Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ο Γιάννης Οικονόμου στο iparnassos

Μιλώντας για πολιτική στο δρόμο προς τις κάλπες

Αναλυτική συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και υποψήφιου Βουλευτή Φθιώτιδας στο iparnassos.gr...


“Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα του αύριο, επιδιώκει, για μια ακόμη φορά, την εμπιστοσύνη των πολιτών”, τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο iparnassos.gr με αφορμή τη μεθαυριανή εκλογική αναμέτρηση.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής αναλύει τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος για τη χώρα και του ίδιου για τη Φθιώτιδα, στεκόμενος ιδιαίτερα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσσού, το δημογραφικό ζήτημα, τον πρωτογενή τομέα και τους μικρομεσαίους.


Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Διαπιστώνουμε ότι στην κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου η αυτοδυναμία καθίσταται ανέφικτη. Πώς θα τοποθετούσατε τον πήχη της επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα του αύριο, επιδιώκει, για μια ακόμη φορά, την εμπιστοσύνη των πολιτών.  Με βασικό γνώμονα την αξιοπιστία των έργων μας και με ξεκάθαρες δηλώσεις για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία έχει ως βασικό στόχο της  τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης. Για τον απλούστατο λόγο ότι μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας καθίσταται αναποτελεσματική για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και μεγάλων διακυβευμάτων. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και η πολιτική πρώτη ύλη, ώστε να ελπίζουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ενιαίο λόγο και σαφή προσανατολισμό, θα ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για την πορεία της χώρας και τους πολίτες. Μια τέτοια «συνεργασία» θα οδηγούσε σε καθεστώς παραλυσίας, αφού θα απαιτούνταν ατέρμονες διαβουλεύσεις, συμβιβασμοί και συζητήσεις, για να γίνουν μικρά και δειλά βήματα, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να συνεχιστεί αδιάλειπτα η ανοδικής της πορεία. 

Εάν οι πολίτες της χώρας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ξανά στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία; 

Οι Έλληνες πολίτες έχουν δει, έχουν βιώσει, γνωρίζουν την προσπάθεια που κατέλαβε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι. Οι προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ρεαλιστικές, αναπτυξιακές, σαφέστατες και φυσικά διακηρυγμένες. Μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη και απολύτως προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα, με την αύξηση μισθών και απολαβών, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε  βάθος τετραετίας. Δίνοντας ειδική έμφαση στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας, θεραπεύοντας πιθανές ανεπάρκειες σε υποδομές, υλικοτεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό. Η βασική μας κατευθυντήρια γραμμή είναι να ολοκληρώσουμε πλήρως την ψηφιοποίηση του κράτους. Παράλληλα με όλα αυτά, θα προχωρήσουμε δυναμικά και σταθερά το έργο μας σε όλους τους τομείς πολιτικής, για τους οποίους έχουμε ήδη μεριμνήσει: τις συντάξεις, την άμυνα, τις υποδομές, την παιδεία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική κ.α. 

Κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης, κ. Υφυπουργέ, για το φθιωτικό τμήμα του Παρνασσού και την ευρύτερη περιοχή του είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Ποιες δεσμεύσεις μπορούν να έχουμε από εσάς προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο που του αρμόζει για τις προοπτικές του τόπου;

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της περιοχής. Αγγίζει χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκού Χιονοδρομικού Κέντρου, γιατί η ιδιαιτερότητα του Παρνασσού, εκτός της μεσογειακής ζώνης, είναι η τοποθεσία του, αφού βρίσκεται μεταξύ δύο θαλασσών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, αποτελώντας νευραλγικός παράγοντας για την τοπική οικονομία και παραγωγικότητα. Αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπικής επιχείρησης, η οποία διαθέτει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, προσφέροντας ασυναγώνιστες υπηρεσίες, κάτι που το τοποθετεί στις λίστες των πιο δημοφιλών και επισκέψιμων προορισμών.

Ο χειμερινός τουρισμός, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία τη καθιέρωση 12μηνης τουριστικής σεζόν, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλάζοντας το τουριστικό προφίλ του τόπου μας, σε συνέχεια των ευρωπαϊκών προτύπων, σε ορίζοντα τετραετίας.  

Η πρόσφατη απογραφή αποτυπώνει μια δυσάρεστη και απαισιόδοξη κατάσταση για τη Φθιώτιδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του ταυτόχρονα. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Είναι πράγματι μια τραγική επίδοση. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, δυστυχώς, θα κάνουμε λόγο για ερημοποίηση της Φθιώτιδας, σε λιγότερο από μια δεκαετία. Αν δεν επέμβουμε άμεσα με ολοκληρωμένες πολιτικές, θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις νέες γενιές, απέναντι στα παιδιά μας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λαμία, με θλίβει βαθιά αυτή η τραγική προοπτική για το μέλλον. Και οφείλουμε στην νέα γενιά των Λαμιωτών και Φθιωτών να μην ρίξουμε λευκή πετσέτα, ούτε να αγνοούμε την κρίση, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη και η ίδια η χώρα μας. Πρέπει να δούμε τι πραγματικά θα θεραπεύσει τη δημογραφική παρακμή. Είναι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, το εισόδημα, η ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα, το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, η οικονομική και γεωστρατηγική ασφάλεια, το υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον, που θα εγγυούνται υψηλούς μισθούς, και σταθερή εργασία. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητες στις περιφερειακές πολιτικές, σε πολιτικές που αφορούν του νέους, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που επιδοτεί νέα ζευγάρια. Πρέπει να στοχεύσουμε σε τέτοιες πολιτικές, οι οποίες θα μπορέσουν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους στη περιφέρεια, αλλά και να δώσουμε κίνητρα για να παραμείνουν οι άνθρωποι μας, οι άνθρωποι της Φθιώτιδας στον τόπο μας. 

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαμε από τον περασμένο Νοέμβριο σε επαφή με το ΚΕΠΕ, τον Καθηγητή και Πρόεδρό του Δ.Σ και Επιστημονικό Διευθυντή, κ. Λιαργκόβα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο Λαμιέων και είχαμε μια πολύ δημιουργική συζήτηση.


Το περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη στη Λαμία ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, πρέπει να εδράζεται σε στοιχεία ερευνών. Χρειαζόμαστε προτάσεις πάνω στην επιστημονική έρευνα, τη γνώση, τη διεθνή εμπειρία, προσαρμοσμένες πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Η προοπτική της περιοχής είναι ευθέως συνυφασμένη με την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για να συγκρατήσει και να προσελκύσει ανθρώπους στον τόπο μας.

Συνομιλώντας πριν λίγους μήνες με αγρότες της Ελάτειας μού τόνισαν μεταξύ πολλών άλλων: “Παλιότερα, δουλεύανε όντως 500 οικογένειες αγροτών, σήμερα πραγματικά δουλεύουν 20 με 30”. Ποιες οι προτεραιότητές σας για τον πρωτογενή τομέα στη Φθιώτιδα, κι ειδικά για τους νέους παραγωγούς;

Η ηλικιακή ανανέωση στους παραγωγούς και τους αγρότες του πρωτογενούς τομέα είναι ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και ως χώρα, αλλά και ως νομός, ως Φθιώτιδα. Ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί ένα από τα βασικότερα κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας, με ευρύτερες διαστάσεις περιφερειακής και γεωπολιτικής ανάπτυξης. Όσο ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προς την κατεύθυνση αυτή είχαμε προβεί στον ανασχεδιασμό του προγράμματος νέων αγροτών, με ουσιαστικά κίνητρα, μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα και αυξημένη χρηματοδότηση, η οποία άγγιξε τις 30 – 40 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας κίνητρα σε νέους αγρότες, παρέχοντας τους εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να παραμείνουν και να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Η αγροτιά, η παραγωγή και η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας καθίσταται ένα διακριτό στοιχείο για την παραγωγικότητα και την οικονομία της ελληνικής υπαίθρου. Η είσοδος νέων ανθρώπων στον κλάδο θα αποφέρει δημιουργικότητα, καινοτομία, νέες τεχνικές, φρεσκάδα σκέψης και ανανέωσης και οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αυτό τον νευραλγικό κλάδο της οικονομίας μας, με ουσιαστικές πολιτικές, για την Ελλάδα του αύριο, αλλά και για την Φθιώτιδα της επόμενης μέρας, ώστε να είναι πάντα μπροστά τώρα πιο δυνατά. 

Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τι μπορούν να περιμένει ο συγκεκριμένος κλάδος στη Φθιώτιδα από μια κυβέρνηση της ΝΔ και από εσάς προσωπικά, κ. Οικονόμου;

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί πράγματι τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της ελληνικής υπαίθρου. Κυρίως, αντανακλάται πλήρως σε περιφέρειες της χώρας, πόσο δε μάλλον της Φθιώτιδας, και αποδεικνύει ότι το τοπικό επιχειρείν μπορεί όχι μόνο να ωφελήσει συγκριτικά την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και να ξεπεράσει τα επιχειρηματικά σύνορα της περιοχής μας, με δραστηριότητες τόσο σε εγχώριο επίπεδο προς όλη την Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναβάθμισε σε αυτήν την πρώτη μας τετραετία τις δυνατότητες της τοπικής επιχειρηματικότητας, με το βλέμμα τόσο στο επιχειρείν όσο και τους εργαζόμενους της ελληνικής περιφέρειας στο σύνολο τους. Το υγιές τοπικό επιχειρείν είναι ο οικονομικός πνεύμονας της Φθιώτιδας. Οι προτεραιότητες τώρα για την νέα τετραετία μετά τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου ταιριάζουν απόλυτα στη Φθιώτιδα της επόμενης μέρας. Με στόχο την αύξηση του 15% του ΑΕΠ της μεταποιητικής δραστηριότητας και την αύξηση της δραστηριότητας γύρω από τα logistics η Φθιώτιδα θα αποκτήσει μια σειρά από πλεονεκτήματα για να βρίσκεται πάντα μπροστά τώρα πιο δυνατά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου