Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Μερικές σκέψεις για τις πυρκαγιές και για το τι πρέπει να κάνουμε από το μέλος του ΤΓ Φωκίδας του ΚΚΕ, Γιώργο Ιωσηφίδη

Στις 12 Ιούνη, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, αναδεικνύοντας την πραγματική κατάσταση στην πρόληψη και την πυρόσβεση,.....

τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες και ζητούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των μέσων και φορέων που εμπλέκονται στην προστασία των δασών.  

Οι προειδοποιήσεις αυτές του ΚΚΕ και όσες παρεμβάσεις ακολούθησαν, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις γνωστές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, επιστρατεύοντας την κλιματική αλλαγή και την ατομική ευθύνη ως το «νούμερο ένα» άλλοθι απέναντι σε ενδεχόμενες καταστροφές. Οι εξελίξεις δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση. Επιβεβαιώνουν και προς τα πού πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, για να μη μετράμε κάθε χρόνο τέτοιες μεγάλες απώλειες από τις πυρκαγιές. 

Το ΚΚΕ λοιπόν, αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση, είτε μέσα από τη βουλή, είτε στις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων σε επίπεδο περιφερειών ή δήμων, κάθε Άνοιξη βάζει το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, μιας και είναι παγκοίνως γνωστό ότι τέτοιος σχεδιασμός πουθενά δεν υπάρχει. Είναι επίσης παγκοίνως γνωστή η επωδός, από όλους τους διοικούντες, ότι «υπάρχει πρόβλεψη, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα»!  

Και όταν έρχεται η καταστροφή φταίνε τα πάντα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, από την βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς και τον «στρατηγό άνεμο» μέχρι την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος. Βλέποντας τις εικόνες των τεράστιων καταστροφών στην τηλεόραση, και ακούγοντας τις καταγγελίες για την ανυπαρξία των μηχανισμών, έχοντας στα ρουθούνια σου τη μυρουδιά από τα καμένα, δίπλα σου, από το δήμο Δωρίδας είναι να μην ξεχειλίζεις από οργή: 

  • Από τα λεγόμενα των υπεύθυνων, όπου ο ένας ήτανε ευχαριστημένος που δεν θρηνήσαμε  ανθρώπους, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ο άλλος, ο βουλευτής, που ζητούσε τη βοήθεια του θεού για να πάνε όλα καλά και ο τρίτος, ο δήμαρχος Δωρίδας, που ήθελε κανένα αεροπλάνο ακόμη για να μην φτάσει η φωτιά στην Άμφισσα! Τέτοια ετοιμότητα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του τόπου μας! Όταν, μάλιστα, όλοι αυτοί κάνουν γαργάρα, ότι για την αντιπυρική θωράκιση δόθηκαν 1,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα δασαρχεία της χώρας ζητούσαν 17,7 εκ. Δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών, σύμφωνα με τους πλέον αρμόδιους να γνωρίζουν τις ανάγκες για αντιπυρική προστασία! 

  • Όταν βλέπεις τα τεράστια κενά σε προσωπικό και μέσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής μας και μαθαίνεις για προσλήψεις αστυφυλάκων για τα πανεπιστήμια. Τα δε κενά αυτά να πολλαπλασιάζονται όταν αποσπώνται από την εδώ υπηρεσία τους, αρκετοί πυροσβέστες για ποιο «εύφλεκτες» περιοχές (Ρόδος, Εύβοια, Αθήνα, κλπ).  

  • Όταν βλέπεις μόνο ένα αεροπλάνο σε μια τεράστια περιοχή να φλέγεται και στην εύλογη ερώτηση γιατί δεν έρχονται τα άλλα να εισπράττεις την απάντηση ότι τα άλλα είναι αλλού και  ότι και αυτά δεν φτάνουν και να γνωρίζεις μάλιστα ότι λίγους μήνες πριν ξοδεύτηκαν δις για τα Ραφάλ (για να προφυλαχθούμε από τους ΝΑΤΟϊκούς Τούρκους σύμμαχούς μας)! 

  • Από την συνεχιζόμενη κοροϊδία και εμπαιγμό εδώ και 8 χρόνια, από την «άμεση» αποζημίωση των αγροτών που από το 2013 περιμένουν τις «άμεσες» αποζημιώσεις τους από την σχεδόν ολική καταστροφή των κτημάτων τους; 

Πώς λοιπόν να μην ξεχειλίζεις από οργή ακούγοντας τα ευχαριστώ της «πολιτείας» για τους ήρωες πυροσβέστες, αυτές τις ώρες, όταν αυτοί οι ίδιοι είναι που τους αποκαλούν τεμπέληδες όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; 

Που τους στέλνουν στην κυριολεξία στο θάνατο όταν τους στερούν προσλήψεων συναδέλφων τους αλλά και μέσων προστασίας;  

Που είναι οι ίδιοι που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών (όπου τουλάχιστον πρόκειται για εμπρησμούς) όταν δεν νομοθετούν ώστε τα καμένα να παραμένουν ΔΑΣΗ για όλα τα επόμενα χρόνια; Ίσα ίσα μάλιστα που νομοθετούν ώστε να μπορούν οι μεταλλευτικές εταιρείες να ανοίγουν γαλαρίες αλλά και νταμάρια σε δάση, σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, σε περιοχές απείρου φυσικού κάλους! Το ίδιο και οι «πράσινες» ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες που επιδοτούνται και από πάνω, να μπορούν να στήνουν τις ανεμογεννήτριες τους, όπου τους βολεύει! 

Πώς λοιπόν να μην θυμώνεις όταν βλέπεις και ακούς σε κάθε περίπτωση ότι κράτος δεν υπάρχει για να χτίζει νοσοκομεία και να προσλαμβάνει υγειονομικούς αλλά κράτος υπάρχει για να αποφασίζει την περικοπή 570 εκατομμύριων ευρώ στον προϋπολογισμό για την υγεία εν μέσω πανδημίας. Όταν δεν έχεις ούτε παθολογική κλινική σε έναν ολόκληρο νομό από ένα κατ’ όνομα νοσοκομείο που λειτουργεί ως κέντρο υγείας!  

Υπάρχουν όμως δεκάδες εκατομμύρια που δοθήκανε εν μέσω πανδημίας για την ενοικίαση κλινών από τους μεγαλοκλινικάρχες για να συνεχίσουν να θησαυρίζουν, αυτά τα τρωκτικά, σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων, αντί να επιτάξουν όχι τις κλίνες αλλά ολόκληρες τις κλινικές τους!  

Κράτος και υγεία πάνε μαζί μόνο στην περίπτωση των συγχαρητηρίων στους ήρωες υγειονομικούς!  

Πώς να μην σε πιάνουν τα μπουρίνια όταν ακούς και βλέπεις τους δύο ολυμπιονίκες μας (μέρες που είναι) να σου λένε, ο ένας κλαίγοντας ότι δεν είχε λεφτά ούτε για τα εισιτήρια για να πάει στην προπόνηση και ο άλλος ότι τρώγανε σουβλάκια από «χορηγίες» από τα σουβλατζίδικα της περιοχής! 

Λεφτά όμως υπήρχαν και υπάρχουν για να επιχορηγούνται η διάφορες ΠΑΕ, οι εταιρείες, τα έτερα τρωκτικά που εκμεταλλεύονται το δημοφιλέστερο λαϊκό άθλημα, το ποδόσφαιρο. Και δίνουν δις επιδοτήσεων, χτίζοντας από πάνω και τα γήπεδά τους με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θαρρείς και έχουν ανάγκη οι διάφοροι πρόεδροι των ΠΑΕ, οι οποίοι όμως έχουν στην κατοχή τους ο ένας το MEGA, o άλλος τον SKAI, o τρίτος το OPEN και πάει λέγοντας… Και δεν φτάνει που επιχορηγούνται ως ΠΑΕ, τους δίνουν λεφτά και ως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προβάλουν είτε το επιτελικό κράτος της ΝΔ, είτε το κράτος τις ελπίδας που έρχεται, του ΣΥΡΙΖΑ! 

Κράτος και αθλητισμός πάνε μαζί μόνο στην  περίπτωση των συγχαρητηρίων στους νικητές! 

Αυτό το κράτος είναι το κράτος που θέλει το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του... Αυτό το κράτος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει ανάγκη ο φτωχός λαός, δηλαδή εμείς. 

Και για να φτάσουμε ξανά στις πυρκαγιές και επειδή μετά από όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς: Τι σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας που λέει το ΚΚΕ και πώς αυτό μπορεί να προστατεύσει τον λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας; 

Καταρχάς, ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει: 

Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών. 

Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά) σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, τα οποία αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει. 

Σε όλες τις πυρκαγιές αναδεικνύεται ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ως κριτήριο το κέρδος, λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. 

Η διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης έχει στόχο την κερδοφορία των επιχειρηματιών από την εκμετάλλευση των δασών και όλων των φυσικών πόρων, είτε ως πρώτης ύλης και ως γης για κερδοφόρες επενδύσεις, είτε ως χώρου αποθήκευσης των αποβλήτων και επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. 

Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος στην Ενέργεια (με τα αιολικά πάρκα), στη μεταλλεία (με τις στοές και τα νταμάρια), στον Τουρισμό, στην αναψυχή, στην κατοικία και στις κατασκευές γενικότερα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων άλλαξαν χρήση ή εκχερσώθηκαν ή καταπατήθηκαν μετά από μία πυρκαγιά, με εργαλείο την πληθώρα των αντιδασικών νόμων και την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Νόμων οι οποίοι όχι μόνο παραμένουν σε ισχύ, αλλά συνεχώς εμπλουτίζονται. 

Ούτε βέβαια είναι τυχαίες οι καταγγελίες των κατοίκων στις περιοχές που καίγονται, για επιχειρηματικά σχέδια που βγαίνουν από το συρτάρι με αφορμή την πύρινη καταστροφή. Όπως στα Γεράνεια Όρη, όπου η πρόσφατη δασική πυρκαγιά, η σημαντικότερη της δεκαετίας, κατέκαψε 71.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 52.000 δάσος) και «υπενθύμισε» στους κατοίκους τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών που είχαν αποκρούσει πριν από μερικά χρόνια, οι ίδιοι, με τον αγώνα τους. 

Ούτε βέβαια μπορεί να κλείσει κανείς τα μάτια και να μην συνδέσει την τεράστια καταστροφή που υπέστη για μια ακόμη φορά η Εύβοια με τα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε «πράσινη μπαταρία» της Ελλάδας, με τις ανεμογεννήτριες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε βουνοκορφή. 

ΥΓ-1. Μετά από όλα αυτά μην φανεί σε κανέναν, ως περίεργο γεγονός: 

α) Πιθανές πυρκαγιές σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως κεφαλάρια των χωριών, οι περιοχές πάνω από την Αϊ Θυμιά και τα Καστέλλια, προς δόξα των μεταλλευτικών εταιρειών.  

β) Οι δικαιολογίες των τοπικών αρχόντων όταν τους αδειοδοτούν για να στήσουν τα μεταλλεία τους, του στυλ «έλα βρε αδερφέ έτσι κι αλλιώς καμένη είναι η γη, τι παραπάνω θα γίνει αν στηθεί και κανένα μεταλλείο»! 

ΥΓ-2. Τον Σεπτέμβρη στην αρχή του Φθινοπώρου θα τεθεί ξανά το θέμα από το ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και από τη Λαϊκή Συσπείρωση των περιοχών μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως των παραλιακών χωριών της Δωρίδας. 

Για να  ξεκινήσει από τώρα η μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών στις δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κλπ. Ιδιαίτερη φροντίδα για τις Κοινότητες Ερατεινής, Τολοφώνας αλλά και Καλλιθέας, Αγ. Νικολάου και Αγ. Σπυρίδωνα. 

Για την  πρόσληψη πυροσβεστών, τον εφοδιασμό της Π.Υ. με μηχανήματα έργου καθώς και την προετοιμασία των υφιστάμενων υποδομών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως ο έλεγχος και ο προληπτικός καθαρισμός των φρεατίων του δικτύου όμβριων υδάτων και το καθάρισμα ρεμάτων, παραποτάμων, κλπ των  πόλεων  της Άμφισσας και της Ιτέας που σε περίπτωση δυνατής βροχής δεν έχουν την υποδομή για να ανταπεξέλθουν σε μεγάλους όγκους νερού.  

Οποιαδήποτε ολιγωρία θα είναι καταστροφή. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για όποια «φυσική» καταστροφή και το ρίξιμο της ευθύνης στον κακό μας τον καιρό. 

Αν η λαϊκή ρήση «Μια βροχή μας σώζει» το καλοκαίρι μπορεί να είναι ευχή, το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα θα είναι κατάρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.