Καλό μεσημέρι.
Για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη....
Είναι ένα γεγονός που μας έχει συγκλονίσει όλους και εκ μέρους της Κυβέρνησης θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μας για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η Ελληνική Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται στη δολοφονία, καθώς και για την επέκταση των ερευνών.
Το τραγικό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει το χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και της στενής παρακολούθησης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας.
Για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ
Η Κυβέρνηση προχωρά γοργά και αποφασιστικά στην ανάπτυξη του σχεδίου συνολικής ευημερίας που έχει εκπονήσει. Αντί για ύφεση και αύξηση φόρων, προχωράμε στη ανάπτυξη με μείωση των φόρων. Στην κατεύθυνση αυτή μειώνεται -για ακόμη μια φορά- σε μόνιμη βάση, ο ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργείται με την πολιτική μας μετατρέπεται και με τον τρόπο σε οριζόντιο κοινωνικό κεκτημένο.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πολιορκία που δέχονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, αλλά και τις δευτερογενείς ανατιμήσεις που αυτή προκαλεί. Με τη μεσοσταθμική μείωση κατά 22% το Καλοκαίρι του 2019 μειώθηκε ο φόρος που πλήρωναν οι πολίτες. Τώρα προχωράμε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Υπερκαλύπτουμε, έτσι, τη δέσμευσή μας για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Και αυτό γιατί αποδίδει η οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική.
Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό, ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια μικρή επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, δηλαδή η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη σταθερή στρατηγική μας για αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών κάτι που συμβάλλει στην τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών. Μια πολιτική που θα συνεχίσει η Κυβέρνηση, με κοινωνική ευαισθησία, χωρίς όμως να υπερβαίνει και να διαταράσσει τα δημοσιονομικά όρια.
Όσοι αδυνατούν, με την πολιτική τους πρόταση και παρουσία, να δώσουν προοπτική στον Έλληνα πολίτη στον 21ο αιώνα είναι φυσικό να αντιδρούν απέναντι σε όλα αυτά με αμηχανία. Η αμηχανία αυτή εκφράστηκε χθες διπλά: Και με τις αντιδράσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και με την μη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η απάντηση της Κυβέρνησης σε όλα αυτά, στα μεγάλο λόγια, στις διαπιστώσεις, στις επιδερμικές θεωρήσεις είναι οι πράξεις που δημιουργούν όφελος για όλους.
Για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής τέμνονται. Για αυτό και αυξάνονται, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2021, οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ξεκινά τον Απρίλιο. Θα έχει, ωστόσο, αναδρομική ισχύ από 1.12.2021 και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023. Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει επιπλέον επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και -για πρώτη φορά- για νέους έως 29 ετών, καθώς και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
Ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπεται:
-Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο.
-Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ. Οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, αντι συνολικά 1.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Οι νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.
-Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
-Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα.
-Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά.
-Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.
Για τη μείωση της ανεργίας
Η Κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα την αρχή ότι η εργασία είναι θεμέλιο για την ανθρώπινη προκοπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο 12,7%, από 17,3% που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής. Οφείλεται στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή και τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης, που εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια. Εκεί που άλλοι προσδοκούσαν λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα -χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης- πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι χάρη στην προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς (Microsoft, Amazon, Google, Pfizer, Cisco, JP Morgan) δημιουργούνται νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης με αυξημένες αποδοχές, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να αρχίσει η επιστροφή νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
Για τους εμβολιασμούς
Ξεπεράσαμε τα 19.460.000 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 7.770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74% του γενικού πληθυσμού και 83,8% του ενήλικου πληθυσμού.
Μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών 220.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Σημειώνεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες 168.000 δόσεις από το εμβόλιο Novavax και συνολικά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα παραληφθούν 474.000 δόσεις. Για τα εμβόλια αυτά θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα σε συγκεκριμένα σημεία, από τις αρχές Μαρτίου.
Με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών στα παιδιά στην Αττική, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου και θα ανοίξουν 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Φεβρουαρίου δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι και θα χάνουν τα σχετικά προνόμια όσοι έχουν συμπληρώσει επτάμηνο από τη δεύτερη δόση (εάν έχουν κάνει εμβόλιο με δυο δόσεις) ή 3μηνο από την πρώτη δόση (εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση.
Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, συνεχίζει να μας απειλεί και η Κυβέρνηση συνεχίζει ανυποχώρητη τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την ενίσχυση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανάσχεσή της.
Για το πολιτικό κλίμα
Θέλω να επισημάνω -για μια ακόμη φορά- την απόπειρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προκαλέσει ακραία πόλωση και διχασμό. Να προκαλέσει τοξικότητα, να ευτελίσει, να εξαχρειώσει, να εκβαρβαρίσει την πολιτική ζωή. Να απαξιώσει τους Θεσμούς του δημοκρατικού Πολιτεύματος και να αμφισβητήσει τη Δικαιοσύνη. Η δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε κομματική εκδήλωση, μετά τις ανάλογες θέσεις του κ. Πολάκη, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η λογική άλωσης της Δικαιοσύνης και του Κράτους.
Δεν πρόκειται μόνο για τον κ. Πολάκη, αλλά για μια συνολική αντίληψη στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η σιωπή του κ. Τσίπρα συνιστά ολοφάνερη αποδοχή και συναίνεση προς τη στάση αυτή. Είμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις τακτικές. Είμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε αυτή τη λογική. Ο πολιτικός αγώνας που δίνουμε είναι αυτός της θεσμικότητας, της αξιοπρέπειας, του ήθους και της πολιτικότητας. Και γι’ αυτό δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Μας χωρίζει άβυσσος και δεν θα παίξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ταμπλό της πόλωσης, της ευτέλειας και του διχασμού.
Απέναντι σε αυτό η Κυβέρνηση -όπως ξεκάθαρα τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- αντιπαραβάλλει τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό λόγο και κυρίως τα έργα της. Αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς προκλήσεις που δέχεται -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- η χώρα μας και μεριμνούμε για τα προβλήματα και τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Κοιτάζουμε μπροστά, και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που στόχο έχουν τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή. Δεν μας ενδιαφέρουν οι στείρες αντιπαραθέσεις και ξέρουμε ότι αυτές αποδοκιμάζονται από τους πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Στο «όχι σε όλα», απαντάμε με «ανάπτυξη για όλους». Στο λαϊκισμό απαντάμε με δράσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που τονώνουν την κοινωνική συνοχή.
Στις ακρότητες απαντάμε με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας: Την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την τόνωση των εξαγωγών, τη δυναμική ανάπτυξη που ήδη συντελείται, το σεβασμό και τη στήριξη της Δικαιοσύνης και των Θεσμών της Δημοκρατίας. Χτίζουμε γέφυρες με το αύριο, χτίζουμε γέφυρες με το μέλλον, όταν η Αντιπολίτευση ορθώνει τείχη για να εμποδίσει την μετάβαση της χώρας και της κοινωνίας στο αύριο.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Πριν από λίγο, ο κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) κατηγόρησε την Ελλάδα για απανθρωπιά, ότι αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν από την παγωνιά στα σύνορα και ότι τρυπά βάρκες στο Αιγαίο. Ένα σχόλιο θα ήθελα, παρακαλώ, από εσάς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόκειται για τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς, ενταγμένους στο συνολικό σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας. Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού θέματος. Αντίθετα, η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές με τη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο -το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν την 1η Δεκεμβρίου όταν Έλληνες συνοριοφύλακες έσωσαν 17 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που ήταν σε άθλιες συνθήκες και κινδύνευαν- ότι είναι ένα Κράτος Δικαίου, ότι επιδεικνύει ανθρωπισμό και ότι πάντοτε είναι έτοιμη να συνδράμει για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Η χώρα ασκεί και ακολουθεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτού του είδους η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί να δικαιολογήσουν ή να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας και τη διαρκή επιδίωξή της να εργαλειοποιήσει το θέμα του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για την δολοφονία του 18χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, αν μου επιτρέπεται, μια ερώτηση σε τρία επίπεδα. Ήθελα, πρώτα από όλα, να σας ρωτήσω, επειδή γράφονται διάφορα, αν βλέπει η Κυβέρνηση κάποιες διασυνδέσεις αυτών των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν την άγρια επίθεση και με άλλα γεγονότα. Για παράδειγμα, με τα άγρια επεισόδια που είχαμε στα ΕΠΑΛ, όπως θυμόμαστε, πριν από κάποιος μήνες ή με ομάδες αντιεμβολιαστών, οι οποίες έχουν προχωρήσει και σε προπηλακισμούς. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος.
Το δεύτερο είναι, αν εξετάζετε κάποια δραστική παρέμβαση, γιατί βλέπουμε ότι νόμος υπάρχει, άλλα άνθρωποι συνεχίζουν να δολοφονούνται και, μάλιστα, χρειάστηκε αυτή η δολοφονία στη Θεσσαλονίκη για να βρεθούν όπλα, σουγιάδες, κράνη, ρόπαλα σε σύνδεσμο της πόλης. Τι άλλο κρύβεται και δεν το ξέρουμε;
Και σε ένα τρίτο σκέλος, ακούμε ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι σεσημασμένος. Ότι το 2019 είχε συλληφθεί για επίθεση με μαχαίρι και έχει μια δίκη, η οποία εκκρεμεί. Και αναρωτιόμαστε: Αν είχε προχωρήσει πιο γρήγορα η Δικαιοσύνη, μήπως αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε αυτή την στυγερή δολοφονία; Υπάρχει κι εκεί ένα πρόβλημα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα από όλα, πρόκειται για ένα -όπως είπα και στην τοποθέτησή μου- συγκλονιστικό γεγονός. Η Ελληνική Αστυνομία έδρασε άμεσα και πάρα πολύ γρήγορα κατάφερε να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τον βασικό ύποπτο για το έγκλημα αυτό, για την τραγική αυτή δολοφονία. Η Ελληνική Αστυνομία θα διερευνήσει την υπόθεση σε όλο της το βάθος. Θα αναζητήσει συνδέσεις σαν κι αυτές που περιγράψατε και την εμπλοκή και άλλων ανθρώπων στο συγκεκριμένο περιστατικό, με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που έφτασε στη σύλληψη και οδήγησε στη Δικαιοσύνη τον βασικό ύποπτο αυτού του εγκλήματος. Θα κάνει και όλα όσα προβλέπονται προκειμένου να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης. Ενδεχομένως και σε διασυνδέσεις και με άλλα περιστατικά βίας σαν κι αυτά που περιγράψατε.
Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της οπαδικής βίας, έχουμε ψηφίσει μια σειρά από ρυθμίσεις στο παρελθόν, οι οποίες είχαν το αποτέλεσμά τους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα φαινόμενα και τα περιστατικά σύγκρουσης, τα συσχετιζόμενα με τον αθλητισμό βαίνουν μειούμενα. Προφανώς και δεν έχουν εξαλειφθεί. Η αγωνία και η υποχρέωση και η τραγική αυτή απώλεια ενός νέου παιδιού υπογραμμίζουν το χρέος μας για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να τα εκμηδενίσουμε. Συνεχίζουμε στην προσπάθεια αυτή και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να ελέγξουμε κάθε τέτοιου είδους πυρήνα βίας που υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας τους νόμους και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει κι εδώ είμαστε να πάρουμε και όποιες άλλες πρωτοβουλίες απαιτούνται.
Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι θα διερευνηθεί το θέμα που λέτε σε ό,τι αφορά την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο άνθρωπο. Και, εκεί, αν χρειαστεί επιπρόσθετα να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, πρέπει να γίνουν. Προφανώς, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Είναι μια απάντηση που την περιμένουν όλοι και πρέπει να τη δώσουμε, γιατί καθυστέρησε η Δικαιοσύνη στο να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες στο συγκεκριμένο θέμα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα για τους συνδέσμους. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση με αυτό το θέμα; Γνωρίζει η Κυβέρνηση, η Πολιτεία ποιοι συμμετέχουν στους συνδέσμους; Και μπορεί να αξιοποιήσει και κάποια καινούργια μέσα, τώρα με την ψηφιοποίηση του Κράτους; Για παράδειγμα, δεν ξέρω, αν μπορεί να βοηθήσει ο κ. Πιερρακάκης. Τι μέτρα θα πάρετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Αυγενάκης προέβη χθες σε μια αναλυτική ανακοίνωση για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Σας είπα και προηγουμένως πως ό,τι παραπάνω χρειαστεί να γίνει, γιατί είναι μια δυναμική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε ή να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που οδηγούν σε αυτά τα αποτρόπαια, τα ακραία εγκλήματα και στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και αλλού. Δεν είναι μόνο το θέμα της οπαδικής βίας. Είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά και σε όλες του τις πτυχές και σε αυτή της νεανικής παραβατικότητας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, είχε λίγο-πολύ πει, σε μια δήλωσή του, ότι από εκεί περιμένουμε μια σοβαρή Αντιπολίτευση και έδειχνε ότι είναι συνομιλητής του ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κόψει αυτές τις γέφυρες. Μετά τη στάση και τις κατηγορίες της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους στο θέμα Πολάκη και γενικότερα στη Βουλή, κόβονται και αυτές οι γέφυρες από την πλευρά της Κυβέρνησης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση χτίζει τις γέφυρες της ελληνικής κοινωνίας με το αύριο και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ανάγκες των πολιτών με τις πράξεις και με τα έργα της. Είμαστε εδώ ανοιχτοί σε εποικοδομητική κριτική και σε ουσιαστικές προτάσεις, με εκείνο το πολιτικό φάσμα και με εκείνες τις πολιτικές που έχουν κάτι ουσιαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο στην προσπάθεια που γίνεται, για να πάει η χώρα μπροστά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά σε αυτό. Μετά την εκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί «στο πόδι» -θα έλεγα, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση- με τον κ. Ανδρουλάκη και είχαν πει ότι θα έχουν μια συνάντηση. Μήπως μέσω αυτής της συνάντησης, θα μπορούσαν να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να λειανθεί λιγάκι το έδαφος και το πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας; Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι προ ημερών ο Πρωθυπουργός είχε την πρώτη επικοινωνία με τον εκλεγέντα ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει αυτή η επικοινωνία κάποια επίδραση στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ήταν μια τυπική επικοινωνία, σε πολύ καλό κλίμα. Δεν έχει διαφοροποιηθεί η τακτική, ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κύρωση των μνημονίων.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Πρωθυπουργός πάντοτε είναι ανοιχτός σε συναντήσεις και συνομιλίες με όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πολιτικά είναι τα ζητήματα. Εμείς πολιτικά τοποθετούμαστε με συγκεκριμένες πράξεις. Απέναντι στις πράξεις μας αυτές τοποθετούνται, όπως κρίνουν καλύτερα και ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά τη δημοσιοποίηση της πράξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis για τον κ. Γεωργιάδη, προέκυψε πως ο Εισαγγελέας εντοπίζει κάποιες σημαντικές αδιευκρίνιστες πιστώσεις. Στα αιτήματα της Αντιπολίτευσης, απάντησε ο Υπουργός πως πρόκειται για χρήματα των επιχειρήσεών του. Οφείλει ένας Υπουργός περισσότερες απαντήσεις στους πολίτες για αδιευκρίνιστα ποσά τέτοιου είδους ή η Κυβέρνηση κρίνει ικανοποιητικές τις απαντήσεις του κ. Γεωργιάδη;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει προκύψει κανένα θέμα. Το μοναδικό που έχει προκύψει είναι η αρχειοθέτηση των υποθέσεων και αν αισθάνονται κάποιοι την ανάγκη, που πάνω σε αυτό είχαν οικοδομήσει ανυπόστατες κατηγορίες, να ζητήσουν ένα συγγνώμη από τους δέκα αυτούς ανθρώπους που επιχείρησαν να εξοντώσουν και να κρεμάσουν στα μανταλάκια.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Και από τους δέκα τώρα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε και από τους δέκα. Η Κυβέρνηση δεν διαχώρισε ποτέ τους ανθρώπους εκείνους -μιλώ για εκείνους που έχουν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις τους- που στοχοποίησε η κατάσταση εκείνης της εποχής, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να στήσει αυτή τη μεθόδευση για να οδηγηθεί σε νίκες στις επόμενες εκλογές. Ποτέ δεν διαχώρισε η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την υπόθεση των ανθρώπων αυτών, ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω, αν και μετά την ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και με βάση την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες σκέψεις για αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον, όπως, για παράδειγμα, για μείωση του Φ.Π.Α. στα καύσιμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα πως ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, χωρίς, όμως, αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, κάτι που θα οδηγούσε σε οικονομικά προβλήματα τη χώρα και συνεπώς και την ελληνική κοινωνία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο ίδιο πεδίο, πάντως, δέχεστε κριτική από την Αντιπολίτευση, με αφορμή μία δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών, του κ. Σκυλακάκη, ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι, ούτως ή άλλως, τα φτωχά νοικοκυριά δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, άρα, το «αποτύπωμα» μιας τέτοιας κίνησης, ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ισχνό, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος. Είναι αυτό και η θέση της Κυβέρνησης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού Προϋπολογισμού. Άρα, μοιραία, πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Όταν κανείς συζητά για τέτοιου είδους μεγάλα ποσά μπαίνει και η παράμετρος, εάν στην ουσία θα βοηθούνταν όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσαν με ένα τόσο μεγάλο μέτρο, που έχει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αυτοί που έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Αυτό είπε ο κ. Σκυλακάκης και τίποτα περισσότερο. Το ό,τι η ενεργειακή κρίση, κυρίως στο ηλεκτρικό ρεύμα γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και ακολούθως και στο πετρέλαιο και στη βενζίνη πλήττει όλους μας, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση με μια σειρά πολιτικών προχωρά στη διαρκή ενίσχυση του εισοδήματος μέσα από μια σειρά μέτρων. Θυμίζω: Το επόμενο διάστημα περιμένουμε και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Την πολύ μεγάλη ενίσχυση στοχευμένα, όπως γίνεται για το ηλεκτρικό ρεύμα. Δόθηκαν 400 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και αναμένεται περαιτέρω στήριξη και το επόμενο διάστημα. Τα μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα και των αγροτών. Και εδώ θα υπάρχουν σύντομα συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης. Και όλα αυτά στην προσπάθεια να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του και απροστάτευτο απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων, που οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση, που παρόμοιά της έχουμε πολλές δεκαετίες να ζήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.