Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Η Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς για το ΜΥΗΕ του Πύργου Υπάτης




 Η “περιβαλλοντική  ομάδα κατοίκων του χωριού Πύργου Υπάτης” με επιστολή της βάζει «επί τάπητος», με έναν έμμεσο τρόπο, τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον ΜΗ ΕΛΕΓΧΟ της λειτουργίας των Μικρών Υδρο-Ηλεκτρικών Εργοστασίων (ΜΥΗΕ) σε όλη την ορεινή Ελλάδα. .....Κυρίως αυτά δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες που μειώνονται οι ποσότητες του νερού και πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες των κατοίκων. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό, αλλά δυστυχώς χτυπάμε σε κλειστές πόρτες και «εις ώτα μη ακουόντων»…

 

Στον Πύργο λειτουργούν εδώ και δεκαπέντε χρόνια δύο Μικρά Υδροηλεκτρικά. «Το μικρό και το μεγάλο οριοθετείται σε αυτές τις περιπτώσεις, από  την ποσότητα του νερού που αντλείται από τις πηγές, την ποσότητα του νερού που κρατά για εκμετάλλευση και την ποσότητα του νερού που εκ συμβάσεως είναι  ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να αφήνει για το χωριό και για τον υδάτινο πόρο της Οίτης… Τηρούνται άραγε τα ποσοστά της σύμβασης 70% του αντλημένου νερού η εταιρεία - 30% ο υδάτινος πόρος…;» γράφουν οι κάτοικοι. 

 

Οι αρδευτικές ανάγκες του χωριού είναι συγκεκριμένες και εξυπηρετούνταν παραδοσιακά από το τσιμεντένιο αυλάκι. Λειτουργούσαν και έναν τεχνικό καταρράκτη «για μια διαφορετική και όμορφη εικόνα στην είσοδο του χωριού», όπως λένε, κι αυτό δεν είναι πολυτέλεια ή σπατάλη. Άλλωστε το νερό είναι αυτό που αναδεικνύει την ομορφιά και τη δροσιά των χωριών μας τους θερινούς μήνες. «Το νερό  είναι η ΑΞΙΑ του χωριού μας και ο  ουσιαστικός  λόγος που το τοπίο είναι καταπράσινο.» γράφουν.

 

«Στην τοποθεσία της Κρύας Βρύσης στο χωριό, υπάρχει εδώ και αιώνες ένας αύλακας, τσιμεντένιος σήμερα,  για την μεταφορά ποσότητας νερού που εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ και αυτό το νερό ΔΕΝ είναι για την εταιρεία και ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΤΑΓΟΝΑ για νέο χρήμα. ΤΟ ΝΕΡΟ δεν περισσεύει, γιατί όποιος διαθέτει κτηματική περιουσία και επιθυμεί ή όποτε μελλοντικά επιθυμήσει να καλλιεργήσει, σήμερα  μπορεί και το κάνει  δίχως να πρέπει να πάρει «ΕΓΚΡΙΣΗ»  από την εταιρεία ή να τα «έχει καλά» με αυτήν.» Αναφορικά δε με το αίτημα της εταιρείας για να τις δοθούν καταστάσεις με αρδευόμενες εκτάσεις λένε: «Σήμερα, ευτυχώς, υφίσταται διαθέσιμος κτηματολογικός χάρτης και στην περιοχή μας.»

 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Πύργου έχουν δίκιο. Αυτός που πρέπει να προσαρμοστεί είναι η εταιρεία, η οποία πρέπει να εφαρμόσει τους όρους της σύμβασης και να ακολουθήσει τους κανόνες. Τα δικαιώματα άρδευσης, όπως και ο καταρράκτης, είναι υφιστάμενα δικαιώματα και δεν αμφισβητούνται. Πιστεύουμε ότι η ΑΕΠΟ έχει τον όρο πως η άρδευση, τώρα και μελλοντικά, προηγείται όλων των άλλων χρήσεων. Οι απαιτήσεις της εταιρείας με την κοινή λογική είναι απαράδεκτες. Το λιγότερο που έχει να κάνει, αν είναι ασύμφορη η λειτουργία του ΜΥΗΕ, να σταματήσει να λειτουργεί τους θερινούς μήνες, όπως γίνεται σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

 

Δεν μένει παρά οι αρμόδιες υπηρεσίες, που εποπτεύουν και ελέγχουν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και της σύμβασης, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

 







Λαμία, Αύγουστος 2021

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.