Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Γαλαξείδι


 Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) εγκαινιάζει την 1η Ιουνίου 2021, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Γαλαξείδι», .....σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών, το Δίκτυο Δελφών, την Επιτροπή Μέριμνας του Ν.Ι.Μ.Γ., και το Σωματείο «οι Φίλοι του Ναυτικού & Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου».  Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά προσωπικές προσκλήσεις, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31/12/2021, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επετειακού Προγράμματος του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και έχει στόχο να τιμήσει την επέτειο της 200ετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης και να αναδείξει την ιστορική σημασία της πόλης ως ενός από τους σημαντικότερους ναυτοτόπους του ελλαδικού χώρου κατά τον 18ο και 19ο αι. 

Στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου παρουσιάζονται αυθεντικά ναυτικά κειμήλια από τις πλούσιες Συλλογές του ΕΙΜ καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση εντός της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, εμπλουτισμένη με ψηφιοποιημένο οπτικό υλικό, η οποία αποσκοπεί στην προβολή της καθοριστικής σημασίας του ναυτικού Αγώνα στην αίσια έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Μεταξύ των κειμηλίων που εκτίθενται είναι η τομή ομοιώματος πυρπολικού, του αποτελεσματικότερου όπλου του Ελληνικού στόλου, ιδιαίτερα κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης, και εξηγείται η χρήση και η δράση του. Προβάλλεται επίσης βίντεο με τους τύπους των πλοίων του ελληνικού και του οθωμανικού στόλου, όπως φαίνονται μέσα από ομοιώματα, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της Συλλογής του ΕΙΜ. Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δύναμη των δύο εμπόλεμων στόλων.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κειμήλιο είναι το ακρόπρωρο του μπρικίου «Λεωνίδας» του σπετσιώτη Χατζή-Γιάννη Μέξη που είχε κυβερνήτη τον Δημήτριο Λάμπρου. Η χρήση ακροπρώρων με αρχαία ελληνικά ονόματα από τα πλοία που συμμετείχαν στον Αγώνα, καταδεικνύει την προσπάθεια των Ελλήνων να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με την αρχαιότητα, τονίζοντας την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού και την αδιάλειπτη πορεία του μέσα στο χρόνο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμα τεκμήρια με τοπικό ενδιαφέρον όπως η πάλα και το τρομπόνι του καπετάνιου Γιάννη Μητρόπουλου, ο οποίος ηγήθηκε του σώματος των Γαλαξειδιωτών στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, καθώς και πρωτότυπες επιστολές.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00- 15:00

Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, οδός Μουσείου, Γαλαξείδι, ΤΚ 33200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.