Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Α.Μ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ


 Μαθητές, φοιτητές, νέοι,

Διδαχτήκατε ή διδάσκεστε για αρκετά χρόνια ιστορία, ωστόσο, οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μη μάθετε πολύ σημαντικά γεγονότα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. ....

Στην καλύτερη περίπτωση σάς την παρουσίασαν διαστρεβλωμένη. Για παράδειγμα, τις αιτίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου(1939–45), την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, συνολικά τη 10ετία του 1940. Προβληματιστείτε, ποιοι και γιατί έχουν συμφέρον να αγνοείτε την ιστορία του λαού που ανήκετε; 

Γνωρίζετε ότι: Ο βασιλιάς με την αυλή του και οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων, πριν καταλάβουν οι Γερμανοί την Αθήνα(Απρίλης του ’41) διέφυγαν στο εξωτερικό, εγκαταλείποντας το λαό τους στο έλεος του κατακτητή κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής 1941–44; Από αυτούς που έμειναν πίσω, άλλοι «λούφαξαν στα λαγούμια τους» και κάποιοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Μόνο το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε στο καθήκον του;    

«Περνάνε στα ψιλά» ότι, αυτά τα χρόνια, ξεσηκώθηκε κύμα αντίστασης στην Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες αντάρτες-μαχητές και με πολύ περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη. Ότι στις 27/9/1941, μέσα σε λίγους μήνες, με πρωτοβουλία, προετοιμασία, ενέργειες, καθοδήγηση και πρωτοπορία από το ΚΚΕ –μέσα στη σκλαβιά και σε μύριες δυσκολίες- ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο(Ε.Α.Μ.)  Ότι ο πατριώτης μας Άρης Βελουχιώτης ξεκίνησε με λίγα παλικάρια από τη Φθιώτιδα και έτσι γράφτηκε, κατόπιν, η ιστορία του θρυλικού ΕΛΑΣ(Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός). Μάλιστα, η ελληνική Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται διεθνώς ως το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα σε όλες τις σκλαβωμένες χώρες του κόσμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και θεωρείται σημαντική η συμβολή της στη συντριβή του φασιστικού-ναζιστικού τέρατος. 

Η Λαμία, η γη της Φθιώτιδας, η Ευρυτανία, η Ρούμελη είναι σπαρμένες με μεγαλύτερες ή μικρότερες ψηφίδες ιστορίας και δόξας που γράφτηκαν από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΕΛΑΝ και τις άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις της εποχής. Οι νεότερες γενιές, όμως, δεν το ξέρουν, επειδή δεν τους το έμαθαν! 

Ως Παράρτημα Λαμίας, σας προτρέπουμε να γνωρίσετε την ιστορία του τόπου σας και του λαού σας. Ο λαϊκός άθλος της Εθνικής Αντίστασης, τα διδάγματα και τα πολιτικά συμπεράσματά της είναι πολύτιμα στη σύγχρονη πάλη για την αντιμετώπιση της σφοδρής επίθεσης που δέχονται η ζωή σας, τα δικαιώματά σας και οι κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών. 

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιήσουμε στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου(οδός Λεωνίδου), στις 30 του Σεπτέμβρη, ώρα 18.30, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.  


80η επέτειος από την ίδρυση του Ε.Α.Μ. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 


Στις 27 Σεπτέμβρη 1941 υπογράφτηκε στην Αθήνα η Ιδρυτική Διακήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου(ΕΑΜ). Προηγήθηκε απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ και μια σειρά ενεργειών, κάτω από τη μύτη του φασίστα κατακτητή και των συνεργατών του, ώστε να στεφτεί με επιτυχία.   

Έτσι έγινε πράξη το κάλεσμα του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη: «Ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα». Και αυτό έγινε τελικά! Ο λαός μας έγραψε σελίδες δόξας, στέλνοντας στο περιθώριο τους αστούς πολιτικούς και το παλάτι που είχαν σκορπίσει «σαν του λαγού τα τέκνα» και τον είχαν εγκαταλείψει στη μοίρα του κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής 1941 - 1944.  

80 χρόνια μετά, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το λαό, 

Τιμώντας την ιστορική επέτειο η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πραγματοποιούμε εκδήλωση τιμής και μνήμης. Γι’ αυτό σας καλούμε την Πέμπτη 30 του Σεπτέμβρη 2021, ώρα 18.30 στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων(οδός Λεωνίδου). Θα τηρηθούν ακριβώς όλα όσα προβλέπονται για την αποτροπή μετάδοσης της COVID-19. 


ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.