Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

“Οι προτεραιότητές μου για τη Φωκίδα”!

Ο Χρ. Τσαμαντάνης σε αποκλειστική συνέντευξη 

Από την Εν Δελφοίς που κυκλοφορεί

Τις βασικές του προτεραιότητες για τη Φωκίδα, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν την αντιπροσώπευση του νομού στο Κοινοβούλιο, αναπτύσσει ο Χρήστος Τσαμαντάνης μιλώντας στην Εν Δελφοίς με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.....

“Θα αγωνιστώ ώστε τόσο οι δύο Δήμοι  όσο και η Περιφερειακή Ενότητα να μην μείνουν εκτός κανενός χρηματοδοτικού εργαλείου”, επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη φιλοδοξία του να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τη νέα γενιά, ζήτημα το οποίο, μαζί με το δημογραφικό, αξιολογεί ως το σημαντικότερο του νομού.

Τέλος, ο Χ. Τσαμαντάνης απαντά τόσο στο ερώτημα “γιατί ο εκλογέας να προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” στην κάλπη της 21ης Μαίου όσο και γιατί να προτιμήσει τον ίδιο για Βουλευτή Φωκίδας.

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τα θέματα δημόσιας διοίκησης. Από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται ως “ο μεγάλος ασθενής”. Τι πρόσθετο έχεις να συνεισφέρεις στο εν λόγω πεδίο, αν εκλεγείς βουλευτής;

Κε Τσίγκα καταρχήν σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είχα την ευκαιρία από τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα να έχω επαφή τόσο με τον Α’ όσο και με το Β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με το ρόλο του επιστημονικού – ειδικού συνεργάτη, είτε με την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως μηχανικός. Συνεπώς, είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω από «πρώτο χέρι» τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που έχει ο κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται είτε από την ωριμότητα των προς χρηματοδότηση μελετών είτε η ένταξη τους, σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι της λογικής «First in/First out» (σειρά προτεραιότητας). Αυτό για το οποίο θα αγωνιστώ όμως είναι τόσο οι δυο Δήμοι (Δελφών και Δωρίδος) όσο και η Περιφερειακή Ενότητα να μην μείνουν εκτός κανενός χρηματοδοτικού εργαλείου. 

Είναι σημαντικό, η δουλειά η οποία πραγματοποιείται από υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας, δεδομένης της προσπάθειας την οποία πραγματοποιούν ασχέτως της υποστελέχωσης την οποία αντιμετωπίζουν, να μην μένουν απλά ένας τίτλος και να τοποθετούνται στο ράφι αλλά να αξιοποιούνται.

Στον προεκλογικό σου λόγο, αλλά και παλιότερα, επιφυλάσσεις ξεχωριστή έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στους νέους ανθρώπους. Δεν μπορώ να μη ρωτήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Τι επιδιώκεις να εκφράσεις;

Επιδιώκω να εκφράσω αυτή τη γενιά που μόλις αναφέρατε, τη γενιά της κρίσης, της ανεργίας του 27% που την παρέλαβε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015, των μνημονίων. Τη γενιά που δεν πρόλαβε να χαρεί και να ονειρευτεί, τη γενιά που μόλις ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές σπουδές της είδε όλα όσα σχεδίαζε και ονειρευόταν να γκρεμίζονται. Έρχομαι να εκφράσω μία αδικημένη γενιά, η οποία διέφυγε προς το εξωτερικό, με τη ζημία αυτή να αποτιμάται σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε 15,7 δισ. ευρώ κ. Τσίγκα. 

Τη γενιά του brain drain, η οποία δεν φαίνεται να θέλει να επιστρέψει στη χώρα και στην περιοχή μας. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα, σε συνδυασμό με τη δημογραφική κρίση η οποία πλήττει και την περιοχή μας, στα οποία πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του το αυριανό πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο μίας δημόσιας συζήτησης, όχι ευτελούς όπως η προεκλογική, αλλά στο πλαίσιο μίας συζήτησης εντός θέματος η οποία αφορά εν τέλει το μέλλον του τόπου μας.



Γιατί σε αυτές τις εκλογές ο Έλληνας πολίτης να επιλέξει τελικά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Κε Τσίγκα όπου και εάν έχουμε βρεθεί με τους συνυποψηφίους μου, παντού εκφράζεται η ίδια αγωνία. Η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια, εξανεμίζουν τους μισθούς. Το εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει σήμερα υποστεί σημαντικό πλήγμα από την έμμεση φορολογία. Πλέον τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν οι πολίτες δεν αρκούν για να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Εμείς αντιπαραβάλλουμε μια εναλλακτική προοδευτική πολιτική, με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και με ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος! Με ένα νέο «συμβόλαιο αλλαγής» με την κοινωνία, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας. 

Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πλήρως κοστολογημένο και τεκμηριωμένο, και δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό πρόσημο, το οποίο έχει άμεσο αλλά και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ένα πρόγραμμα το οποίο το καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο και με το οποίο καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός για την προοδευτική διακυβέρνηση. 

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου για το νομό ως εκπρόσωπός του στο Κοινοβούλιο;

Οι προτεραιότητες για τις οποίες θα αγωνιστώ εάν έχω την τύχη και την τιμή να εκπροσωπήσω το νομό μας είναι:

  1. Η δημόσια υγεία στη Φωκίδα οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας. Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και τα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου δέχθηκαν μεγάλη πίεση στην περίοδο της πανδημίας και αντί να ενισχυθούν με υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν στην τύχη τους και συνεχίζουν σήμερα να εξυπηρετούν τόσο τους πολίτες του Νομού όσο και τα δυο σωφρονιστικά καταστήματα (Άμφισσας και Μαλανδρίνου) καθώς και τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου Δελφών. Με ένα προσωπικό καταπονημένο, εξουθενωμένο και σίγουρα απαξιωμένο από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που επί 4 χρόνια το εμπαίζει συνειδητά.
  2. Ξεχωριστή μνεία θα ήθελα να κάνω για το ΚΕΦΙΑΠ, το οποίο θεωρώ ότι συνιστά δομή με προστιθέμενη κοινωνική αξία, για αυτό το λόγο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε σε λειτουργία εξυπηρετώντας τις ανάγκες του πληθυσμού και ιδίως ατόμων με κινητικές ή άλλου είδους δυσκολίες.
  3. Επιπλέον, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πιστεύουμε ότι η δημόσια παιδεία δεν μπορεί να υποχωρεί προκειμένου να ανθούν τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων. Στην Άμφισσα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό τμήμα όπως είναι αυτό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το οποίο πρέπει να ενισχύσουμε τόσο οικονομικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό το επόμενο χρονικό διάστημα. Προαπαιτούμενο για αυτά είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που στερεί από τους νέους μας την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την αύξηση των δαπανών στο 5% του Α.Ε.Π. καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της εργασιακής επισφάλειας που βιώνει σήμερα το ερευνητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων μας. Αυτά είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε από μια κυβέρνηση χορηγό των ιδιωτικών συμφερόντων όπως της Ν.Δ., η οποία δεν πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή μας την κατάργηση του δεύτερου τμήματος καθώς και του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών.
  4. Ξεχωριστή θέση στο σχέδιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας έχει ο Πρωτογενής τομέας. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση με αποτέλεσμα να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την ενασχόληση με τον Πρωτογενή τομέα. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αδιαφορίας και της αναλγησίας μιας κυβέρνησης που τους έχει αφήσει βορά απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων το υπέρογκο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.
  5. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω αναφορά στην ανάγκη για ανανέωση της καλλιέργειας του Ελαιώνα της Άμφισσας. Ενός οικονομικού και πολιτιστικού πνεύμονα της περιοχής μας ο οποίος την τελευταία 10ετία υπέστη δυο σημαντικά πλήγματα με τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έλαβαν χώρα εκεί. Το Κράτος οφείλει να είναι αρωγός σε αυτή την υπαρξιακού χαρακτήρα προσπάθεια μέσα από την εφαρμογή ταχύτατων διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων σε συνδυασμό με την χορήγηση κινήτρων προς τους νέους καλλιεργητές.
  6. Ένα επιμέρους ζήτημα κομβικής σημασίας, το οποίο η ΝΔ έθεσε στο περιθώριο είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αγίου Νικολάου – Αιγίου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, καθώς ενδεχόμενη μόνιμη και βιώσιμη επαναλειτουργία του θα ενισχύσει την αναπτυξιακή της προοπτική.
  7. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι βέβαιο ότι θα επιδράσει θετικά η παύση του συγκοινωνιακού στραγγαλισμού που υπέστησαν οι περιοχές του Παραπαρνάσσιου τόξου τα τελευταία 4 χρόνια από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία και αγνόησε επιδεικτικά τις επισημάνσεις της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων της περιοχής και χιλιάδων συμπολιτών μας, που επί ΝΔ έφθασαν να νιώθουν ότι ζουν σε ακριτική περιοχή.
  8. Τέλος, μια ακόμη προτεραιότητα θα είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, όπως το Τουριστικό της προϊόν το οποίο διαθέτει πολυάριθμες πτυχές. Ορεινοί όγκοι (Παρνασσός – Γκιώνα – Βαρδούσια), ένα μεγάλο παράκτιο μέτωπο (Δεσφίνα, Κίρρα, Ιτέα, Γαλαξίδι έως και τη Χιλιαδού), καθώς και το λίκνο του Πολιτισμού όπως είναι οι Δελφοί. Θρησκευτικά τοπόσημα όπως η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία, η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, η Ιερά Μονή Τρικόρφου, συνθέτουν ένα  ψηφιδωτό προτερημάτων τα οποία και καταδεικνύουν τον ολιστικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε και κατ’ επέκταση να προωθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν. 

Γνωρίζετε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική οικονομική ευκαιρία στη σύγχρονη ιστορία μας, το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναλογικά θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ». Συνεπώς, τα χρήματα για τις παραπάνω δράσεις υπάρχουν αλλά κι εμείς οφείλουμε να τρέξουμε να τα διεκδικήσουμε για το κοινό καλό και το καλό της περιοχής μας, στο πλαίσιο της ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου την οποία έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πραγματοποιήσω μια ξεχωριστή αναφορά σε ένα εξίσου σημαντικό στόχο, την αναστροφή της πληθυσμιακής μείωσης για τη Φωκίδα. Με κίνητρα για την επιστροφή των νέων στην περιοχή μας, όπως για παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη νέου στελεχιακού δυναμικού αλλά και με την ενίσχυση των δημόσιων δομών. 

Γιατί ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως κι όχι μόνο, να δώσει την προτίμησή του στο Χρήστο Τσαμαντάνη;

Είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο το ερώτημα σας κ. Τσίγκα. Όπως ανέφερα και πριν ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών και συμπατριωτών μου, μη υποσχόμενος και χωρίς να τάζω, όπως συνηθίζεται κατά τις προεκλογικές περιόδους. Από αυτά άλλωστε έχουμε όλοι κουραστεί. 

Προσέρχομαι στον προεκλογικό στίβο καταθέτοντας την ισχυρή βούλησή μου και την αταλάντευτη επιθυμία μου να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου, μέσα από ένα άλλο μετερίζι. Μέσα από την εθνική αντιπροσωπεία από όπου και λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον μας. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να αξιολογήσουν, να κρίνουν και εν τέλει να επιλέξουν τι είδους εκπροσώπηση επιθυμούν. Και ευελπιστώ να συνιστά η παρουσία μου μια επιλογή η οποία θα αντανακλά οράματα, προσδοκίες και θα εφάπτεται με τον συλλογικό αξιακό κώδικα μίας περιοχής και των ανθρώπων της που αξίζουν κάτι καλύτερο. Ζητώ να ανησυχήσουμε μαζί, να ονειρευτούμε και να οραματιστούμε μαζί, να παλέψουμε μαζί και στις 21 Μαΐου να αποφασίσουμε μαζί για το ποια θα είναι εφεξής η πορεία της Φωκίδας, στην οποία μεγαλώσαμε, ζούμε και επιμένουμε να πιστεύουμε. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου