι κι όπως μπορούμε ας βοηθήσουμε γιαυτό. Δεν αρκεί όμως μόνο ‘σιωπηλά’  να συμφωνούμε,  πρέπει και να το δείχνουμε πράττοντας!!   ΥΓ : Το κόστος αγοράς είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με το όφελος. Και μάλιστα θα έλεγα πως είναι ελάχιστο, αν επιμεριστεί κιόλας με τον τρόπο που προτείναμε παραπάνω , έχοντας κι ως πανωτόκι την προσωπική ικανοποίηση.

         Χρόνια Πολλά  σε όλους για την τοπική μεγάλη γιορτή μας που πλησιάζει. 

      Τους χαιρετισμούς μου.      Θανάσης  Παπακωνσταντίνου             15/11/2023

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα τα σημεία της ανάρτησης.
    Αποκλειστικά με χορηγούς η μη(διαζ) αγοράς μικρών ριζοβόλων δένδρων π.χ Ελάτων και εν συνεχεία μεταφύτευση σε Δημόσιο Χώρο {π.χ περιμετρικά κάτω από το parking της κάτω πλατείας της Αμφίκλειας(σκιά το καλοκαίρι!!) με την Εθελοντική υιοθέτηση και περιποίηση ενός εκάστου δένδρου και από Μία τάξη Μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου Λυκείου Αμφίκλειας{Τό ίδιο και στα λοιπά χωριά του δήμου (?)}.Αν κάποιος έχει επισκεφθεί την Βιέννη θα δει ΣΗΜΕΡΑ παρόμοιες ενέργειες ακόμη και εθελοντικής υιοθετημένης χειμερινής προστασίας αυτών των δένδρων!!!.Αρκετά με την επαναλαμβανόμενη καταστροφή του Παρνασσού και τις Δημόσιες σχέσεις που εν κατακλείδι δεν έχουν επιφέρει και κάποια προστιθέμενη αξία στα συνεχώς συρρικνούμενα έρημα χωριά μας.....Και πάλι συγχαρητήρια στον αναδείξαντα συνδημότη κατά κόρον το θέμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή