Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δεν το έμαθαν ποτέ» του Θάνου Μπλούνα στη Λαμία (ΦΩΤΟ)


 Πραγματοποιήθηκε τελικά με επιτυχία η παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματος του Θάνου Μπλούνα «Δεν το έμαθαν ποτέ», την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, αντί του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο...... Οι Χρόνος Εκδόσεις σε συνεργασία με τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας και τον Σύλλογο  Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας χαιρέτισαν τον συγγραφέα και το βιβλίο του καλωσορίζοντας, το αναγνωστικό κοινό θεατρικά, μουσικά και χορευτικά στο κλίμα της εποχής της δεκαετίας του ‘50, ξεκινώντας από την καρδιά της Λαμίας, την Πλατεία Λαού και τις «επτά βρύσες».


Την εκδήλωση ξεκίνησε ο συγγραφέας λέγοντας τον πρόλογό του και συνεχίστηκε με αποσπάσματα του βιβλίου από τους Σοφία Αλαφοδήμου και Απόστολο Ρούσκα.  Το μουσικό σύνολο από τους Ελευθερία Γοργογιάννη (ακορντεόν), Εμμανουέλα Αγγελακοπούλου (φωνή) και Κώστα Αναστασίου (κιθάρα) μάγεψαν το κοινό με την υπέροχη απόδοση των τεσσάρων τραγουδιών που αναφέρονται χαρακτηριστικά και μέσα στο βιβλίο του Θάνου Μπλούνα. Ακούστηκαν με τη σειρά τα τραγούδια : «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά», όπου το χόρεψαν αισθαντικά και επί σκηνής τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας, Ανδριάννα Ματθαίου και Κωνταντίνος Παπαδημητρίου. «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «Στης εκκλησιάς τα σκαλοπάτια» και το «Σ’ αγαπώ, γιατί είσαι ωραία».


Η ποιήτρια και εκδότρια κ. Βασιλική Νικοπούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] 

Με τον συγγραφέα γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια ως μέλη του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Ο Θάνος Μπλούνας, τ. πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φθιώτιδα. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία του Παιδιού και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Σκωτία και τη Γερμανία. Εργάστηκε, αρχικά για τέσσερα χρόνια δάσκαλος σε σχολεία της Φθιώτιδας και στη συνέχεια ως τη συνταξιοδότησή του, σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Διατέλεσε και Δήμαρχος Στυλίδας από 1991 έως και το 1998. Η ποιητική του συλλογή για παιδιά "Πράματα και θάματα" τιμήθηκε το 2005 με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Η εργογραφία του εκτός από βιβλία της ειδικότητάς του για εκπαιδευτικούς, από σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ και από άρθρα σε παιδαγωγικά περιοδικά, περιλαμβάνει τέσσερα παιδικά βιβλία και άλλα έξι με μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα.»

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν οι παρακάτω :


  1. Εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων, ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Ευθύμιος Καραίσκος, που καλωσόρισε τον «Δάσκαλο στην Αυτοδιοίκηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και του ευχήθηκε πολλά συγγραφικά ταξίδια ακόμα.

  2. Εκ μέρους του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Τσιαλαφούτας που τόνισε μεταξύ των άλλων:


«[…]Ο συγγραφέας Θάνος Μπλούνας έχει υπηρετήσει τα περισσότερα είδη της λογοτεχνίας , (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, ποίηση ), την παιδική λογοτεχνία, τα σχολικά βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που υπήρξαν καινοτόμα για την εποχή τους και είχα την τύχη και την τιμή ως εκπαιδευτικός να διδάξω, τα Παιδαγωγικά και επιστημονικά βιβλία, και όλα με έναν άρτιο, σαφή και στοχευόμενο λόγο  που κερδίζει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη.

     Στο σημερινό βιβλίο «δεν το έμαθαν ποτέ» που παρουσιάζουμε, ο συγγραφέας μέσα από την ερωτική ιστορία ενός αντιστασιακού και μιας ιερόδουλης στη Λαμία το 1942, μας μεταφέρει με αφηγηματικό, γλαφυρό και λυρικό τρόπο στην περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη Ναζιστική Γερμανία και μας δίνει πληροφορίες για τη διοίκηση των πόλεων, την καθημερινότητα των πολιτών και του κλίματος που επικρατούσε στη φθιώτιδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες μέσα από τα βιώματα τους, τα πάθη τους, τις αδυναμίες τους και τις συγκρούσεις επεκτείνονται και στις περιόδους του εμφυλίου, της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης. Είναι σημαντικό ότι οι ήρωες  του μυθιστορήματος δρουν με κέντρο εξέλιξης των γεγονότων την περιοχή της φθιώτιδας. Παντρεύει τη μυθοπλασία και τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα με αξιοζήλευτο τρόπο και κάνει το πολυσέλιδο μυθιστόρημά του συναρπαστικό και ενδιαφέρον.

Μέσα από τη χαρισματική  πλοκή του μυθιστορήματος ο αναγνώστης δέχεται αβίαστα το διαχρονικό μήνυμα της Αντίστασης ενάντια στον Φασισμό. Σέβεται τον αγώνα του κάθε πολίτη για ελευθερία, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και κοινωνική του προέλευση και εκτιμά αξίες όπως η δημοκρατία, η φιλία και η ανθρωπιά.»

 

  1. Εκ μέρους του του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Φθιώτιδας κ. Ζαχαρίας Πράπας : «[…]Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Φθιώτιδας συμμετέχει και χαιρετίζει τη σημερινή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, του αξιόλογου συγγραφέα και παιδαγωγού Θάνου Μπλούνα.



  1. Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας, η Πρόεδρος κα. Ελένη Φωτάκη



«…Θα ήθελα ειλικρινώς να συγχαρώ τον συγγραφέα και φίλο του πατέρα μου και να τονίσω, πως τέτοιοι δημιουργοί, όπως ο Θάνος Μπλούνας κάνουν πιο πλούσια την περιοχή μας που έχει έντονο το μικρασιατικό στοιχείο… και τη Λογοτεχνία. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας και να συνεχίζετε να μας τιμάτε με το έργο σας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κεντρική εισηγήτρια του βιβλίου, κα. Βικτώρια Κουσίδου, έγκριτη φιλόλογος, επιμελήτρια και κριτικός Λογοτεχνίας της Αθήνας η οποία μεταξύ των άλλων τόνισε:


«[…] Ένα τέτοιο βιβλίο, ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά κυρίως ψυχογραφικό κέντημα, υφαντό πολύκλωνο και κρουστό είναι το “Δεν το έμαθαν ποτέ” του Θάνου Μπλούνα. Ο ίδιος ο τίτλος, παραπέμπει σε γεγονότα και δράσεις, σε αλήθειες και πράξεις που δεν έγιναν ποτέ γνωστές σε πρόσωπα που όμως οι ζωές τους ενεπλάκησαν και σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκαν απ΄ αυτά. Προϊδεάζει ο τίτλος για μυστικά που χάθηκαν μαζί μ αυτούς που τα κατείχαν. Πολυπρόσωπο το μυθιστόρημα, με ευρηματική πλοκή, με πλαίσιο κυρίως το χώρο της Φθιώτιδας, αλλά και αναφορές ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου ,της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης. Αυτό που κυρίως κερδίζει τον αναγνώστη είναι η ανάδυση της ανθρώπινης ψυχής σε όλες της τις εκφάνσεις ,που αναμφισβήτητα είναι πολυδιάστατη και για αυτό δύσκολο να προσεγγιστεί και να ερμηνευτεί. Ψυχογραφικό λοιπόν, περισσότερο από ιστορικό ή απλά μυθοπλαστικό δημιούργημα.  Ακραίοι χαρακτήρες με πάθη και ψυχικές αναπηρίες, μοιραίοι άνθρωποι, τραγικές φιγούρες ,πολύπαθες οντότητες, ανθρωπάρια και ανθρωποειδή, συνυφαίνονται έξοχα σε έναν καμβά πολυποίκιλο και για αυτό εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Άνθρωποι θύματα ,άνθρωποι θύτες, στο βωμό του καθωσπρεπισμού, της πλαστής εικόνας, όπου το φαίνεσθαι σαφώς κατισχύει του είναι.

Και βέβαια οι ήρωες περπατούν στο μονοπάτι της ζωής τους με το αξιακό υλικό που έχει ο καθένας στο δισάκι του, αλλά και με το βαρύ σταυρό ατομικών, πολυποίκιλων βιωμάτων. Άνθρωποι που η ζωή τους τυχαία μπήκε σε τροχιά με τη ζωή των άλλων και μετασχηματίστηκε, αναπλάστηκε, καθορίστηκε, καταστράφηκε. Άνθρωποι απλοί, που κυνηγώντας το όνειρό τους ,μάτωσαν την καρδιά τους ,πνίγηκαν σε άξενες θάλασσες ή ναυάγησαν σε στοιχειωμένες στεριές. Άνθρωποι που κρύφτηκαν από τον κακό εαυτό τους ,πάλεψαν με τους δαίμονες τους και πυρπολήθηκαν στη φωτιά των παθών τους.

Τρεις φίλοι που μοιράζονται τον ίδιο τόπο και βλέπουν από κει τον ίδιο ουρανό ,τρία παιδιά με κοινή αφετηρία, που στην πορεία η ζωή απομακρύνει, χαράζει άλλους δρόμους και αναδεικνύει τους τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες τους. Μεγαλωμένοι στον Αχινό από συγκυρία ,φοίτησαν στο ίδιο σχολείο και δέθηκαν με μία ακαταμάχητη φιλία που συνεχίστηκε και στα γυμνασιακά τους χρόνια στη Λαμία, αλλάκαι ύστερα από αυτά. Ο συγγραφέας έχει την ευκαιρία μέσα από αυτή την εξιστόρηση να δώσει ατόφιες τις εικόνες του εκπαιδευτικού συστήματος ,τη νοοτροπία και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα σχολεία της Ελλάδας την μετεμφυλιακή περίοδο.

Τρεις οικογένειες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι η αλήθεια, που παλεύουν για την επιβίωση μέσα από καταστάσεις δραματικές και επαληθεύουν στον απόλυτο βαθμό τη μικρότητα και την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης».


Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο συγγραφέας Θάνος Μπλούνας, ο οποίος εξήγησε τους προσωπικούς λόγους συγγραφής και ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές, τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους. Τόνισε μεταξύ των άλλων  : « […] Ήθελα να πω δυο λόγια για το βιβλίο, για την χαρά που μου έδωσε η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας, που ήταν χρονοβόρα και κουραστική. Και ήταν και επίπονη, γιατί δεν ήθελα να παρουσιάσω ένα βιβλίο καθαρά μυθοπλαστικό. Ήθελα να έχει κάποια ιστορικά στοιχεία, και κυρίως στοιχεία για τον τόπο μας. Για να γνωρίσουν οι αναγνώστες τους συντοπίτες μου, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα τον τόπο μας. Να γνωρίσουν την ιστορία αυτού του τόπου, το τελευταίο μισό του προηγούμενου αιώνα. Να γνωρίσουν κυρίως τα χρόνια τα δύσκολα, τα πέτρινα της Κατοχής, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης.

Αξιώθηκα λοιπόν ως εκπαιδευτικός, ως αυτοδιοικητικός και ως παραμυθάς όταν πήρα σύνταξη, κάτι να προσφέρω και να φύγω από αυτόν τον κόσμο. Πιστεύω πως άφησα ένα αποτύπωμα εκτίμησης όσων έχουν διαβάσει τα βιβλία μου και τους στίχους που ανεβάζω στο διαδίκτυο, στις καρδιές των μαθητών, των φοιτητών μου, των νέων δασκάλων τους οποίους είχα τιμή να διδάξω, στις καρδιές των συμπολιτών μου για τα χρόνια που τους υπηρέτησα και αυτούς και την πόλη με όσες δυνάμεις είχα.

Ε, λοιπόν, απόψε η παρουσία σας εδώ με συγκινεί ιδιαίτερα και μου αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα χαράς,, που δεν θα το σβήσει ο χρόνος όσο ζω. Γι’ αυτό και θέλω να σας ευχαριστήσω. […]










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.