Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ


 Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών στην Άμφισσα. ....Ήταν εκεί, υποψήφιοι, φίλοι και άνθρωποι που προβληματίζονται και θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν τις απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Στερεάς και στο δήμο Δελφών. Δεκάδες άνθρωποι από όλες τις μεριές του δήμου βρέθηκαν χθές βράδυ στην πλατεία Ησαΐα στην Άμφισσα επιβεβαιώνοντας τα θετικά μηνύματα που έρχονται εδώ και καιρό για την Λαϊκή Συσπείρωση.


Μίλησαν ο Κώστας Μπάτσικας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Η Γεωργία Καλαντζάκου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και η κεντρική ομιλία έγινε απο τον Στάθη Λεοντίου υποψήφιο δήμαρχο Δελφών



επισυνάπτονται ολόκληρες οι ομιλίες της Γεωργίας Καλαντζάκου και του Στάθη Λεοντίου



Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, 5 ημέρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και δυστυχώς επιβεβαιώνεται μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Εύβοια, στις οποίες θρηνήσαμε νεκρούς, καταστράφηκαν περιουσίες και ζωές που δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθούν, αυτό που λέγαμε και πριν τις βουλευτικές εκλογές ότι η λογική του «πάμε και όπου βγει» είναι επίσημη πολιτική τόσο του κράτους, όσο και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που ζυγιάζουν τις ζωές μας στη λογική «κόστους- οφέλους». Είναι η επίσημη πολιτική τους που βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ζωές μας, όταν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και των κατασκευαστικών εταιριών δεν εξυπηρετούνται. 


Το αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν μελέτες από το 2017 στη Θεσσαλία που προέβλεπαν την καταστροφή, οι περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές επέλεξαν συνειδητά να μην λάβουν τα μέτρα τους, γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα κοστίζουν και φυσικά γιατί οι κατασκευαστικοί όμιλοι δε θα μπορούσαν να τα εκμεταλλεύονται σε βάθος χρόνου βάζοντας διόδια. 

Και μη σκεφτούμε ότι όλα αυτά είναι μακριά… Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Στερεά, ποιος είδε αντιπλημμυρικά έργα; Που είναι τα αντιπλημμυρικά στη Φωκίδα; όπου μόλις προχθές φτάσαμε  στο σημείο να κλείσει η εθνική, πριν στεγνώσει το μελάνι από την ερώτηση στο ΠΣ της ΛΑΣΥ για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Άμφισσας, στην οποία ο κ. Δελμούζος μας διαβεβαίωνε ότι όλα έχουν γίνει καλώς, κι όταν μάλιστα υπάρχει τραγική πείρα από πλημμύρα που έπνιξε την Ιτιά; 

Ποιος είδε αντιπλημμυρικά στο Δομοκό, στη Λαμία, στη Βόρεια Εύβοια που πνίγονται σε κάθε βροχή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές σταθερές είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην εκπόνηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης και προστασίας από νέους κινδύνους, παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες

Ζούμε στον 21 πρώτο αιώνα. Ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η κλιματική κρίση, και το νερό που θα ξαναπέσει σε 16.000 χρόνια (κατά δήλωση του υπουργού τουλάχιστον...) τους  δικαιολογεί. 

Από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων του προϋπολογισμού της περιφέρειας Στερεάς δεν υπάρχει δέσμευση ούτε ένα ευρώ για έργα πρόληψης, αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντισεισμικής προστασίας σε μια σεισμογενή περιοχή, ενώ ψίχουλα είναι αυτά που διατίθεται για την αντιπυρική προστασία. Ξέρουν όμως να ταΐζουν καλά τους 'κολλητούς' με χρήμα στο όνομα των επιφυλακών.  Μετά θα επικαλούνται το στρατηγό άνεμο, όπως στον Ελαιώνα της Άμφισσας για τον οποίο, ακόμη κι αν κάηκε 2 φορές τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει εκπονηθεί κανένα απολύτως σχέδιο προστασίας.

       Αρδευτικά έργα με το σταγονόμετρο. Το αρδευτικό του ελαιώνα, έχει γίνει ανέκδοτο και από τότε που συζητιέται ως αναγκαίο μέτρο για την επιβίωσή του, έχουν περάσει  κυβερνήσεις, νομαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές πολλών χρωμάτων, όμως καμιά δεν το θεώρησε έργο απόλυτης προτεραιότητας κι ας πεθαίνει στην περιοχή μας ο μικρός κλήρος, για την οποίο δεν τους καίγεται καρφί. 

Άλλωστε για το πώς οραματίζονται την αγροτική παραγωγή μόνο τυχαία και αθώα δεν μπορεί να είναι η πρόταση του κύριου Δελμούζου για πώληση του ελαιώνα στην ΕΕ ώστε να μεταπουληθεί σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης. Αυτό είναι το όραμά τους, η αλήθεια τους. Το λέγαμε όταν η κ. Μητσοτάκης θα έφερνε τη Microsoft, να ασχοληθεί με την ελιά, το λέγαμε και όταν στο Δ.Σ συζητιόταν το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ελαιώνα που μοιραία οδηγεί με τις προϋποθέσεις που βάζει στην ίδια κατεύθυνση, στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. 

Αντί λοιπόν για έργα που αφορούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας… για μερικές εκατοντάδες μεγαλοεπιχειρηματίες στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ιδιωτική υγεία και στις κατασκευές, δόθηκαν και στη Στερεά από την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και την νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Σπανού, αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργου, μέσω ΕΣΠΑ, μέσω των προϋπολογισμών της, των αναπτυξιακών νόμων και σ’ αυτούς θα πάνε κυρίως και τα εκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ Στερεάς.

‘Αλλωστε το σύνολο των κατασκευαστικών και άλλων έργων, εκατοντάδων εκατομμυρίων, που κάνει η περιφέρεια εδώ και 13 χρόνια, γίνεται μέσω τεχνικών εταιρειών αφού οι υπηρεσίες της έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, με το κύριο κομμάτι να το εκτελούν 6-7 μεγάλες εταιρείες εργολάβων, οι οποίες ακριβοπληρώνονται από τα χρήματα του λαού και σε πολλές περιπτώσεις τα παίρνουν με απευθείας ανάθεση.

Αυτό εννοούν προφανώς όταν ευαγγελίζονται οράματα και ανάπτυξη. Για αυτό θέτουμε ως βασικό κριτήριο ψήφου την απάντηση στο ερώτημα:  «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν;»      

  Η Περιφερειακή αρχή του Σπανού σταθερά στήριξε την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων αλλά και με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Παρέδωσε ιαματικές πηγές, την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας για επιχειρηματική δραστηριότητα, παζαρεύει τα λιμάνια της Εύβοιας που εποφθαλμιούν οι βιομήχανοι της περιοχή, ενώ χαρακτηριστική είναι η στήριξη των «οραμάτων» Μπένου για την ανασυγκρότηση των καμένων της Βόρειας Εύβοιας, η στήριξη δηλαδή των σχεδίων παράδοσης όλης της κατεστραμμένης έκτασης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για αυτό ας μην μας ξαφνιάσει αν ακολουθήσει το λιμάνι της Ιτέας, το χιονοδρομικό του Παρνασσού, ακόμη και τμήματα του Ελαιώνα τώρα που αποφασίσανε και την αλλαγή χρήσης γης. 

    Την ώρα που ο λαός της Στερεάς ζει την ενεργειακή φτώχεια που η ενέργεια ιδιωτικοποιείται, τα λαϊκά  νοικοκυριά επιβαρύνονται με ακριβά τιμολόγια, στα βουνά μας και στους κάμπους, σε λίγο και μέσα στις θάλασσες αλλά και σε περιοχές τεράστιου φυσικού κάλους ξεφυτρώνουν νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και το φυσικό περιβάλλον για να υλοποιήσει η περιφερειακή αρχή με την στήριξη και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με τον καλύτερο τρόπο το στόχο να γίνει η περιοχή ενεργειακό κέντρο, αφού σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα παράγεται στη Στερεά.

