Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Άγγελος Ζηκάκος: Παρουσίαση σχεδίων & ζωγραφικής με θέματα της Αμφίκλειας – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Την κοπιώδη και πολύχρονη εργασία του στη σχεδίαση μέρους του παραδοσιακού οικισμού του Δαδιού παρουσίασε ο Άγγελος Ζηκάκος σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Επιμορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμφίκλειας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας, το Σάββατο 3 Ιουνίου, την οποία παρακολούθησε πλήθος Δαδιωτών και επισκεπτών. ....

Στην εκδήλωση ο Άγγελος Ζηκάκος παρουσίασε:  

σχέδιο όψης κτηρίων ευρισκομένων στη νότια πλευρά των πάλαι ποτέ εμπορικών οδών του Δαδιού Καραμερτζάνη και Αγίου Βλασίου, 

σχέδιο όψης κτηρίων του Μεσοπολέμου ευρισκομένων περιμετρικά της Πάνω Πλατείας του Δαδιού, 

σχέδια όψης κτηρίων, των αρχών του 20ού αιώνα, ευρισκομένων και στις δύο πλευρές της οδού Μητροπόλεως, μερικά από τα  οποία δεν υπάρχουν σήμερα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οδός Μητροπόλεως υπήρξε η παλαιότερη εμπορική οδός του Δαδιού.

σχέδιο όψης κτηρίων, των αρχών του 20ου αιώνα, ευρισκομένων στη νότια πλευρά της οδού Εθνικής Αντίστασης (Κάτω Πλατεία του Δαδιού). 

Επίσης προβλήθηκαν σχέδια αφορώντα τον Ναό του Αγίου Βλασίου, όπως αυτός φαίνεται σε φωτογραφία του 1905, το μνημείο της βρύσης της Χορευταριάς, τα ξενοδοχεία «Παρνασσός» και «Λοκρίς», τις οικίες Γιαννάκη Παπαλουκά (1772), Λουκά Ευταξία, Αθανασίου Τσούτσου, τις οικίες Καραμαλή και Κουγιάτσου, καθώς και τα κτήρια που χρησίμευσαν ως διδακτήρια δημοτικής εκπαίδευσης, στο τέλος του 19 αιώνα.

Εντυπωσιακές ήταν και οι Ακουαρέλες που προβλήθηκαν με θέματα από  το παλιό Δαδί, όπως το Καμπαναριό του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, το μη υφιστάμενο σήμερα κτίσμα της νότιας πλευράς της Πάνω Πλατείας, από φωτογραφία του 1905, εντυπωσιακές οικίες στις οδούς Ιωάννη Καραμερτζάνη, Ξενοφώντος Κυριαζή και Αγίου Βλασίου. 

Σημαντική και ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Δαδιώτη ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Σκορδά στην ιστορία της κωμόπολης του Δαδιού, η οποία ξεκίνησε από το 1200 π.Χ. με τους οικισμούς της περιοχής, που συνενώθηκαν στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.χ. και δημιούργησαν την πόλη ΟΦΙΤΕΙΑ, όπως την αναφέρει ο Παυσανίας. Αργότερα η πόλη μετονομάστηκε σε ΑΜΦΙΚΑΙΑ, όπως την αναφέρει ο Ηρόδοτος, ενώ πήρε το όνομα ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. 

Η αρχική θέση της πόλης ήταν εντός και πέριξ του σημερινού Κοιμητηρίου, όπου παρέμεινε μέχρι τον 13ο μ.Χ. αιώνα. Μετά την επικράτηση των Φράγκων Σταυροφόρων στην περιοχή, μετακινήθηκε ανατολικότερα και η νέα πόλη που δημιουργήθηκε αποτέλεσε μέχρι το 1890 την πρώτη ζώνη οικιστικής ανάπτυξης και έφερε το όνομα ΔΑΔΙ. Η δεύτερη ζώνη ανάπτυξης του Δαδιού δημιουργήθηκε προοδευτικά την περίοδο 1890-1950 και η τρίτη ζώνη ξεκίνησε το 1950 και φθάνει μέχρι των ημερών μας. 


























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.