Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Απολογισμός δράσης του Δήμου Δελφών στον τομέα του Πολιτισμού

 Π. Ταγκαλής: «Μία χρονιά ορόσημο για το Δήμο Δελφών που έβαλε τον πήχη ψηλά» 

 Στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δελφών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε εκτενής αναφορά στο έργο που παράχθηκε κατά το προηγούμενο έτος στον τομέα του Πολιτισμού. ...

Σε μία χρονιά αφιερωμένη σε εθνικό επίπεδο στην επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, και παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, ο Δήμος Δελφών κατάφερε να υλοποιήσει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων-παρεμβάσεων αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια για την άρτια οργάνωση, αλλά και την ευρεία γκάμα των όσων παρουσιάστηκαν, καλύπτοντας όλο το φάσμα των θεματικών που είχαν σχέση με το ιστορικό γεγονός της Επανάστασης και τη σύνδεσή της με τον τόπο μας.

Πιο συγκεκριμένα, τιμήθηκε ο Επαναστατικός Κύκλος ανά επέτειο σε κάθε σημείο αναφοράς του Δήμου, με κορυφαίο δρώμενο όλων την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, όπου τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Επίσης, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την κήρυξη της Επανάστασης στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδας, για τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, τη μάχη της Ντρέμισσας, τη μάχη της Άμπλιανης, τη μάχη της Σουβάλας, την προσφορά των Γαλαξειδιωτών στον Αγώνα και τη νίκη του Άστιγγα στη Ναυμαχία της Αγκάλης, ενώ πραγματοποιήθηκαν για μία ακόμα χρονιά τα Διάκεια. 

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα των εκδόσεων, όπου κυκλοφόρησαν τα εξής: 

  • Επετειακό ημερολόγιο του 2021, αφιερωμένο στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Επανάστασης στην Παρνασσίδα.

  • Το Χρονικό του Γαλαξειδίου, ένα σπουδαίο κείμενο της ελληνικής ιστοριογραφίας και φιλολογίας που καλύπτει τα γεγονότα από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Γαλαξειδίου (η νέα έκδοση περιλαμβάνει νέα εισαγωγή και εικονογράφηση)

  • Λεύκωμα με τίτλο «Η Φωκίδα της Οθωμανικής περιόδου με το βλέμμα των περιηγητών» που περιέχει γκραβούρες και κείμενα περιηγητών που πέρασαν από τη Φωκίδα κατά τους προηγούμενους δύο αιώνες.

  • Τόμος με τίτλο «Αγιαθυμιώτες Αγωνιστές του 1821» σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών

  • Ψηφιακός δίσκος «Οι μουσικές του Σάλωνα» που περιέχει όλα τα τραγούδια που έχουν γραφεί και μελοποιηθεί για την Άμφισσα, με την επιμέλεια του αρχιμουσικού Πάνου Βασιλείου και τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών


Επίσης, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκθέσεις-ημερίδες:

  • «Έργα περιηγητών στην Φωκίδα κατά την οθωμανική περίοδο» με εικονογραφικό υλικό του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (παρουσιάστηκε στους Δελφούς, την Άμφισσα, τη Γραβιά και την Πολύδροσο και πρόκειται να παρουσιασθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες)

  • Στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, Οικία Πανουργιά, φιλοξενήθηκε έκθεση έργων ευρωπαίων περιηγητών, των πρεσβειών και των ινστιτούτων των Βορείων Χωρών

  • «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 

  • Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» μεταφέρθηκε στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου μέρος της κεντρικής επετειακής έκθεσης της «Πρωτοβουλίας».

  • Εσπερίδα με θέμα: «Κωνσταντίνος Ν. Σάθας. Ο ιστορικός, το έργο και η εποχή του», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γαλαξείδι, σε συνεργασία με το  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

  • Διημερίδα με θέμα: «Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και η εποχή του», που πραγματοποιήθηκε στη Δεσφίνα. 

  • Εσπερίδα για την τέχνη της βυρσοδεψίας και τις δυνατότητες ανάδειξης της παραδοσιακής συνοικίας της Χάρμαινας, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας. 

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στον τομέα των υποδομών, με στόχο την περεταίρω ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος. Πιο συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, ως Κέντρο Τεκμηρίωσης της ιστορικής-πολιτιστικής διαδρομής οι «Δρόμοι του 21΄», καθώς και το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου. Επίσης, με πόρους του Δήμου Δελφών εξοπλίστηκε μια νέα μεγάλη αίθουσα στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, ώστε να εκτίθενται εκεί μόνιμα νέα τεκμήρια που προσφέρει ο συλλέκτης κ. Ηλίας Δαραδήμος, ενώ στην εν λόγω πτέρυγα θα φιλοξενούνται αποκλειστικά εκθέματα που αφορούν τη Φωκίδα. 

Τέλος, μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», όπου κατά τον Α΄ κύκλο έλαβαν χώρα πολιτιστικά δρώμενα στους Δελφούς, την Άμφισσα, την Ιτέα και το Γαλαξείδι, με εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες, καθώς και οι 9 συνολικά εκδηλώσεις ποικίλου πολιτιστικού περιεχομένου (θέατρο, χορός, μουσική, δρώμενα για παιδιά κ.α.) που έγιναν στο πλαίσιο των Φωκικών 2021. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, εστιάζοντας στον τομέα του Πολιτισμού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 2021 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με αυτό ως επίκεντρο, κάνοντας σήμερα τον απολογισμό μας, και βάσει των όσων οι θεατές αποκόμισαν, δηλώνουμε πλήρως ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα που παράχθηκε. Όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή, Σύλλογοι, ενεργοί πολίτες κ.α. έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, καταφέρνοντας υπό αντίξοες συνθήκες να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία στο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας. Επενδύουμε πάνω σε αυτό και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα για να συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία στον τομέα αυτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.