Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα του βουνού - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός


 Στέφανος Σταμέλλος

Διαβάζουμε ότι τα βουνά καλύπτουν περίπου το 22% της επιφάνειας της γης και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόσμου στην κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. .....

Παρέχουν τροφή και ευημερία για ένα δις περίπου ανθρώπους που ζουν σ’ αυτά σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Φιλοξενούν περίπου τις μισές από τις «θερμές περιοχές» της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και είναι μέρος του Στόχου 15 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ): «Προστατεύουμε, αποκαθιστούμε και προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων, διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα δάση, καταπολεμούμε την απερήμωση, και σταματάμε και αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και την απώλεια της βιοποικιλότητας» 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ έχει ορίσει ως θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Βουνού τον βιώσιμο ορεινό τουρισμό: «Ο βιώσιμος τουρισμός στα βουνά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πρόσθετων και εναλλακτικών επιλογών διαβίωσης και στην προώθηση της ανακούφισης της φτώχειας, της κοινωνικής ένταξης, καθώς και στη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Είναι ένας τρόπος διατήρησης της φυσικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, προώθησης τοπικών χειροτεχνιών και προϊόντων υψηλής αξίας και εορτασμού πολλών παραδοσιακών πρακτικών» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του FAO. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του FAO, ο ορεινός τουρισμός προσελκύει περίπου το 15 με 20 τοις εκατό του παγκόσμιου τουρισμού. [http://www.un.org/en/events/mountainday/] 

«Η χώρα μας έχει περί τα εκατόν σαράντα δύο (142) βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο, ενώ από αυτά τα 39 ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 31 βουνά στην διοικητική επικράτειά της, είναι η πρώτη σε αριθμό βουνών περιφέρεια της χώρας…».  «…Το έντονο ορεινό ανάγλυφο της Ρούμελης, με τα βουνά, τα φαράγγια της, τα ποτάμια, τις πηγές και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα στηρίζει μια πλούσια βιοποικιλότητα από σπάνια και ενδημικά είδη που πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν ως φυσικός εθνικός πλούτος». [Δρ. Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου http://e-onthemountain.blogspot.gr/2010/12/11.html ] 

Θα μπορούσε έτσι να γίνει προσπάθεια από την πολιτεία, αλλά κυρίως από την αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στις ορεινές αυτές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και να αποτελέσει μια σημαντική προοπτική για τουρισμό όλο το χρόνο. Να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μονοπατιών και πολυήμερων διαδρομών, με την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές, το εντυπωσιακό ανάγλυφο, τα φαράγγια και τις ιαματικές πηγές. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν διαρκώς άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με κίνδυνο να ισοπεδωθούν οι περισσότερες κορυφές των βουνών μας και να απαξιωθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο στόχος για τον βιώσιμο ορεινό τουρισμό, και με ό, τι άλλο αυτό συνεπάγεται. 

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2021 λοιπόν, με την υποχρέωση να φροντίσουμε και να προστατέψουμε αυτούς τους ανεκτίμητους φυσικούς θησαυρούς, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.