Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ. Του Δημήτρη Κατοίκου

 (ΤΕΛΗ ΔΕΚ. 1910- ΑΡΧΕΣ ΔΕΚ. 1920)

Παρά τη μαζική έξοδο των νέων της για αναζήτηση καλύτερης τύχης προς τις Νέες Χώρες, η Σουβάλα εξακολουθεί να διατηρεί ικανό και ακμαίο ενεργό πληθυσμό. ....

Ογδόντα δύο νέοι άνδρες μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1907-1925. Οι περισσότεροι παλινόστησαν.

Εξαιρετική είναι η παρουσία και ο ηρωισμός των Σουβαλιωτών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.

Πρωτοφανής και σπάνια για ένα χωριό η θυσία στο βωμό των Εθνικών Δικαίων.

Δώδεκα πεσόντες ήρωες από τη Σουβάλα πέρασαν στην Αθανασία. 

Μόνο αυτοί  αναγράφονται στη μαρμάρινη πρόσοψη του ηρώου του χωριού. 

Από το 1890 έως το 1901 εγγράφονται στα μητρώα αρρένων της Σουβάλας 180 στρατεύσιμοι, οι οποίοι στη συνέχεια έμελλε να επανδρώσουν την ελληνική στρατιά της μικρασιατικής εκστρατείας. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιοι και πόσοι ακριβώς μετείχαν στη στρατιά. Κατ’  εκτίμηση του γράφοντος υπερέβαιναν τους 100. Στα επίσημα ληξιαρχικά βιβλία ουδέν αναφέρεται περί του τόπου και του χρόνου που έλαβε χώρα η θυσία των επτά παλληκαριών που έπεσαν στο μικρασιατικό μέτωπο κατά τα έτη 1919-1922. Επίσης ουδέν αναγράφεται στα μητρώα αρρένων καθώς αρκετοί δεν είναι καν εγγεγραμμένοι ή δεν έχουν ακόμη διαγραφεί, ελλείψει επισήμου αναγγελίας περί του θανάτου τους.

Μετά το 1918 λόγω της φοβερής γριπικής επιδημίας που ενέσκηψε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, απεβίωσαν πολλοί ενήλικες Σουβαλιώτες αλλά και πολλά μικρά παιδιά.

Η οικονομική κατάσταση των κατοίκων ήταν εξαιρετικά δυσχερής λόγω του προηγηθέντος Α΄Π.Π. και η επιβίωση του πληθυσμού βασιζόταν κυρίως στην γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και στην οικιακή οικονομία. Ελάχιστες οικογένειες εμπόρων και επιστημόνων απάρτιζαν την ολιγομελή αστική τάξη και ελάχιστες οικογένειες επίσης κατείχαν μικρή οικονομική άνεση λόγω των χρημάτων που είχαν αποκομίσει από την εργασία τους στην Αμερική.

Στο πολιτικό πεδίο τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής είχαν ίση σχεδόν εκπροσώπηση στο εκλογικό σώμα και αντιπρόσωποί τους ήταν δύο ισχυρές επιστημονικές προσωπικότητες. Το βενιζελικό κόμμα των Φιλελευθέρων είχε εκπρόσωπο τον ιατρό και βιομήχανο Αργύρη Καρούζο και το Λαϊκό κόμμα το επίσης ιατρό Γεώργιο Δρίβα. 

Τα δύο αρχοντόσπιτα της παλιάς Σουβάλας ως έχουν σήμερα. Αποτέλεσαν για χρόνια κέντρα πολιτικών ζυμώσεων και επιρροών. Στο μέγαρο Καρούζου, πίσω από τη σιδερένια πόρτα είναι ακόμη και σήμερα ανηρτημένη η φωτογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Πρόεδρος της Κοινότητος Σουβάλας το 1920 ήταν ο Νικόλαος Ανάγνος με κοιν. Συμβούλους τον Ιωάννη Κολοκύθα και Αθανάσιο Αδαμόπουλο και εφημέριος ήταν ο Θεόδωρος Παπαργυρόπουλος. Το 1922 Πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Δρίβας με κοιν. Συμβούλους τον Ιωάννη Κολοκύθα και τον Νικόλαο Ανάγνο και εφημέριος του χωριού ο Παπαναστάσης Πλατιάς.

Συνεχίζεται.


2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική ανάδρομη ιδίως σε όσους δεν ξέρουν για τη Σουβάλα την κοινωνική της ζωή και την προσφορά της στην πατρίδα. Περιμένουμε τη συνεχεία. Χρυσοντίνα Παπαδάμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσοντίνα Παπαδάμ Πολύ ενδιαφερουσών η ιστορία της Σουβάλας η κοινωνική της τότε ζωής της και η προσφοράς της στην πατρίδα. Περιμένουνε τη συνεχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή