Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου


 Καλή χρονιά σε όλες και όλους. 

Με υγεία και δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Για τη χρονιά που πέρασε κι αυτή που μόλις άρχισε....

Με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς θα ήθελα να ξεκινήσω, όχι με υποσχέσεις, αλλά με έναν περιεκτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ώστε να δείξω τη βάση από την οποία ξεκινάμε και στην οποία στηρίζουμε το σχέδιό μας για το 2022. Ένα έτος που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στο στόχο της «Ελλάδας 2.0», μιας Ελλάδας που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση και μεριμνά για την ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων της. 


Το 2021 μας κληροδότησε ένα διεθνώς επιβαρυμένο περιβάλλον, υγειονομικά, οικονομικά και ενεργειακά. Η Ελλάδα το 2021 ανταπεξήλθε στις επάλληλες κρίσεις με επάρκεια και σίγουρα πολύ καλύτερα από άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος ανταπόκρισής μας επέτρεψε στην χώρα να καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας και να βρεθεί σε ανοδική πορεία σε μια σειρά από δείκτες, ποσοτικούς και ποιοτικούς. 


Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, βάσει άρτια δομημένου σχεδίου, ώστε και το 2022 να συνεχιστεί η καλπάζουσα ανοδική πορεία της χώρας, ώστε όταν έλθει η πολυπόθητη απαλλαγή από την πανδημία και τα παραπληρωματικά της δεινά να βρεθούμε σε θέση απόλυτης ισχύος στην κούρσα ανάπτυξης που αναμένεται στον πλανήτη. Η Κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια, υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία, με ρεαλισμό και ειλικρίνεια. 


Το 2021 η Πολιτεία προώθησε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων. Ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ. Μπορέσαμε έτσι, μέσα στην υγειονομική καταιγίδα, να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της Πατρίδας και να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που κανένας δεν περίμενε. Παράλληλα, κατορθώσαμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, να θωρακίσουμε και να βελτιώσουμε τα εισοδήματα και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Πετύχαμε να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ. με νέες Μ.Ε.Θ. και με ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά και να  κάνουμε άλμα στην ψηφιακή διακυβέρνηση.


Παρά τις δυσκολίες που μας έφερε η πανδημία, αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς προκλήσεις και ταυτόχρονα να προχωρούμε στις αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις. Οι δράσεις μας δεν ήταν αμυντικές, ήταν δυναμικές. Κι αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά. Οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Μεγάλα δημόσια έργα γίνονται πράξη. Το Ψηφιακό Κράτος εξυπηρετεί την καθημερινότητα και στηρίζει την ανάπτυξη. Η Παιδεία και η Εργασία εκσυγχρονίζονται. Η δημόσια ασφάλεια ισχυροποιείται. 


Στη διάρκεια του 2021 δεν ήταν λίγες οι εθνικές προκλήσεις. Απαντήσαμε όμως με σύνεση, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση. Η εθνική μας άμυνα ενισχύθηκε, όσο ποτέ. Και η χώρα μας πέτυχε στρατηγικές  συνεργασίες μείζονος σημασίας, που ενισχύουν το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα. Ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητά, τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Κάνοντας ταυτόχρονα άλματα στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, κάνουμε την Πατρίδα μας πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. 


Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, αλλά και αμφισβήτησης, η Ελλάδα αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας και προστασίας του πολίτη. Η Κυβέρνηση συνεχίζει, με σίγουρα και στέρεα βήματα, την πορεία που χάραξε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, που φέρνουν νέες επενδύσεις και ακόμη περισσότερες δουλειές. Που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, που αυξάνουν τις ευκαιρίες για κάθε πολίτη, που αυξάνουν το εισόδημα των εργαζόμενων. Που κατευθύνουν το Κράτος πιο κοντά στον πολίτη. Που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα -παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις- να αλλάζει. Και είμαστε αποφασισμένοι και το 2022 να μεριμνήσουμε για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, δίπλα στον πολίτη μην αφήνοντας κανέναν πίσω. 


Δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 


Ειδικά για τη χρονιά που ξεκινά θέλω να θυμίσω τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου. Συνεπής στις δεσμεύσεις της -όπως αναφέρει σε χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση  έχει θέσει σε εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου, μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. 


Στόχος, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες και καλύτερες νέες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Να γίνει ακόμη πιο γενναία η αναδιανομή υπέρ των πιο οικονομικά αδυνάμων. Και οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη και κυρίως ποιοτικότερη ζωή.  Ανάμεσα στα άλλα: 


-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στο 2022.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους τους πολίτες 29 ετών και άνω.

-Μειώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται η  αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

-Συνεχίζεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

-Εκπίπτει το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» για τους νέους  από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους  2022.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότισσες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022. 

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας: 


-Ενεργοποιήθηκε από 1/1/2022 το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.).  


-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.


-Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την προηγούμενη περίοδο έως και την 31η Μαρτίου 2022.


Η Κυβέρνηση μας ενεργεί βάσει σχεδίου, το οποίο αποδίδει καρπούς, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Καρπούς που γεύονται πρωτίστως η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. 


Για τη νέα μετάλλαξη


Μείζον ζήτημα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, αποτελεί η  μετάλλαξη «Ο» που σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη και σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Στη χώρα μας -όπου είναι ήδη κυρίαρχη- όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παρουσιάζει πρωτόγνωρη μεταδοτικότητα, αλλά -όπως φαίνεται τόσο από την εμπειρία που έχουμε από άλλες χώρες που προηγούνται, όσο  και από τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων- επωάζεται γρήγορα και προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. Φέρνει δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Πλήττει μέχρι σήμερα κυρίως  τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη. 


Η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, της χρήσης των μέτρων προστασίας -μάσκες και αποστάσεις- αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ. Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι γραμμική και προβλεπόμενη, αλλά δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Φαίνεται ήδη ότι επιφυλάσσει νέους κυματισμούς για το επόμενο διάστημα και επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και διαρκή εγρήγορση. 


Επιβάλλει να είναι -όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα-  η αντίδρασή μας δυναμική για την αντιμετώπισή της.  Ευέλικτη, απέναντι στους νέους κυματισμούς, αλλά με σταθερή στόχευση, αφενός μεν για την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου δε για τη  διασφάλιση της ομαλότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς, σταθμίζονται συνεχώς όλα τα δεδομένα και αποφασίζονται -μετά από εισηγήσεις των Ειδικών-  οι αναγκαίες προσαρμογές, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. 


Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι Ειδικοί και επέκταση των εμβολιασμών. Τόσο από εκείνους -ιδίως μάλιστα τους μεγαλύτερους- που παραμένουν επιφυλακτικοί, όσο και από εκείνους που συμπλήρωσαν τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική. Είναι ο μόνος δρόμος -ο εμβολιασμός- να  περιορίσουμε δραστικά, τουλάχιστον, τις πιο επώδυνες συνέπειες της πανδημίας, τις διασωληνώσεις και τις ανθρώπινες απώλειες. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ποσοστά που μας φέρνουν πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. 


Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα  Υγείας να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται -παρά την  αυξημένη πίεση που δέχεται- και που κυρίως προέρχεται αυτή την ώρα ακόμη από τη μετάλλαξη «Δ». Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, για να παραχωρήσουν κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να  παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη.


Παρά τις οδυνηρές απώλειες, παρά τη μεγάλη πίεση, η Ελλάδα αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει. Υπάρχει σχέδιο και γίνεται ό,τι επιβάλλεται, ό,τι απαιτείται, από τις εκάστοτε συγκυρίες ώστε να παραμείνει ισχυρή η ανταπόκρισή μας σε κάθε νέο δεδομένο, διασφαλίζοντας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την ομαλότητα του κοινωνικό-οικονομικού βίου. Η γνώση, η επιμονή και κυρίως η συνεχής προσπάθεια εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη δυνατή διέλευση από τις συμπληγάδες της πανδημίας και της διεθνούς συγκυρίας. 


Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης


Από 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που είναι ο φορέας υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά». 


-Υποδέχεται τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1.1.2022 ως εργαζόμενοι με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και θα υποδέχεται από την 1.1.2023, ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών που θα θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό.


-Κεντρικός πυλώνας του νέου μοντέλου είναι η εισαγωγή των «ατομικών κουμπαράδων», έτσι ώστε οι νέοι εργαζόμενοι, αντί να δίνουν τα χρήματά τους σε ένα γενικό «κορβανά», να τα επενδύουν σε προσωπική βάση.


-Η εμπειρία χωρών που εφαρμόζουν το σύστημα αυτό όπως Δανία, Σουηδία, Ολλανδία,  δείχνει ότι το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως 68% για τους νέους ασφαλισμένους.


-Το μοντέλο αυτό, περιορίζει τους κινδύνους που προκαλεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το δημογραφικό πρόβλημα, δημιουργεί κουλτούρα αποταμίευσης και έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού  τα κεφάλαια του νέου Ταμείου θα διοχετεύονται στην οικονομία και θα ενισχύουν την  ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση.


-Το Κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. 


-Ταυτόχρονα, το Κράτος εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις του «παλαιού» συστήματος θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως μεταβολή.


Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εφόσον τα σχολεία ανοίξουν 10 Ιανουαρίου, όπως είναι η Εισήγηση της Κυβέρνησης, δεν ανησυχείτε ότι υπάρχει περίπτωση, εάν έχουμε πολλά κρούσματα, να χρειαστεί να κλείσουν ξανά κάποιες ημέρες μετά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι το άνοιγμα των σχολείων. Βασική πρόθεση της Κυβέρνησης παραμένει τα σχολεία να ανοίξουν και βασική μας προτεραιότητα είναι ν’ ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι μας εισηγηθούν οι Ειδικοί, προκειμένου να πετύχουμε τους δύο αυτούς στόχους. Η ανάγκη  να ανοίξουν τα σχολεία, εστιάζεται σε λόγους τόσο εκπαιδευτικούς, όσο και σε λόγους ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Κάθε μας βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει, έχοντας στο μυαλό μας την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οκογένειών τους, με ό,τι μέσο χρειαστεί και διαθέτουμε και με όποιο πρωτόκολλο κριθεί αναγκαίο.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Με αφορμή την αύξηση των τεστ, όπως μελετάται για τους μαθητές στα σχολεία, αλλά και την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι υπάρχει επάρκεια self, και rapid tests, τα οποία θα μπορούν ν’ αξιοποιήσουν οι πολίτες, με αυτήν την έκρηξη των κρουσμάτων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, αναμένουμε όπως σας είπα, τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να δούμε τι πρωτόκολλο θα εισηγηθούν, τόσο σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, τα τεστ, πώς δηλαδή θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία και πώς θα συνεχίσουν, όσο και  τα υπόλοιπα πρωτόκολλα. 

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένη την έκρηξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, βάσει των εκτιμήσεων των Ειδικών, μελετάτε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους; Είναι στο σχεδιασμό σας η επέκταση της υποχρεωτικότητας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην παρούσα φάση εστιάζουμε στην εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Αναμένουμε τη συνεδρίαση των Ειδικών σήμερα, με βασική προτεραιότητα το τι θα γίνει με τα σχολεία και αν εισηγηθούν και αποφασίσουμε το άνοιγμά τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε εκεί. Σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα μεγέθη και της μετάλλαξης «Ο» και την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Θα προβλεφθεί κάποιο είδος ενίσχυσης για τους εμβολιασμένους, όσον αφορά στα rapid και τα μοριακά ή θα περιμένουν το ίδιο στις ουρές και θα πληρώνουν όλοι τα ίδια λεφτά, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι; Με δεδομένο ότι έχετε πει και εσείς και ο κ. Πλεύρης και όλη η Κυβέρνηση ότι οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα σπασμένα για τους ανεμβολίαστους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ηδη το προηγούμενο διάστημα υπήρχε διάθεση δωρεάν self test σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Με αφορμή την ερώτησή σας, να σημειώσω αυτό που έχει γίνει στη χώρα μας σε σχέση με τα τεστ: Ολο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και την Παρασκευή, είχαν διανεμηθεί δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, περισσότερα από 86 εκατομμύρια self test,τα οποία είχαν δοθεί σε πάνω από 7,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι τα self test  είχαν βοηθήσει στον εντοπισμό 1 στα 5 ενεργών κρουσμάτων. Στη δε εκπαίδευση, στα σχολεία, με τη διενέργεια των  self test που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τα σχολεία μέχρι τον Δεκέμβριο που έκλεισαν, συνολικά είχαν διανεμηθεί περίπου 32 εκατομμύρια self test στους μαθητές και είχε εντοπιστεί το 84% των κρουσμάτων. Τα λέω όλα αυτά, διότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα και τη συνεισφορά που είχαν τα self test, όλο το προηγούμενο διάστημα, στον εντοπισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού. Στο γενικό πληθυσμό 1 στα 5 κρούσματα, στην εκπαίδευση και τα σχολεία το 84% των κρουσμάτων εντοπίστηκαν από τη διενέργεια των self test που διανεμήθηκαν δωρεάν στον πληθυσμό. Μαζί με όλα αυτά, με πάνω από 86 εκατομμύρια δωρεάν self test που δόθηκαν  από τον Σεπτέμβριο,  όλο το προηγούμενο διάστημα στον πληθυσμό, έχουν διενεργηθεί δωρεάν πάνω από 8,5 εκατομμύρια rapid test και PCR, σε όλο τον πληθυσμό, από τον ΕΟΔΥ, χωρίς  σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δωρεάν rapid test και pcr που έχουν γίνει από τις δομές του Ε.Σ.Υ.. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση του πληθυσμού στα διαγνωστικά τεστ. Χορηγήσαμε δεκάδες εκατομμυρίων δωρεάν τεστ στους πολίτες. Έγιναν από τον ΕΟΔΥ και από το Ε.Σ.Υ. δωρεάν εργαστηριακοί έλεγχοι  και rapid test σε όλη τη χώρα. Και σήμερα, εξακολουθεί ο ΕΟΔΥ και το Ε.Σ.Υ. να παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν rapid test ή PCR με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από τον ΕΟΔΥ, τη δυνατότητα να το κάνουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κοινωνία το επόμενο διάστημα. Να επαναλάβω και αυτό που τονίστηκε, ότι εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων που έχουμε το τελευταίο διάστημα, συστήνεται στους εμβολιασμένους και με την 3η δόση συμπολίτες μας, που από τα rapid test εντοπίζονται θετικοί στη μετάλλαξη «Ο», που είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη, να θεωρούνται ότι νοσούν και να μην επιδιώκουν να κάνουν και PCR.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει η πιθανότητα, η όποια απόφαση πάρετε σήμερα για τα σχολεία, να ανατραπεί, ακόμα και μέσα στη εβδομάδα, αν δούμε ξαφνικά Τετάρτη ή Πέμπτη πρωί, νέα έκρηξη  κρουσμάτων; Και δεύτερον, αν σκέφτεστε ειδικά μέτρα για το τριήμερο των Θεοφανίων, για το πώς θα γίνει η ρίψη του Σταυρού. Θυμάμαι ότι πέρσι υπήρχαν  ειδικά μέτρα, τελέστηκαν οι Λειτουργίες εντός των ναών, δεν υπήρχαν πιστοί, τι θα γίνει φέτος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή και περιμένουμε τις εισηγήσεις της, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι στις εισηγήσεις των Ειδικών, προφανώς και θα συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο της έκρηξης των κρουσμάτων και σαφώς θα συνυπολογίζεται αν το κρίσιμο στοιχείο είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ή αν θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να παρατηρούμε το ευχάριστο γεγονός -που παρατηρούμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- ότι η έκρηξη αυτή των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από έκρηξη νοσηλειών. Παράλληλα είναι σίγουρο ότι θα περιγραφεί ένα πρωτόκολλο που θα διασφαλίζει την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονιών. Πρωτόκολλο το οποίο και θα ακολουθήσουμε, όπως το ακολουθήσαμε και το προηγούμενο διάστημα, με πολύ μεγάλη προσήλωση. 

Επαναλαμβάνω: Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχει σημασία να δούμε ότι το ίδιο γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία, η Γαλλία και νομίζω η Μ. Βρετανία, έχουν ξεκινήσει κανονικά, ή έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτό γιατί παντού τα δεδομένα είναι παρόμοια. Παντού, η ανάγκη για τη δια ζώσης εκπαίδευση, για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς  είναι η ίδια και νομίζω ότι την αντιλαμβάνονται όλοι. Εμείς έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, όπου το πρωτόκολλο που ακολουθήσαμε μας βοήθησε στο να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει η αντίληψη, η αίσθηση, η γνώση, ότι τα παιδιά εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου, είναι πιο προστατευμένα απέναντι στη νόσηση, από ό,τι αν θα ήταν εκτός. Λέω, όμως, πάλι, ότι αναμένουμε την εισήγηση των Ειδικών. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα και με βάση αυτή την εισήγηση θα υπάρξουν και οι αναγκαίες ανακοινώσεις. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά  το δεύτερο ερώτημα: Ήδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός των ναών  και εκτός των ναών. Θυμίζω ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test. Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας , στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στο δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και το δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε. Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων  αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε. 

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κορονοϊός «χτύπησε» και το Μαξίμου. Σήμερα μάθαμε ότι είναι θετικός ο κ. Σκέρτσος. Ήθελα να ρωτήσω αν στις επαφές του ήταν ο Πρωθυπουργός ή άλλοι συνεργάτες του.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο που επιβάλλεται από αυτές τις περιπτώσεις. Ο κ. Σκέρτσος σήμερα δεν ήρθε σε επαφή με τον Πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ελεγχόμαστε καθημερινά,  έτσι κι αλλιώς, και  πολύ περισσότερο -όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα- όταν παρατηρούνται κρούσματα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε συνέχεια αυτού, μιας και είπατε ότι θα ακολουθήσετε το πρωτόκολλο, αφού ο κ. Σκέρτσος βρέθηκε θετικός, όλοι οι υπόλοιποι θα υποβληθείτε σε rapid test ή σε PCR;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξει ο ΕΟΔΥ.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε. Κάνατε μια σύσταση και είπατε στους εμβολιασμένους που βγαίνουν θετικοί σε rapid test, να θεωρούν ότι νοσούν και να μην επιδιώκουν PCR. Συνεπώς, σε ποιους συστήνετε να κάνουν PCR;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν κάποιος με rapid test βρεθεί θετικός, η εισήγηση που υπάρχει είναι να θεωρείται θετικός εάν είναι εμβολιασμένος και να ακολουθεί τα μέτρα της θετικότητας και να μην πάει σε PCR.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: PCR ποιοι κάνουν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: PCR μπορούν να κάνουν όλοι. Η σύσταση που γίνεται, προκειμένου να μην υπάρχει η μεγάλη πίεση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, είναι: Όποιος είναι εμβολιασμένος με την 3η δόση και βρεθεί θετικός με  rapid  test, να θεωρήσει ότι είναι θετικός και να μην πάει σε PCR για την επιβεβαίωση. Αυτό λέμε, ως σύσταση.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ήρθατε σε επαφή σήμερα με τον κ. Σκέρτσο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σήμερα το πρωί σε απόσταση, ναι. Από μακριά με μάσκα και με rapid.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Άρα, δηλαδή, αυτός που κάνει rapid και είναι θετικός, εμβολιασμένος με 3η δόση, μπορεί να το δηλώσει στο «ΕΡΓΑΝΗ»; Γιατί έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος θόρυβος γι’ αυτό. Δηλαδή, θεωρείται ότι νοσεί με κορονοϊό; Το έχετε ακούσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως. Θα  υπάρξει διευκρίνιση από το Υπουργείο Απασχόλησης.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Γι’ αυτό το ρωτώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το «ΕΡΓΑΝΗ» δεν εκδίδει πιστοποιητικά νόσησης.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Όχι, βεβαίως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το «ΕΡΓΑΝΗ» εκδίδει ένα έντυπο, στο οποίο συμπληρώνεις ότι έχεις βρεθεί θετικός ή αρνητικός και έχεις τα δικαιώματα που προβλέπονται από τον νόμο σε ό,τι αφορά τον εργοδότη σου και την εργασία σου.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Χρόνια Πολλά, κύριε Εκπρόσωπε. Υπάρχουν πολλές φωνές ειδικών που ζητούν μία παράταση μιας εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής σήμερα αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα το δεχθεί η Κυβέρνηση;  

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εισηγήσεις της Επιτροπής πάντοτε λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση, η οποία, βεβαίως, έχει την ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Θα έλεγα να περιμένουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν μετά.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τους ισχύοντες περιορισμούς, ώστε, είτε να τους ανανεώσει μετά τη 16η Ιανουαρίου, είτε να τους σπάσει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάθε μέρα σταθμίζονται τα δεδομένα. Και όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της λήξης, προφανώς, εάν υπάρξει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Αλλά, πάντως, τα δεδομένα σταθμίζονται και αναλύονται καθημερινά.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να συνταγογραφείται το ένα και μοναδικό είτε rapid είτε PCR, το οποίο απαιτείται για να το δηλώσει ο εργαζόμενος στην «ΕΡΓΑΝΗ» και να απολαμβάνει πλέον των νομίμων δικαιωμάτων του με την άδεια ασθενείας; Γιατί το αρνείσθε αυτό; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα test, έχει ακολουθήσει την τακτική όλο το προηγούμενο διάστημα, πετυχαίνοντας η χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις 4 ή 5 χώρες που έχουν κάνει το πιο συχνό testing σε όλη την Ευρώπη. Με πάνω από 86 εκατομμύρια δωρεάν self test, με εκατομμύρια δωρεάν PCR  και rapid test, που γίνονται από τις δομές του ΕΟΔΥ και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου και σήμερα μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που θεωρεί ότι νοσεί ή ότι έχει τέτοιου είδους ένδειξη, για να πάρει την απάντηση και να τη χρησιμοποιήσει όπως εκείνος θέλει. Η χώρα μας, επαναλαμβάνω, είναι πρωταθλήτρια στη χρήση διαγνωστικών test στην Ευρώπη. Βρίσκεται  στις πέντε χώρες με τα περισσότερα test και θα έλεγα ακόμα υψηλότερα, στις χώρες εκείνες στις οποίες έχουν διατεθεί δωρεάν self test. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί τον τελευταίο χρόνο για τη διενέργεια test, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο πληθυσμός στη διάγνωση της κατάστασής του. 

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, άνοιξαν χθες κανονικά τα φροντιστήρια. Δεν υπάρχει εδώ μια αναντιστοιχία; Δηλαδή, να έχουν ανοίξει τα φροντιστήρια με άλλο καθεστώς, την ώρα που περιμένουμε την Επιτροπή να μας πει πώς θα ανοίξουν τα σχολεία; Και εν τέλει, ήθελα να μας πείτε αν σήμερα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον κ. Πλεύρη και την κυρία Κεραμέως, αν άμεσα θα εφαρμοστούν στα φροντιστήρια αυτά τα νέα μέτρα, τα νέα πρωτόκολλα, το νέο testing το οποίο θα ισχύει και αν φυσικά αυτό θα αφορά και τα Α.Ε.Ι..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να περιμένουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις. Τα φροντιστήρια είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι ακολουθούνται όλα τα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά test, προκειμένου όσοι πηγαίνουν στα μαθήματα να είναι σίγουροι ότι δεν νοσούν, μαθητές και εκπαιδευτικοί, και σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις. Η Επιτροπή νομίζω ότι, εκτός από τα σχολεία, θα εισηγηθεί και τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και η κυρία Κεραμέως και ο κ. Πλεύρης θα προβούν στις αντίστοιχες ανακοινώσεις. 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχουμε επικαιροποιημένα στοιχεία, καθώς πλησιάζουμε τη 16η Ιανουαρίου, όπου θα ξεκινήσει το πρόστιμο για τους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί; Έχουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου; Και ένα δεύτερο ερώτημα πάνω σε αυτό είναι, επειδή συζητείται η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες αν δεν κάνει κάποιος την 3η δόση, δεν θα δημιουργηθεί ένα παράδοξο να περνάει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και ταυτοχρόνως να θεωρείσαι «παράνομος»; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τις προηγούμενες μέρες, είναι ότι έχουν ανταποκριθεί και έχουν εμβολιαστεί πάνω από 165.000 συμπολίτες μας, ενώ πάνω από 20-25.000 είναι τα κατ’ οίκον ραντεβού. Εάν τα αθροίσει κανείς αυτά, πλησιάζει σε έναν αριθμό κοντά στις 185.000. Έχουμε έναν αριθμό ραντεβού 4-5.000 την ημέρα. Κάτι που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τη 16η Ιανουαρίου, έχουμε βάσιμες ελπίδες να ξεπεράσουμε τις 200-210.000. Να πάμε, δηλαδή, σε έναν στόχο που ήταν πολύ κοντά στους σχεδιασμούς μας, να ξεπεράσουμε το 50% αυτών που ήταν ανεμβολίαστοι. Σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε -και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια- να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας από 60 και άνω να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Και σε κάθε  περίπτωση, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος, όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις. Εάν η χώρα μας αποφασίσει να πάει προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι προς όφελος υγειονομικά του γενικού πληθυσμού, η κατάσταση θα είναι απολύτως συγκεκριμένη. Θα απαιτείται η επίδειξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού μέσα στη χώρα, για να έχει ο καθένας  τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμένου, έτσι όπως έχουν καθοριστεί. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κυρίως αξιοποιείται για να ταξιδεύει ο κόσμος στις χώρες της Ε.Ε.. Και ο διαχωρισμός αυτός είναι που θα ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν πάμε προς την κατεύθυνση αυτή, για το επτάμηνο. 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός θα πάει για τα Φώτα στον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο. Να περιμένουμε ότι θα στείλει κάποιο μήνυμα προς την Τουρκία από εκεί; Και επίσης στη Λήμνο θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες και ο κ. Ανδρουλάκης. Να περιμένουμε κάποια συνάντηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η επιλογή του Πρωθυπουργού να πάει στον Άη Στράτη για τα Θεοφάνεια, είναι μια επιλογή η οποία έχει πολλούς συμβολισμούς, χωρίς αμφιβολία. 

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα σας πάω λίγο στην πραγματική οικονομία, γιατί μπαίνουμε και σε μια εποχή που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, καταμεσής του χειμώνα. Θέλω να ρωτήσω για την ενέργεια, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα μέτωπο, το μέτωπο της ακρίβειας. Θέλω να ρωτήσω, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε το επόμενο χρονικό διάστημα στο μέτωπο της ενέργειας; Και αν θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης. Μέτρα στήριξης που θα έρθουν, προκειμένου να μειώσουν το βάρος στα νοικοκυριά. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επεξεργασία του σχεδίου στήριξης. Ξέρετε ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρχε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ολοκληρώνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, για τα πολύ ουσιαστικά και σημαντικά μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι σχετικά με το ό,τι συνέβη την Παρασκευή το βράδυ στο Σύνταγμα. Ήταν σε γνώση της Αστυνομίας η συνάθροιση τόσων χιλιάδων ανθρώπων στο Σύνταγμα; Ήταν σε γνώση της πολιτικής Αρχής ή έτσι τυχαία συναντήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και η Αστυνομία δεν πήρε χαμπάρι; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν οι υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και όπως γνωρίζετε, έχουν επιβληθεί και οι αντίστοιχες κυρώσεις για τη μη τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε συνωστισμούς και μαζικές συγκεντρώσεις. 

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμείς που θα κάνουμε και την 3η δόση, «ξοφλήσαμε», τελειώσαμε με τα εμβόλια, κύριε Εκπρόσωπε ή θα πρέπει να περιμένουμε συστάσεις για να κάνουμε και άλλα; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θέμα είναι επιστημονικό και ιατρικό, που ρωτάτε. Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Αλλά η 3η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε από τις περισσότερες χώρες του πλανήτη και από αυτά που λένε οι ειδικοί, μας θωρακίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό απέναντι και στη μετάλλαξη «Ο», απέναντι στη βαριά νόσηση. 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Σας ανησυχεί η αυξανόμενη ρητορική ένταση από την πλευρά της Τουρκίας; Θυμίζω και τα χθεσινά με τον κ. Ακάρ και τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους Τούρκους στρατιώτες ότι μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας στο Καστελόριζο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά τα επικοινωνιακά σόου της Τουρκίας δεν νομίζω ότι είναι ικανά προκειμένου να αλλάξουν την προσέγγιση της σοβαρότητας, της αυτοπεποίθησης και της υπευθυνότητας, με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα εδράζει την προσέγγισή της πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και ταυτόχρονα βασίζει την πολιτική της στην πολύ σημαντική δουλειά, που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και που έχει ενισχύσει τόσο το γεωστρατηγικό  και γεωπολιτικό μας «αποτύπωμα» όσο και την αποτρεπτική μας ικανότητα, αλλά και το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες, με τους οποίους υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αφορμή να παρεκκλίνουμε από αυτή μας τη γραμμή, από αυτή μας την προσέγγιση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, φέρατε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων. Στη Γερμανία, όμως, επίσης για  παράδειγμα, όπως και στην Αυστρία και στη Δανία και στη Μεγάλη Βρετανία και σε αρκετές ακόμη χώρες, συνταγογραφείται δωρεάν το μοριακό τεστ. Γιατί δεν κάνει η Κυβέρνηση μια τέτοια κίνηση και εδώ, ούτως ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί μετά βεβαιότητας εάν κάποιος είναι αρνητικός ή θετικός; Γιατί τα rapid ενίοτε έχουν και ένα περιθώριο σφάλματος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα για μοριακό τεστ στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χώρα μας ήταν η μοναδική που όλο το προηγούμενο διάστημα εξασφάλιζε δωρεάν τεστ -self test και rapid test- στα σχολεία, στα παιδιά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το προηγούμενο διάστημα να εντοπιστεί το 84% των κρουσμάτων. Με βάση τις εισηγήσεις των Ειδικών, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Αναμένουμε και τις δικές τους εισηγήσεις σήμερα το μεσημέρι, για να δούμε πώς θα οδηγηθούμε στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα πράγματα από την Ελλάδα, στο κομμάτι των τεστ. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως καθαρό. Αυτό επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Αυτό λένε οι αριθμοί. Αυτό δείχνει η ανάλυση, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, όχι  μόνο από αυτά που λέμε εμείς, αλλά από αυτά που ανακοινώνουν και οι Διεθνείς Οργανισμοί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε ότι για το άνοιγμα των σχολείων, θα υπάρχει μια τροποποίηση του πρωτοκόλλου και βασικός άξονας θα είναι το αυξημένο testing. Υπάρχει περίπτωση αυτό το αυξημένο testing να αφορά και τους εμβολιασμένους μαθητές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπα ότι περιμένουμε τις εισηγήσεις των Ειδικών σήμερα το μεσημέρι για να αποφασίσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.