       Καμία ενίσχυση από την πλευρά της Περιφέρειας στο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και Παιδείας. Φτιάχνουν ενεργειακό κέλυφος στο Νοσοκομείο και στο ΕΠΑΛ της Άμφισσας για να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να πληρωθούν οι εργολάβοι αλλά για το ότι δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και το Νοσοκομείο λειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση ως Κέντρο Υγείας, για το ότι το κτήριο του ΕΠΑΛ είναι ετοιμόρροπο δηλώνουν αναρμόδιοι. 

         Η ίδια κατάσταση και με το οδικό δίκτυο που στη μεγάλη έκτασή του έχει δρόμους ημιτελείς, με λακκούβες και στο οποίο γίνονται παρεμβάσεις πασαλείμματα για να τα παίρνουν κάποιοι εργολάβοι. Από την άλλη  ζεστό χρήμα ρέει όταν χρειάζεται να στηθούν δρόμοι για να περνούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και όταν αφορά στην κατασκευή κεντρικών οδικών αξόνων όπως η διαγώνιος Μπράλος- Άμφισσα που συμβάλουν στο να μετατραπεί η περιοχή σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας γιατί ενδιαφέρει το κεφάλαιο και τον οποίο θα χρυσοπληρώνουμε εμείς μέσω διοδίων αλλά και μέσα απ τη φορολογία μας για να κερδίζουμε 10 λεπτά χρόνο.  

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, η νεολαία της Στερεάς, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην παράταξη του κ. Σπανού.

Να γυρίσουν όμως την πλάτη και στον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ - γυρολόγων, το ψηφοδέλτιο του οποίου στη Φωκίδα εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος γνωστός για την λατρεία του στη ΔΕΥΑ, αποκαλεί όαση, που ως επικεφαλής, έχει τον 'ηθοποιό και αγρότη' κ. Γκλέτσο, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και στο ψηφοδέλτιο του κ. Σπανού, αφού στα κύρια ζητήματα που αφορούσαν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Στερεά έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στο Π.Σ με την στήριξη επί της ουσίας των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων, είτε με ΥΠΕΡ, είτε με πονηρό ΛΕΥΚΟ για τα μάτια του κόσμου, στον αδιαφανή ΟΠΑΣΤΕ- τη ΜΚΟ που πληρώνει κάθε πολιτιστική διοργάνωση της Περιφέρειας αλλά ποτέ δεν κάνει οικονομικό απολογισμό, στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται η 'εκλεκτή' του κ. Γκλέτσου στη Φθιώτιδα. Τον κύριο Γκλέτσο που οι μισοί Περιφερειακοί του σύμβουλοι αποτελούν σήμερα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Να γυρίσουν την πλάτη στο διαδόχο της κ. Μπατζελή, τον Αποστολίδη που στηρίζεται στην επίκληση στο «αξιακό πρότυπο» του Κινήματος και στην ανάγκη για ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Λες και ο λαός μας έχει μνήμη χρυσόψαρου… λες και αυτοί δεν κυβέρνησαν, δεν ψήφισαν μνημόνια, λες και δεν έβαλαν πλάτη σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, λες και δεν βρέθηκαν πρωτοκλασάτοι υπουργοί τους στη φυλακή, λες και έπεσαν τώρα ουρανοκατέβατοι. Όταν ήταν βουλευτής η κυρία Παπαθανάση γιατί δεν έκανε πράξη όσα σήμερα αναρωτιέται γιατί δεν υλοποίησαν οι υπόλοιποι; 

Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους αγκαλιάζουν ναζιστικά, φασιστικά, εθνικιστικά στοιχεία που διασκορπίστηκαν από την εγκληματική Χρυσή Αυγή, σε διάφορα σχήματα, που δεν σταματούν να χύνουν παντού το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο εργατικό και το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς, ενώ στήριζαν κι αυτή την τετραετία ουσιαστικά τον κ. Σπανό, τις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές, αποδεικνύοντας ότι είναι το πιο πιστό στήριγμα του συστήματος. 



Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Και από εδώ, σήμερα, απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα σε όλους όσους βλέπουν τη ζωή και τις ανάγκες μας να θυσιάζονται πότε στα πλημυρισμένα, στα καμένα και σεισμόπληκτα, άλλοτε στις ράγες του θανάτου στα Τέμπη, στους τόπους εργασίας όπως στις στοές της Imerys, όλους αυτούς που οργίζονται από την ακρίβεια, τη μείωση του εισοδήματός τους, την ανεργία, το ξεκλήρισμα από τη γη τους, και τους λέμε καθαρά και τίμια: να παρακάμψουν τις ψεύτικες υποσχέσεις και τους εκβιασμούς.

Μην ψάχνετε τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, κάντε και στην Περιφέρεια και στο Δήμο, την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές που συμπαρατάσσονται μαζί, ακόμα και άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους που όμως αγανακτούν και αναγνωρίζουν στην Λ.Σ. την συνεπή, τίμια και μαχητική δύναμη που έκανε αντιπολίτευση από θέσεις αρχών, που οι εκλεγμένοι της, τίμησαν την ψήφο που πήραν, ήταν συνεπείς και παρόντες εκεί που εκλέχθηκαν. Ούτε εξαφανίστηκαν επειδή τάχα είχαν δουλιές, ούτε πολύ περισσότερο μεταπήδησαν σε άλλες παρατάξεις. Η παρουσία των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ψήφος εδώ δεν πάει χαμένη, δεν ξεπουλιέται και δεν χαραμίζεται. 

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη  Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της Στερεάς υπερασπιζόμενοι τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, το δικαίωμα του λαού να ζει με βάση τις δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. 

Αυτές τις 5 ημέρες οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή συσπείρωση, οι φίλοι και οι οπαδοί μας δίνουμε τη μάχη μέχρι τέλους ώστε το ψηφοδέλτιο μας σε Δήμο και Περιφέρεια να βγει πιο ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά, γιατί έτσι θα βγει ενισχυμένη και η μοναδική δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια άσκησε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στο Π.Σ και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό, η δύναμη που προώθησε εργατικά-λαϊκά προβλήματα και διεκδικήσεις. Όσο πιο ενισχυμένοι βγούμε από αυτή τη μάχη, τόσο πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά θα εκφραστούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού, των μικροεπαγγελματιών, των βιοπαλαιστών αγροτών, των ανέργων, της νεολαίας των γυναικών της Φωκίδας στην περιφέρεια Στερεάς και στον δήμο μας - κι αυτό είναι πράγματι μια σπουδαία υπόθεση.  Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η εργατική-λαϊκή πάλη, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, της Περιφέρειας και των Δήμων, που αποτελούν γρανάζια της ίδιας αντιλαϊκής μηχανής που βάζει σε πρώτο πλάνο τα κέρδη των λίγων έναντι των αναγκών των πολλών, ενάντια στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. 

Δίνουμε όλοι τη μάχη στις 8 του Οκτώβρη να πέσουν στις κάλπες όσο το δυνατό περισσότερα κόκκινα γαρύφαλλα για να ανασάνουμε, να γεμίσουμε ελπίδα, να σηκώσουμε κεφάλι στα δύσκολα που έρχονται. 



ΟΜΙΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ 2023 Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Άμφισσα, μαζική και δυναμική όπως είναι, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής για την ερχόμενη Κυριακή. Μήνυμα ότι τα ψηφοδέλτια με το κόκκινο γαρύφαλλο που θα πέσουν στην κάλπη στις 8 του Οκτώβρη για τον δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα κόψουν τα χαζοχαρούμενα χαμόγελα όσων μας κάνουν το βίο αβίωτο όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα θα σκάσει το χειλάκι του λαού μας, θα πάρει τα πάνω του στον αγώνα του ενάντια σε όσους μας μαυρίζουν την ψυχή καθημερινά. Είμαστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα της Κυριακής, κι εδώ και σε όλη την Ελλάδα, θα σηματοδοτήσουν το επόμενο βήμα του λαού μας στην αντεπίθεση για την χειραφέτησή του. Ένα βήμα πιο πέρα απ’ αυτό των εκλογών του καλοκαιριού και την ενίσχυση του ΚΚΕ με νέες λαϊκές δυνάμεις που τότε ίσως δίστασαν να το κάνουν, σήμερα όμως είναι έτοιμες και αποφασισμένες γι’ αυτό. Φίλοι και σύντροφοι, Απόψε, απ’ αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους τους λαϊκούς ανθρώπους του τόπου μας: Τους εργαζόμενους που βιώνουν την εκμετάλλευση, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, Τους νέους που τους τσακίζει η ανεργία, η προοπτική μιας ζωής χωρίς δικαιώματα, Όλους όσους παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς απ’ τον τόπο τους χωρίς τη θέλησή τους, Τους αγρότες – κτηνοτρόφους που δουλεύουν ήλιο με ήλιο και δεν τα βγάζουν πέρα, Τους αυτοαπασχολούμενους που τους πνίγει η ακρίβεια και η φοροληστεία, Τους συνταξιούχους που από τα μισά του μήνα εξαντλείται η πενιχρή τους σύνταξη. Σας καλούμε και σε αυτή την πολιτική μάχη των εκλογών για την τοπική διοίκηση να στηρίξετε, να ψηφίσετε την Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμο και Περιφέρεια. Να ενισχύσετε τους συνδυασμούς του ΚΚΕ στην τοπική διοίκηση στις εκλογές τις 8 του Οκτώβρη ως την μόνη αξιόπιστη, μαχητική, ρεαλιστική δύναμη σήμερα. Την μόνη δύναμη σταθερά στο πλευρό του λαού, στις αγωνίες και στους αγώνες του όλα αυτά τα χρόνια. Με αγωνιστές υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά μας. Με ανθρώπους που τους γνωρίζετε, είναι εδώ κάθε μέρα δίπλα σας και δεν εμφανίζονται μια φορά στα τέσσερα – πέντε χρόνια να σας χτυπήσουν δήθεν φιλικά την πλάτη για να σας υφαρπάξουν την ψήφο και μετά, από δω παν κι άλλοι... Ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου που είναι μπροστά σε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού στο εργοστάσιο, στον χώρο εργασίας, στη γειτονιά, στα σχολειά. Όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής – λαϊκής οικογένειας του τόπου μας. Ανθρώπους που δεν βάζουν τα ονόματά τους στο ψηφοδέλτιο “ελαφρά τη καρδία”. Δεν είναι καιροσκόποι για μια έμμισθη θεσούλα ή για “μπίζνες” με τον δήμο. Είναι άνθρωποί που μπορείς να τους εμπιστευτείς σε κάθε πτυχή της ζωής και αυτό ο λαός του δήμου Δελφών το γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και αυτούς που στελεχώνουν τα άλλα δύο ψηφοδέλτια του δήμου Δελφών. Γιατί και σε αυτές τις εκλογές απέναντι στους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται συντεταγμένα, ενωμένοι σαν μια γροθιά οι συνδυασμοί που στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα συμπληρώματα του αστικού πολιτικού συστήματος. Στελεχώνονται από γνωστά στελέχη και μέλη τους, πολλά ακροδεξιά – φασιστικά στοιχεία και πληθώρα “ψεκασμένων” που ανθούν τα τελευταία χρόνια. Τέτοιοι είναι βέβαια και αυτά υπηρετούν. Τι υλοποιούν όταν είναι στην διοίκηση του δήμου; Τι λένε τα προγράμματά τους άλλωστε; Τι άλλο κάνουν εκτός από την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων τους, των κυβερνήσεων, της “πολυαγαπημένης” τους Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτός είναι ο ρόλος της τοπικής διοίκησης, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έπειτα και από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια, του Καλλικράτη (ΠΑΣΟΚ), του Κλεισθένη (ΣΥΡΙΖΑ) και των πρόσφατών αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ΝΔ: Να κάνουν τους δήμους και τις περιφέρειες το μακρύ χέρι του κράτους. Να φτάνουν δηλαδή εκεί όπου δεν φτάνει αυτό, εξειδικεύοντας τις πολιτικές του στις γειτονιές και στα χωριά μας. Τέτοιες είναι οι παρατάξεις των κ. Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου που διεκδικούν των δημαρχιακό θώκο σε λίγες μέρες. Ο μεν ως απερχόμενος δήμαρχος, ο δε ως επίδοξος “χαλίφης στην θέση του χαλίφη”. Το ότι εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι, αυτοδιοικητικοί και το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι καλό του τόπου, μακριά από κόμματα και άλλα τέτοια φαιδρά, δεν ξεγελά κανέναν πλέον. Αυτά μπορεί να μας τα λέγαν το 2010 ο κ. Φουσέκης, το 2014 και το 2019 ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όμως σήμερα, το 2023 δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν οι πολιτικοί τους επίγονοι. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτές τις εκλογές από την πλευρά τους. Στο κάτω κάτω, ποιον βιοπαλαιστή, λαϊκό άνθρωπό του τόπου μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα στον χώρο της ΝΔ; Γιατί αυτό “παίζεται” σε αυτές τις εκλογές. Η ομάδα του βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα που στηρίζει την παράταξη Αναγνωστόπουλου, απέναντι σε αυτή της κας Μανδρέκα που συντάσσεται με τον νυν δήμαρχο. Πέρα απ’ όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: και οι δυο παρατάξεις είναι ανίκανες στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του λαού της περιοχής. Έχουν δοκιμαστεί, μιας κι έχουν διοικήσει τον δήμο Δελφών επί 9 χρόνια, και έχουν κριθεί στη συνείδηση του λαού ως λίγοι για την ικανοποίηση των αναγκών μας και επικίνδυνοι για τις ζωές μας. Από το 2014 ως το 2019 ο κ. Αναγνωστόπουλος ως αντιδήμαρχός οικονομικών και δεξί χέρι του κ. Παναγιωτόπουλου. Από το 2019 ως σήμερα ο κ. Ταγκαλής ως δήμαρχος. Όπως άλλωστε και τα κόμματά τους όλα αυτά τα χρόνια, με την Μάνδρα, το Μάτι, την Βόρεια Εύβοια, την Θεσσαλία, και αλλού. Τις πυρκαγιές του ελαιώνα της Άμφισσας τις ζήσαμε επί των ημερών τους το 2013 και το 2022 και δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε. Φίλοι και σύντροφοι, Τις φετινές δημοτικές - περιφερειακές εκλογές όλα τα άλλα κόμματα τις πάνε “στα μουγκά” γιατί έτσι τους βολεύει. Και τι να βγουν να πουν για τα έργα και τις ημέρες τους; Οι εκλογές όμως αφορούν σοβαρά προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυτά τα προβλήματα και γιατί υπάρχουν και διογκώνονται, προσπάθησε να αναδείξει μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ακούσατε κανέναν άλλο να μιλάει για τα αληθινά και οξυμένα θέματα που μας αφορούν; Μιλήσαν ποτέ στα σοβαρά για την τραγική υποστελέχωση του δήμου; Διεκδικήσαν ποτέ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δουλειά με δικαιώματα από το κράτος και τις κυβερνήσεις του; Ποτέ. Ίσα ίσα προωθούν τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, τον εγκλωβισμό νέων ανθρώπων στην μερική απασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου πατώντας πάνω στην ανάγκη για ένα μεροκάματο. Συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου δίνοντας αέρα στα πανιά των πάσης φύσεως εργολάβων, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίησή τους αύριο – μεθαύριο. Το αποτέλεσμα είναι ακριβές και κακές υπηρεσίες για τους δημότες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των κάδων απορριμμάτων που ζέχνουν σε όλη την επικράτεια του δήμου, αφού δεν τους πλένουν ποτέ. Με την ίδια πολιτική λογική αποδέχονται και υπηρετούν πιστά την κυβερνητική πολιτική της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους. Που δεν είναι ζήτημα ζητιανιάς, αλλά θεσμοθετημένοι από το κράτος πόροι από την κεντρική φορολογία που όμως δεν αποδίδονται στους δήμους. Σπρώχνοντας έτσι τις δημοτικές αρχές να αναζητούν χρήματα από άλλου. Άλλο που δεν θέλουν οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ λέμε εμείς. Με τα δημοτικά χαράτσια, τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (πληρώνεις για να έχεις), καταλήγουμε να διπλοπληρώνουμε υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, κλπ που θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Και όχι μόνο. Κυνηγάνε χορηγίες από τις εταιρίες της περιοχής για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες του δήμου, βάζουν τα σχολειά και τους εκπαιδευτικούς να ζητιανεύουν λίγο πετρέλαιο. Με το αζημίωτο βέβαια για τις εταιρίες που τυγχάνουν πάντα ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δημοτικές αρχές. Στο πρόγραμμα και των δυο περίοπτη θέση έχει η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας. Μαζί άλλωστε ψήφισαν την επανασύστασή της λιβανίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ που τους δίνει τη δυνατότητα να στήσουν έναν κατασταλτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό αντί να κοιτάξουν να βρουν, να φτιάξουν κάνα χώρο στάθμευσης, ειδικά εδώ στην Άμφισσα. Βέβαια για την πόλη της Άμφισσας το μόνιμο μαράζι τους είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κάθε δήμαρχος κάνει από μία και ξηλώνει την προηγούμενη. Δεν κοιτάνε που τα μισά μαγαζιά της πόλης είναι κλειστά και οι επαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά. Αυτών το μόνο μέλημα είναι η πεζοδρόμηση ή όχι της Γιαγτζή. Αλλά και τα έργα που τόσο διαφημίζουν στα προεκλογικά τους προγράμματα, το τί κάναν και τι θα κάνουν, υπακούν στην κυρίαρχη λογική κόστους – οφέλους. Στα αζήτητα τα αντιπλημμυρικά, τα έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, η απαραίτητα αγροτική οδοποιία. Αλλά και όσα τεχνικά έργα ξεκινούν κατά καιρούς, είτε μένουν μισά όπως το αποχετευτικό της Κίρρας, είτε κακοφτιαγμένα και ελλιπή όπως ο αγωγός όμβριων εδώ στη Σαλώνων. Μόνο έργα βιτρίνας βλέπουμε, αστικές αναπλάσεις ράβε – ξήλωνε δηλαδή και οτιδήποτε άλλο κρίνεται επιλέξιμο από την ΕΕ και το κράτος για να χρηματοδοτηθεί. Αυτά που αφήνουν μεγάλο κέρδος στους εργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες δηλαδή. Είναι συνεργοί και συνένοχοι για την εμπορευματοποίηση του νερού από τον δήμο και τη ΔΕΥΑ. Στην λειτουργία της οποίας μαζί είναι, υπηρετώντας την λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους – οφέλους που οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Τη στιγμή μάλιστα που ο Μόρνος υδροδοτεί τη μισή Ελλάδα και τα μισά χωριά μας έχουν δικές τους πηγές. Στον αντίποδα όλων αυτών και άλλων τόσων που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε επί ώρες, βρίσκεται η μόνη προς το συμφέρον του λαού απάντηση, η Λαϊκή Συσπείρωση. Η μόνη δύναμη που όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξε, έφερε στα δημοτικά συμβούλια τα οξυμένα προβλήματα του λαού και της περιοχής: Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας, δουλειά με δικαιώματα. Για τα οξυμμένα προβλήματα της υγείας, στηρίζοντας τον αγώνα των υγειονομικών την περίοδο της πανδημίας και προβάλλοντας τα αιτήματα στελέχωσης, δημιουργίας υποδομών, πληρότητας υλικοτεχνικής υποδομής στις δομές υγείας που παραμένουν μακριά από τις ανάγκες του λαού. Για τη δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών ώστε να σταματήσει το αίσχος των μισθώσεων μηχανημάτων από ιδιώτες για την αντιμετώπιση των λεγόμενων έκτακτων αναγκών από χιόνια, πλημμύρες, πυρκαγιές, με ένα πλήθος εργολάβων να νέμονται τον προϋπολογισμό του δήμου. Για να μπει φρένο στη φορολεηλασία, να πάρουν ανάσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες, με μεγάλη μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρίες που νέμονται τον πλούτο του τόπου. Για να γίνει προτεραιότητα η σχολική στέγη, με σύγχρονα, ασφαλή κτίρια για τα παιδιά και να μην έχουμε τα αίσχη όπως με τον αμίαντο στο 1ο δημοτικό σχολείο Ιτέας, σε έναν δήμο μάλιστα όπου πάνω από το 50% έχουν ηλικία άνω του μισού αιώνα και χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο. Για να μη μένει κανένα παιδί εκτός βρεφικού ή παιδικού σταθμού με δωρεάν συμμετοχή, αναβαθμισμένες υποδομές και κτίρια, δημιουργία νέων που να καλύπτουν τις ανάγκες στις πόλεις και τα χωριά μας. Βάζαμε και βάζουμε μπροστά στις διεκδικήσεις μας τις πραγματικές ανάγκες του λαού στην καθημερινότητά του. Ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές. Δεν μπορεί ολόκληρη Άμφισσα να έχει μόνο μία. Αθλητικές υποδομές ανοιχτές σε όλους, ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, του μαζικού αθλητισμού. Πολιτισμό δίχως χορηγίες, αδιαφανείς διαδικασίες και αμαρτωλά δίκτυα Δελφών που δεν λογοδοτεί ποτέ κανείς και για τίποτα. Ιεραρχούμε ψηλά την δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση. Την διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία. Την προστασία του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων, την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων, την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας. Όχι να χάσκουν οι λακκούβες έξω από την πόρτα μας ή να κοντεύουμε να πνιγούμε με την πρώτη νεροποντή. Φίλες και φίλοι, Στις πέντε μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή, κάνουμε τη νύχτα μέρα για να μπει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όσα δυνατόν περισσότερα λαϊκά σπίτια. Καλούμε τον λαό να σκεφτεί ποιον θα έχει στο πλευρό του την Δευτέρα. Με ποιον μαζί μπορεί να συμπορευτεί, να διεκδικήσει, να αποσπάσει κατακτήσεις, να εμποδίσει τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται για τις ζωές μας. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είναι εγγύηση γι’ αυτό. Περισσότεροι κομμουνιστές και συμπορευόμενοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι την επόμενη των εκλογών, περισσότεροι κόκκινοι δήμοι ανά την Ελλάδα, είναι δύναμη για τον λαό. Δύναμη στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αγωνιστές σύμβουλοι οι οποίοι θα έχουν τη δική του συμβολή, θα βάλουν το λιθαράκι τους, τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της περιοχής όσο και στη διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων. Με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο και στην Περιφέρεια μπορούμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά, για να δυναμώσει ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου