Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ του Νίκου Αναγνωστόπουλου στην Τιθορέα

Ο σκηνοθέτης Νίκος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Ελάτεια Φθιώτιδος και αποφοίτησε από την Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου το 1983. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και  της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. ....

Η ανθρωπολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία και οι τέχνες είναι τα θέματα που τον απασχολούν στις ταινίες του. Ως παραγωγός και σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει πάνω από 150 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ,το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, τη Δ\νση Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟ, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους πραγματοποιώντας κινηματογραφικά εργαστήρια σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΉ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 

«Τα λαϊκά μουσικά όργανα και η κατασκευή τους» (1990), του αποδόθηκε βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Στα πρόσωπα της Ανατολής κοιμάται ο χρόνος» (1993), με συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ: Μόσχας, Μονάχου, Λισσαβόνας, Καλκούτας και έλαβε βραβείο στο Φεστιβάλ Rassegna internazionale del film archeologico στην πολη Forli Ιταλίας.

«Στην άκρη της πόλης» (1995), παραγωγή της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης.        Μια ταινία για τους ROM. Προβλήθηκε στο MUSEE DE L' HOMME στο Παρίσι και στα Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, Valladoville, Φλωρεντίας, Aixen Provence, Amiens και του αποδόθηκε Κρατικό Βραβείο Ποιότητας.

«ΕΞ΄ΟΜΟΝΟΙΑΣ» (1998), σειρά ντοκιμαντέρ για την ΝΕΤ, αναφέρεται σε μικρές ομάδες, πρόσωπα και μειονότητες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. 2ο Μεγάλο βραβείο στο InterFilmFestival Nurnberg 2000

«Εί έχεις καρδίαν δύνασαι σωθήναι» (2009-10), μεγάλου μήκους ταινία ντοκιμαντέρ για τη Μονή Εσφιγμένου. Του αποδόθηκε βραβείο στο φεστιβάλ ορθοδόξων χωρών στην Μόσχα.

Βίντεο για την Biennalle της Βενετιας (2011), βασισμένο στο έργο του Ιταλού εικαστικού «PinoPadolfini»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΚΥΜΑΤΕΡ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

«ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ»(1990) διάρκειας 26 λεπτών

Μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία αλλά και την Ασία και την Αφρική φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. 

Η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Δημαρχείου, η οδός Αθηνάς, η Αγίου Κωνσταντίνου και τα γύρω στενά δρομάκια γίνονται το κέντρο συνάντησης και υποδοχής. 

Ανάμεσά τους, μια ιδιαίτερα «δυνατή» και ξεχωριστή ομάδα, αυτή των μουσικών, διατρέχει κάθε σημείο της πόλης, απλώνοντας ένα πολυεθνικό μουσικό πέπλο που αλλάζει οριστικά τον ήχο της. Δύσκολα μπορείς να τους κοιτάξεις στα μάτια διότι έχουν στραμμένο το πρόσωπό τους χαμηλά και τα τραγούδια τους δεν είναι σε κλίμακες ματζόρε.

Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ ο περιπτεράς της πλατείας Ομονοίας, ο Γιάννης Πλακόπουλος με ρίζες προσφυγικές, φέρνει τις εφημερίδες με τα νέα από την αγαπημένη πατρίδα του κάθε πρόσφυγα. Τους υποδέχεται πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο, λίγα λόγια στη γλώσσα τους και κυρίως δυο λέξεις από καρδιάς, γεμάτες ανθρωπιά, που έγιναν και ο τίτλος της ταινίας. 

«ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» (1995) διάρκειας 28 λεπτών

Στη Θεσσαλονίκη, στην Ηλιούπολη, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο της πόλης, ανάμεσα σε κολώνες υψηλής τάσης, μέσα σε χωράφια, έχουν φτιάξει τις παράγκες τους και ζουν 2.500 ψυχές, χωρίς δουλειά, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς σχολείο για τα παιδιά. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά τον καθημερινό αγώνα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να ανταποκριθούν στα ανυπέρβλητα προβλήματα που ορθώνονται κάθε στιγμή μπροστά τους. Η λέξη απελπισία βρίσκει την απόλυτη έκφραση της. Σε μια «πόλη», φτιαγμένη από ευτελή υλικά και νάιλον θερμοκηπίου, οι τσιγγάνοι διατηρούν το κέφι και τη θέλησή τους για ζωή. Μια γειτονιά των καταφρονημένων όχι από επιλογή τους αλλά από την άρνηση της κυρίαρχης κοινωνίας να αποδεχτεί έναν άλλο τρόπο ζωής. Οι τσιγγάνοι είναι σαν να τρέχουν αδιάκοπα έναν μαραθώνιο ενώ  οι επαΐοντες με τα σχέδια και τα προγράμματα τους προσπαθούν να τους φέρνουν διαρκώς στην αφετηρία.

«ΜΟΙΡΑ» (2017) διάρκειας 17 λεπτών

Ένα ντοκιμαντέρ ειδικού σκοπού που αποτυπώνονται με χιούμορ οι χαμένοι και αποτυχημένοι τσιγγάνικοι έρωτες, οι αδόκιμοι μέθοδοι της γυναίκας τσιγγάνας που τις χρησιμοποιεί για την εξοικονόμηση των απαραίτητων ως προς το ζην καθώς και τα επινοημένα «γλυκά ψέματα σε αφελείς». Θα δούμε τη μοίρα, το μέλλον, την καλή τύχη, το διάβασμα του φλιτζανιού και της παλάμης και θα γνωρίσουμε τις συνταγές των μαγικών φίλτρων για τους ερωτευμένους. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.