Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου. ο μυστικός δείπνος.....Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Δρίβα Αρβανιτάκη, Στις 16:30 η κηδεία στην Πολύδροσο .....

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Σουβαλιώτικες ιστορίες από τον Γιώργο Αθ. Δρίβα - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΙΑΣ (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ)

Γιώργος Αθ. Δρίβας

 Τρείς Κωστάδες, θαμώνες της πλατείας μας, παλιά, είχαν αυτοαποκληθεί ‘’σοφοί’’!

Ο ένας  ήταν ο περιπτεράς Κώστας Κότσιας.  Οι άλλοι δύο ήταν οι Κώστας Σβίγγος και Κώστας Γ. Γεωργούσης. .....

    

Ο  Κώστας Κότσιας, παρατσούκλι Τριανταφύλλου, είχε άδεια περιπτέρου, καθώς  είχε χάσει το παιδί του στον πόλεμο.   Ήταν ένας πανύψηλος γίγαντας δύο μέτρα, με  ‘αρειμάνιο μύστακα’ και μαλλί  κατάμαυρο χτενισμένο   ‘ κοκοράκι ‘.  Είχε πει κάποτε, στο Μήτσο  Πλατή ( Κόπανο ), που ήταν ναυτικός: Μήτσο παιδί μου, άμα ξαναταξιδέψεις στο εξωτερικό να μου φέρεις ένα ζευγάρι παπούτσια, με βακέτες από κάτω,  νούμερο 48, γιατί εδώ δεν μπορώ να βρώ.  Για φαντάσου νούμερο πατούσας…!

 Είχε δίπλα απ΄ το περίπτερο, ένα ψυγείο με παγωτά και όταν το ανοίγαμε έλεγε: κλείστε το καπάκι γρήγορα γιατί φεύγ’ το ψύξ’ !

Η κληματαριά που ήταν δίπλα στο περίπτερο είχε σταφύλια και φοβούμενος μην τα φάμε, τί σκαρφίστηκε… τα ασβέστωσε λίγο και μας έλεγε: μην τα φάτε γιατί έχω βάλει συστόξ!  ( Το συστόξ ήταν ένα φυτοφάρμακο ).

Κάποια φορά ήρθε στην πλατεία ένας διερχόμενος επισκέπτης και οι μάγκες της πλατείας τον ορμήνεψαν ότι, άμα τον πλησιάσει ο περιπτεράς και τον ρωτήσει, τί ήρθε να κάνει στο χωριό, να απαντήσει πως θέλει ν’ ανοίξει περίπτερο…   Πράγματι, τον πλησιάζει ο περιπτεράς και του λέει: βρε καλώς τον ξένο, πώς από δω στο χωριό μας;  

Να, μου άρεσε το χωριό σας, απαντά εκείνος, και θέλω να φκιάσω περίπτερο…

Άκου δω, του λέει ο Κότσιας,  εγώ έχω περίπτερο και μανάβικο…  Αν δεν είχα το μανάβικο, το περίπτερο θα το είχα κλείσει,  το μανάβικο κρατάει το περίπτερο!

Περνάει  καιρός, έρχεται άλλος  ‘ξένος’ και του λένε η γνωστή κλίκα της πλατείας, να πει στον μπάρμπα Κώστα, ότι θέλει ν’ ανοίξει ένα μανάβικο…  Ο περιπτεράς, είχε έτοιμη και προσαρμοσμένη  την απάντηση, ότι άμα δεν είχε το περίπτερο, το μανάβικο θα το είχε κλείσει!  Αυτή ήταν η βλαχοπολιτική  του μπάρμπα Κώστα!

Μετά το θάνατο του γέρο Κώστα, το περίπτερο το κράτησε με επιτυχία ο γιός του Γιώργος, παίρνοντας την άδεια του πατέρα μου, του Θανάση Δρίβα, που ήταν ανάπηρος πολέμου  του ’40,  με 25% αναπηρία και τα πόδια του τα είχε γεμάτα με ιταλικά βλήματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου