Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πολίτες στο Προσκήνιο: Ξανακαήμενος ελαιώνας - κατακαημένα Σάλωνα


            Ιστορία που επαναλαμβάνεται, γνωστό τι μπορεί να συνιστά. Βιβλική καταστροφή που επαναλαμβάνεται, πολύ μεγαλύτερη, έχει σίγουρα υπαιτίους. .....Άσχετα αν δεν συλλαμβάνονται, διαφεύγουν και δεν λογοδοτούν, υπάρχουν! Και στα μάτια και τη συνείδηση, τουλάχιστον της κοινής γνώμης, καταδικάζονται. Προϊόν μόχθου ανθρώπινου και φύσης, στολίδι – μνημείο φυσικής ομορφιάς για τους περαστικούς, πηγή ζωής για τους ακολουθούντες την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, τα ονομαστά προϊόντα του, η μεγαλύτερη και διασημότερη πλουτοπαραγωγική πηγή, σε μια φτωχή και με λίγες αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχή, ο Ελαιώνας της Άμφισσας στις 4 και 5 Ιουλίου ξ α ν α κ ά η κ ε: τρεις χιλιάδες στρέμματα ελαιών, δώδεκα χιλιάδες περίπου στρέμματα συνολικής έκτασης !..

      Πριν από 9 χρόνια (Αυγ. 2013) το κακό είχαν προκαλέσει οι εργασίες έκπτωτης εταιρίας κατασκευής του έργου άρδευσης του ελαιώνα, (όπως λέγαμε: γεφυρών σε φανταστικά ποτάμια της Αραβίας, τα γνωστά δημόσια έργα χοντρής μάσας). Με σωρεία παραλείψεων και λαθών, δικών της και των αρμοδίων κατάσβεσης, οι ένοχοι πάλεψαν λυσσαλέα να πέσουν στα μαλακά δικαστικώς. Σε 9 χρόνια μέσα, αβοήθητοι στην ουσία, οι κτηματίες των καμένων κι όσοι μαζί ανακατεύτηκαν, με πολύμορφον αγώνα και πολύ προσωπικό μόχθο και κόστος, ξαναφύτεψαν ελιόδεντα κι απ’ αυτά άρχισε να βγαίνει καρπός. Και κάηκαν κι αυτά, και άλλα που στάθηκαν τυχερά το ’13!

       Σύμφωνα με το άρθρ. 17 § 1 του Συντάγματος «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους». Η ανατολίτικη σοφία του Ν. Χότζα (στο φουκαρά που έχασε τη γυναίκα του, με χίλια βάσανα ήθελε ν’ αυτοκτονήσει), γίνεται ισχύουσα κυβερνητική πολιτική: Αφού δεν θρηνήσαμε θύματα, να είμαστε ευχαριστημένοι! Τι μέτρα προστασίας στις έγκαιρες προειδοποιήσεις καιρού, είχαν λάβει οι τέλος πάντων αρμόδιοι; Επιφυλακή; Περιπολίες; Έλεγχο κι αποκομιδή τυχόν απορριμμάτων στον ελαιώνα; Επικίνδυνων ξερών χόρτων; Μετακύλιση της ευθύνης: Έπρεπε μόνοι σας να φυλάτε τα κτήματά σας; Τι; ποια τα αίτια της νέας, μεγαλύτερης συμφοράς; Μας πληροφόρησαν: Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της. Και περιμένομε...Να υπενθυμίσομε ότι στην πολύ δύσκολη προδιαγραφόμενη περίοδο του ερχόμενου χειμώνα, για όχι λίγες οικογένειες, τα χιλιάδες αυτά καμένα ελαιόδεντρα, ήταν μια ελπίδα επιβίωσης...

       Το Επιτελικό Κράτος καύχημα των κυβερνώντων, απεδείχθη γι’ άλλη μια φορά, επιεικώς ανεπαρκές – φούσκα, στην πρόληψη προστασία από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές. Να γίνει λόγος για άτομα που επανδρώνουν σε δήμο, νομό, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση τις κρίσιμες θέσεις; Τις αντιδράσεις τα πρώτα λεπτά/ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς; Όταν υπήρχαν πιθανότητες περιορισμού του μεγέθους της καταστροφής. Οι περιγραφές διερχομένων στο δρόμο Άμφισσας-Ιτέας, κάνουν λόγο για θεατές περίεργου φαινομένου... Στην προστασία – πρόληψη, το είδαμε, το Επιτελικό κράτος στην αποζημίωση κι αποκατάσταση των πληγέντων, τι θα πράξει;

       Πέρισι η Δωρίδα, φέτος η νότια εύφορη Παρνασσίδα, από τους φτωχότερους Νομούς της Ελλάδας και της Ευρώπης, έγινε και τρίτου βαθμού πυρόπληκτος. Ούτε οι Τούρκοι δεν τον είχαν καταντήσει έτσι! Κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να την Αποκηρύξουν στην συνέχεια στην πράξη. Το Αστικό κράτος παλιότερα σε τέτοιες περιπτώσεις, έστελνε κάποιο συνεργείο καταγραφής καταστροφών, έβαζε κι έναν υπάλληλο να μαζεύει αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων. Το Επιτελικό, τι περιμένει; Θα κάνει τίποτα;

      Σε ένα άλλο κράτος, σάρκα απ’ τη σάρκα μας των πολιτών, που οραματιζόμαστε, κάποιοι ήδη θα κρατούνταν, η καταγραφή ζημιών, θα είχε αρχίσει χτες. Θα είχαν αναγγελθεί πραγματικές αποζημιώσεις από κονδύλια τέτοιων (φυσικών;) καταστροφών, αλλά και πρόσθετες απ’ τα Ταμεία της προκομμένης Ε.Ε. Θα είχαν ήδη εξαγγελθεί φοροαπαλλαγές στους πληγέντες – οικογένειές των, αναστολές πληρωμών, μειώσεις σε καύσιμα, ρεύμα.

     Στο δε μείζον ζήτημα της αποκατάστασης, αν το κράτος κοντά στον (πληγέντα ειδικά) πολίτη, δεν είναι πυροτέχνημα, να είχε ήδη συσταθεί φορέας που θα επιμεληθεί επιστημονικά, συστηματικά και συνολικά της επανεμφύτευσης των δις καμένων ελαιοδένδρων, έχοντας και τη φροντίδα ανάπτυξής τους. Πρόκειται άλλωστε, (άλλη πομφόλυγα!), για μνημείο της Παγκ. Κληρονομιάς, προστατευόμενο απ’ την UNESCO! Ποιος θα τ’ ανέθετε αυτά στο Επιτελικό κράτος και θα περίμενε κι αποτέλεσμα; Δεν αξίζει τουλάχιστον ν’ απαιτηθούν; Έστω και με ‘‘απειλή’’ παραίτησης εκείνων που νιώθουν ανείπωτη θλίψη, που κινούν άμεσα τις διαδικασίες και θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την ταχύτερη δυνατή στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση γνωστοποιώντας το μέγεθος των καταστροφών που προέκυψαν από τη πυρκαγιά. 

    Ας είμαστε μονοεδρική, λίγοι οι άνθρωποι, λίγες κι οι ψήφοι. Έρχονται εκλογές κι ΙΣΩΣ εκεί, οι επιλογές πυροπαθών κι αδικημένων, να είναι, όχι μόνο στα χαρτιά, περισσότερες!

 

Άμφισσα 6 Ιουλίου 2022

«ΠΟΛΙΤΕΣ  ΣΤΟ  ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.